Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mi van akkor, ha a férj válni akar, de a feleség nem?
"Amennyiben azt állapítja meg a biróság, hogy a felek házassága nem romlott meg, ugy a keresetet elutasítja."
és ilyenkor mi van? akarata ellenére kötelezi az egyik felet, hogy éljen a másikkal? hallottam már ilyet, akkor sem értettem...hogy van ez?
A felek házasságát megromlottnak találják, ha az egyik fél határozottan kijelenti, hogy válni akar. Ehhez nem kellenek tanuk, elég az egyik fél nyilatkozata.
Tehát mindenképp válás a vége, csak tovább tart.
Én a helyedben inkább megegyeznék (mi értelme van egy házasságnak amit az egyik fél nem akar? Hogyan élnétek tovább?), megegyezéssel olcsóbban és egyszerűbben túl vagy rajta.
A váláshoz elég egyik fél akarata.
Senkit nem kötözhet maga mellé senki ha az nem akar vele élni.Ha nem közös megegyezéssel adják be a válást,akkor egyik fél a felperes les(aki beadja)másik az alperes.
Ha az alperes nem jelenik meg a tárgyaláson akkor is elválasztanak tőle.A többit,vagyon megosztás...stb...el lehet húzni ha nem tudnak a felek megegyezni.De először a válást mondják ki.
"Amennyiben azt állapítja meg a biróság, hogy a felek házassága nem romlott meg, ugy a keresetet elutasítja."
és ilyenkor mi van? akarata ellenére kötelezi az egyik felet, hogy éljen a másikkal? hallottam már ilyet, akkor sem értettem...hogy van ez?
Ilyenkor az a helyzet, hogy valójában nem romlott meg ez a házasság helyrehozhatatlanul. Tehát nem váltak el ágytól és asztaltól, csupán az egyik mérges hangulatba került valami miatt és ugy tetszett neki, hogy "szórakoztatja egy kicsit a biróságot".
Mondok egy-két példát:
1./ Folyik a peres felek között a házasság felbontása iránti per. Volt már tárgyalás.
Eljött a következő kitüzött tárgyalás. Megjelennek a felek.
A felperes ügyvédje bejelenti, hogy a felperes (nő) 6 hetes terhes.
Eltávolodtak ők egymástól érzelmileg? Nem!
Szabad az ilyen házasságot felbontani? Nem!
2./ A férfi beadta a válókeresetet, mert nem tudja elviselni a nő által, még a házasságkötés előtti időben, az intézetből kihozott gyermeket, a nő pedig nem akarja visszavinni a férfi kérésére.
Soha nem laktak egy fedél alatt, de naponta találkoztak, hiszen közben már két közös gyermek is született.
A férfi azzal érvelt a biróságon, hogy nem birja elviselni az intézetből feleségéhez került gyermeket és hogy nem is laknak egy lakásban.
A biróság megállapította, hogy a felek soha nem is laktak egy lakásban, a férfinek tulajdonképpen nem a feleségével van az érzelmi problémája, hanem az intézeti gyermekkel.
A biróság indokolása szerint "lehet egy fedél alatt külön is élni, és lehet külön fedél alatt is együttélni."
Nem választotta el a biróság a feleket, akik azóta is ugyanugy élnek (kb. 18 éve).
Fel kellett volna bontani a házasságot?
Aztán előfordulnak olyan esetek is, amikor valamilyen cél érdekében akarnak válni a felek. Valamelyik családtag kivánságának eleget tenni, vagy fogadásból stb.
Van egy olyan eset is a Csjt. megfogalmazásában, hogy a házasság érvénytelenítése. Ez akkor fordul elő, ha pl. a felek már jó ideje együttélnek, de házastársi (szexuális) kapcsolat nem jött létre köztük egyszer sem.
Az egyik fél szépen becsapta a másikat az érzelmek terén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!