Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ha a szulok elvalnak, de a gyerekek az apjukkal maradnak, akkor az anya kell fizessen gyerektartast?
A nagyobbik gyerek 22, a kisebbik 18. Nem akarnak az anyjukkal maradni, mivel nem foglalkozik veluk, folyamatosan veszekszik veluk, ordibal, nem szamithatnak ra semmilyen esetben.
Mindket gyerek tanul meg. Ilyenkor hogy jarnak el?
Kérdező, a 22 éves esetében tényleg a rokontartás jöhet szóba, amit a gyerenek (illetve hát fiatal felnőttnek) kell kérni, ha megfelel a törvény feltételeinek.
A 18 éves után járHAT a gyerektartás, HA középiskola nappali tagozatán tanul még folytatólagosan, ez esetben a gyerektartás az iskola elvégzéséig vagy max a 20. év betöltéséig jár. Ezt neked kell kérni.
#4, ez természetesen nem így van - szerencsére. Az előbb már leírtam, de tessék, itt a törvény:
A kiskorú gyermek tartása
4:213. § [A rokontartás szabályainak alkalmazása]
A szülőknek a kiskorú gyermekükkel szemben fennálló tartási kötelezettségére a rokontartás közös szabályait az e fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.
4:214. § [A rászorultság vélelme]
A kiskorú gyermek tartásra való rászorultságát vélelmezni kell. Ez a vélelem a gyermek nagykorúságának betöltése után is - legfeljebb a huszadik életévének betöltéséig - érvényesül, ha a gyermek középfokú iskolai tanulmányokat folytat.
Ha a gyerek/gyerekek kiskorúak, akkor TERMÉSZETESEN igen, az anyukának ugyanúgy kéne fizetnie gyerektartást, mint a legtöbb esetben az apukának.
De ahogy előttem is írták:
18 év után már nem gyerektartás a neve, hanem rokontartás, azt kérvényezni lehet, ha a "gyerek" még nappali tagozaton tanul, de nem biztos, hogy a bíróság megítéli.
A másik meg, hogy egy 18 és egy 22 éves minimum diákmunkákat már vállalhatna egy ideje.
Azért most elgondolkoztam a családi kapcsolatokban feltett kérdéseken...
Itt ugyebár anyuka fizessen gyerektartást, mert egy ember nem tudja eltartani a "gyerekeket", bezzeg amikor arról van szó, hogy bulizni akarnának akkor jönnek azzal, hogy már elmúltam 18, nem vagyok gyerek, mi közük hogy kivel hová megyek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!