Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Az apa adó-visszatérítéséből...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Az apa adó-visszatérítéséből jár az anyának gyermektartás?

Figyelt kérdés
2010. febr. 16. 16:43
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Én azt mondom,hogy nem kell, de illik... Ha nem is annak arányában, ahogy a gyerektartás meg van állapitva, de valamennyit illik.

Bár ez egy nehéz kérdés... Én elgondolkoztam több előttemszólón,hogy mi van akkor,ha az apának vissza kellene fizetni?...

2010. febr. 23. 10:08
 12/13 anonim ***** válasza:
100%
Én azt nem értem, a volt feleségnek miért kellene egyáltalán tudni arról hogy van-e a férjnek adóvisszatérítése... ehhez semmi köze, meg van szabva a tartásdíj és kész. Én se szeretem, hogy mindig az apákat szapulják, pedig két ember válásához mind a két ember kell, és a következmények is mind a kettőt terhelik. Sajnos mindig a gyermek az áldozat, de akkor sem lehet 100 %ban igazságot tenni. 60.000,- Ft tartásdíj nagyon sok, dicséretes hogy eddig is tudtatok ennyit fizetni, ha a férjed nettó jövedelmének 20 %-a már nem éri el ezt az összeget, ráadásul jön a 2. közös babátok, csak el kell menni bíróságra, és simán meg fogják ítélni - az amúgy is jogos - 20 %-ot. De ezzel ne várjatok, mert szerintem ezeket a dolgokat nem lehet visszamenőleg kérni, magyarul lehet hogy járni fog visszamenőleg a bírói döntésig a magasabb összeg, és a megítéléstől a kevesebb. Persze ha bizonyítani tudjátok mikortól van a konkrét jövdelemcsökkenés, akkor lehet hogy visszamenőleg is ítélnek. A lényeg, nem kell vitatkozni, magyarázkodni, hanem bírósághoz kell fordulni haladéktalanul.
2010. febr. 23. 11:36
 13/13 anonim válasza:
75%

Ha a gyerektartást százalékban állapították meg és (mint tudom) a nettó bérből vonják, akkor az adó-visszatérítésből ugyanannyi százalék jár a gyermeknek. Ha az illetőnek adótartozása van, (amit ugye később be kell fizetnie) Akkor viszont az adótartozásból kell a gyermektartás kedvezményezettnek annyi százalékban helytállnia (visszafizetnie) amennyi a gyermektartás százaléka.

De a tapasztalat azt mutatja, a második esetben (ha az apának adótartozása van és neki visszajárna a százalékos rész) az anyák ezt nem szokták visszaadni. Így az apa ezt duplán fizeti. Arra szoktak hivatkozni, hogy azt az apa a gyerektől venné vissza. Ráadásul, ha egy apa egy ilyen jogos követelést megpróbálna hivatalos úton visszaszerezni, vagy nem ismerik el a jogosságot, vagy ha igen akadályozzák az ügy elintézését.

Az APEH-tól nem lehet várni, hogy ezen az alapon fogadja el az adótartozásból az apára eső részt, mert a hivatal ebben a vonatkozásban nem az anyával van adójogi kapcsolatban, és az anyától nem követelhet.

Készült egyszer erről egy TV riport de nem engedték adásba.

Egy olyan esetről tudok, amikor az apa a neki jogosan visszajáró pénzt (az APEH tanácsa alapján) per útján próbálta visszaszerezni, arra való hivatkozással, hogy ő szeretné azt a gyermekére költeni. A pert elvesztette. Az indoklás szerint: az a pénz már el lett költve a gyermekre, az anya elszámoltatására pedig nincs mód.

Ezért az a javaslatom, hogy bár járna az adó-visszatérítésből a megfelelő százalékos rész az anyának, ne adja oda, hanem igazolható módon költse a gyermekre. Lehet, hogy egyszer adó-tartozása lesz, akkor hiába várja, hogy a visszajáró pénzt megkapja.

2010. febr. 24. 09:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!