Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A bátyámat megcsalta a felesége, ezután elváltak. A Bíróságon a bátyám kérte az apasági tesztet a legkisebb gyereknél, a bírónő megtagadta. Hogyan lehetne mégis elérni, hogy legyen ilyen vizsgálat?
De az örökbefogadás közös döntés a nyakába varrás meg nem.
Férj indít apaság megállapítására pert akkor a bíróság elrendeli a DNS tesztet, ha ezen kiderül, hogy nem a férj a gyerek apja,akkor az anyával kifizettetik a DNS tesztet a férjnek meg annyi köze lesz a gyerekhez mint nekem. Anya meg ha tudja ki az apa őt perelheti gyerektartásét de a férjet nem.
Kérlek fogd már fel, ez így van.
Házasságba született gyerek esetén automatikusan a férj az apa.
Nekünk így tanították családjogból anno a suliban.
De itt van a teljes szöveg.
A családjogi törvény értelmében a gyermek apjának azt kell tekinteni, akivel az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő, vagy annak legalább egy része alatt - vagyis nem szükséges a teljes időtartam "kitöltése" - házassági kötelékben állott.
Vélelmezi tehát a jog, hogy a házasságban élő anya esetében a férj az apa, és őt anyakönyvezik a gyermek apjaként. Sőt, ha az anya már a fogamzáskor, vagy a fogamzástól eltelt időben a férjétől külön élt, akkor is a gyermek apjaként anyakönyvezik a férjet.
Fogamzási időnek a gyermek születésének napjától visszafelé számított száznyolcvankettedik és háromszázadik nap között eltelt időt kell tekinteni, mind a két határnap hozzászámításával. Bizonyítani lehet azonban, hogy a gyermek fogamzása a vélelmezett fogamzási idő előtt vagy után történt.
A jog e körben is abból indul ki, hogy gyermek az anyával házasságban élő férfitől származik. Például: ha a házasságának megszűnése után újból férjhez megy, az újabb házasságának fennállása alatt született gyermek apjának akkor is az új férjet kell tekinteni, ha a korábbi házasság megszűnése és a gyermek születése közt háromszáz nap nem telt el.
Szóval ennyi. Ha felmerül a gyanú, a férj apasági tesztet kérhet,külön kell elindítani, ahogy leírták az előbb, és ha nem ő az apa, akkor az anyával fogják kifizettetni a költségét.
igen én is úgy tudom, hogy egészen addig amíg nem bizonyosodik be hogy nem ő a vér szerinti apa, addig köteles fizetni a tartásdíjat. Úgy tudom, hogy külön perben kell elindítani az apaság megállapítását.
Mivel a családjog szerint házasság alatt fogant gyermeknél automatikusan a férj számít apának a jog szerint, így a fizetési kötelesség is őt terheli.
Miután bebizonyosodik majd, hogy nem ő a vér szerinti apa, akkor visszakövetelheti a tartásdíjat, hisz akkor már jogalap nélkül vette fel a nő atartásdíjat.
Kérdező, ha még aktuális, apaság vélelmének megdöntése iránti pert kell indítani:
Sima ügy, nincs semmi különös jogi feltétele az új tény felmerülésétől számított 1 éves jogvesztő határidőn kívül, általában hamar megvan.
(volt itt a GYK-n is ilyen eset, az illetőnek előbb törölték az apaságát, mint hogy kimondták a válását. De a kettő mindenképp külön ügy)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!