Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A jelenlegi törvények szerint mennyi gyerektartásra számíthatok? Nem apuka kizsigerelése a cél, de sajnos nem állok olyan jól, hogy lemondjak a gyerektartásról.
3 gyermekünk van. Apuka fizetése br. 230000Ft, ez, ha nem számolok családi adókedvezménnyel, akkor 150000Ft netto.
Van néhány hitele, jelzálog és személyi is, ennek a törlesztője havi kb 108000Ft. A szüleimnél lakunk, így neki kell elköltöznie, tehát még albérletet is fizetnie kellene. Apuka állítja, hogy a jelenlegi törvények szerint valószínűleg nem kell majd gyerektartást fizetnie, mert az lehetetlenné tenné a megélhetését, nekem pedig szükség esetén a szüleim segíthetnek. Ez tényleg így van? Létezik, hogy így kihúzhatja magát minden alól?
Olyan nincs, hogy nem kell gyerektartást fizetnie. Esetleg minimalizálják az összeget. Egyszer már leírtam valamelyik kérdésnél, most leírom újra.
Volt egy ismerősöm, akinek még munkája sem volt. Sosem fizetett gyerektartást (még akkor sem, amikor dolgozott) és a volt felesége megelégelte. Bírósági ügy lett belőle és a bírónő konkrétan azt mondta, hogy a szülő megélhetése veszélybe kerülhet, de a gyereké nem. Akkor ott ezt nem tartottam igazságosnak, de azóta nekem is vannak gyerekeim és az ember nem bújhat ki a felelősség alól. Ha valakinek éheznie kell, az ne a gyerek legyen (aki nem képes tenni magáért), hanem a felnőtt. A szülők nem bújhatnak ki a felelősség alól.
#12, " 3 gyermek esetében 16,6 % jár a netto fizetéséből gyermekenként." - szerencsére ez már rég a múlté... ma ez van, ez a hatályos:
4:218. § [A gyermektartásdíj bírósági meghatározása]
(1) A gyermektartásdíjról a szülők megegyezésének hiányában a bíróság dönt.
(2) A gyermektartásdíj meghatározása során figyelembe kell venni:
a) a gyermek indokolt szükségleteit;
b) mindkét szülő jövedelmi viszonyait és vagyoni helyzetét;
c) a szülők háztartásában eltartott más - saját, mostoha vagy nevelt - gyermeket és azokat a gyermekeket, akikkel szemben a szülőket tartási kötelezettség terheli;
d) a gyermek saját jövedelmét; és
e) a gyermeknek és rá tekintettel az őt nevelő szülőnek juttatott gyermekvédelmi, családtámogatási, társadalombiztosítási és szociális ellátásokat.
(3) A gyermek indokolt szükségletei körébe tartoznak a megélhetéséhez, egészségügyi ellátásához, neveléséhez és taníttatásához szükséges rendszeres kiadások. Ha a gyermek érdekében olyan rendkívüli kiadás szükséges, amelynek fedezését a tartásdíj kellő előrelátás mellett sem biztosítja, a tartásra kötelezett e rendkívüli kiadás arányos részét is köteles megtéríteni.
(4) A tartásdíj összegét gyermekenként általában a kötelezett átlagos jövedelmének tizenöt-huszonöt százalékában kell meghatározni. Az átlagos jövedelem megállapításánál rendszerint a kötelezettnek a kereset megindítását megelőző egy évi összes jövedelmére figyelemmel kell lenni.
Szóval Kérdező, ha ti nem tudtok megegyezni, akkor a bíróság dönt, a most, meg a #10-ben beidézett szabályok alapján. Nem valószínű, hogy 0 Ft-ot ítélnének meg, de gyakorlatilag a saját jogú nyugdíjmimimum 50%-tól (a GYES mindenkori összegével is megegyezik, szinte minden ehhez van kötve) a tavalyi jövedelme 50%-ig bármit ítélhet a bíróság... ugye emlékezetes a Kovács Lázár saga, ahol a Lázár 30-at fizetett volna, a csaj 80-at akart, a bíró meg 50-et ítélt meg. Szóval rég nem a mechanikus százalékszámolgatás megy, a bíró minden körülményt KÖTELES mérlegelni pro-kontra.
Én nem akarom, hogy az utcára kerüljön, de mint már írtam nem tudok lemondani a gyerektartásról. A megmaradó 42000Ft-ból viszont azt sem tudom elképzelni, hogy ő kijöjjön és akkor még egy fillér gyerektartást sem fizetett.
A privátban kapott elérhetőséget köszönöm!
Ez így sakk-matt.
Még a minimum gyerektartás is padlóra küldené apukát, sőt még anélkül is oda fog kerülni. 42 000 ft marad megélhetésre, még a legolcsóbb patkánylyuk is 30 000 rezsivel együtt és akkor még nem evett semmit.
Gondolom ez volt a cél, mit az előző írt. Anyós-após-anya- összefog és sírba teszi az apát. Elég gyakori. Nem tudjuk, mivel érdemelte ezt ki, és hogy lehet -e egyáltalán megérdemlésről beszélni három gyermek után, csak tény,nem kell engem lepontozni, attól semmi sem lesz jobb.
A temetési költség is tetemes. Arra gyűjtsetek Karácsony alkalmából, kedves kérdező.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!