Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Névváltozás. Ilyenkor mik az esélyek?
A feleségemmel válunk, én vettem fel az ő nevét. A gyerek így ugye mindkettőnk nevén van, idézőjelesen. Ilyen esetben köteles vagyok megválni a feleségem nevétől, vagy pedig megtarthatom? Én megszeretném de a feleségem közölte velem, hogy nem tarthatom meg a nevét.
Válaszotokat előre is köszönöm!
Családjogi törvény 26. §
"(1) A házasság megszűnése, illetve érvénytelenné nyilvánítása után a házastársak a házasság fennállása alatt viselt nevet viselik tovább. Ha ettől el kívánnak térni, ezt a házasság megszűnése, illetve érvénytelenné nyilvánítása után az anyakönyvvezetőnek bejelenthetik. Ilyen esetben sem viselheti azonban a volt férje nevét a volt feleség a házasságra utaló toldással [25. § (1) bekezdés b)-c) pont], ha azt a házasság fennállása alatt nem viselte.
(2) A bíróság a volt férj kérelmére eltilthatja a volt feleséget a 25. § (1) bekezdés b)-c) pontja szerinti névviseléstől, ha a feleséget szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélték.
(3) Újabb házasságkötés esetén a feleség volt férje nevét a házasságra utaló toldással [25. § (1) bekezdés b)-c) pont] nem viselheti tovább, és ez a joga akkor sem éled fel, ha újabb házassága megszűnt."
Ez alapján tovább viselheted a házasságban felvett nevedet a válás ellenére, és ez ellen a volt feleség semmmit sem tehet.Ha a gyerek is ezt a nevet viseli, akkor még erkölcsi alapja sincs kifogásolni...
Arra azért kiváncsi lennék,hogy miért akarod megtartani a feleségd nevét??
Ilyenkor az ember szabadulni akar......
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!