Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Tartásdíj csökkentéstést szeretnék kérni, hogyan kezdjek hozzá?
Van 3 gyermekem, akik után 50% tartásdíjjat kell fizetnem. (átlag 45 E ft. marad nekem havonta). A nagyobbik gyermek most töltötte be a 18. -életévét. Ö és a középső gyerekem nem tartja velem a kapcsolatot (rendszeresen keresem Őket, érdeklődök felőlük stb. ) Egy névnapi- karácsonyi stb üdvözletet sem mondtak, írtak még. Jelenleg kapcsolatban élek, itt van két nevelt gyermek. A volt feleségem is talált párt magának, akivel közössen élnek eléggé jó anyagi viszonyban.
Saját magamtól elhagyhatom-e a tartásdíj 18 évet betöltött gyermekemre jutó részét vagy jogi úton tudom csak a csökkentést kieszközölni. A megegyezés az előző tapasztalatok szerint nem működik.
Köszönettel.
Szia!
A tartásdíjat saját magadtól nem lehet csökkenteni, bíróságtól kell kérni. Viszont az, hogy betöltötte a 18. életévét, nem jelenti azt, hogy nem kell fizetned utána gyerektartást, hiszen az addig jár, míg nappali tagozaton tanul, max. 23. éves koráig.
A bíróságot csak az érdekelné, ha a mostani kapcsolatodból születne gyermeked, az nem érdekli, hogy neked van két nevelt gyereked, a volt feleségednek pedig párja.
A gyerekeidnek nem kötelessége érdeklődni utánad, ez a te feladatod, viszont ha a volt feleség nem engedi a láthatásukat, akkor joggal fordulhatsz a bíróság felé, hogy kötelezzék erre.
A bíróság nem veszi figyelembe az élettársad gyerekeit a Te gyerekeid után járó tartásdíj megállapításában.Jogosan,hiszen feltételezhetően azoknak a gyerekeknek is van apjuk,aki szintén tartásdíjat fizet utánuk.Megjegyzem az már biztosan nem tetszene neked,ha Ő is csökkentetni akarna ,és ezáltal neked kellene a gyerekeit eltartanod,hisz velük élsz.Ahhoz semmi közöd,hogy az exed milyen anyagi körülmények között él a mostani kapcsolatában.A gyerekekkel pedig neked kell kapcsolatot tartanod,és nem azt várni,hogy Ők keressenek téged.Mégis miféle példamutatás ez feléjük?Gondolom oka van,ha nem akarnak veled kapcsolatot tartani,csak tettél ezért valamit ezért.De gondolom természetesen az anyjuk lehet a hibás ebben,aki ellened nevelte őket.Ami akár magyarázata lehet míg 4-5 évesek,de nem amikor már felnőttek és a saját fejükkel gondolkodnak.
Egyébként bírósághoz kell természetesen fordulnod,ha meg akarod rövidíteni a gyerekeidet.
De egy tisztességes lelkiismeretes szülőnek a gyerekei élete végégig a gyerekei maradnak,mindig a lehető legjobbat akarja nekik,és meg sem fordul a fejében rosszat tenni nekik.Arra nem gondoltál,hogy Te mint felnőtt ember,felelősségteljes apa többet dolgozz értük,és magatokért?A gyerekeiteket Ti akartátok,nem Ők akartak megszületni.A Ti kötelességetek a lehető legjobb körülményeket biztosítani nekik.
Csúnyadolog elítélni valakit úgy hogy nem is tudtok semmit a háttérröl. A kérdezö azt akarta tudni hogy milyen úton kérheti a csökkentést.
Jogi úton, biroságnál kell beadni keresetet.
Mielött további rosszalok írnak leírok egy történetet hogy is csinálják a rafinált anyukák ezt.
Barátnöm férjáröl van szó. Volt egy házasága amiböl született egy gyermek, 3 éves volt a gyerek amikor anyuka szószerint lelépett egy másik faszival és 600 km-re elköltözött a férfitól, vitte a gyermeket, pedig apuka imádta. Apuka fizette a gyerektartást, de mivel 600 km volt köztük így évente max 2x tudott apuka látogatóba menni.(arra nem gondolt hogy kötelezhette volna az anyukát hogy néha haza vigye a gyerekét) Küldött minden ünnepre csomagot stb... Aztán megismerkedett a barátnömmel, és össze házasodtak, minden ment ugyan úgy míg a barátnöm terhes nem lett. Ez az ex feleség fülébe jutott éppen abban a félévben emelték meg az apuka fizetését, és ex egyböl benyújtotta hogy többet akar. Meg is kapta amit akart. Apuka viszont nem tudta ha megszületik a kisfia csökkentést lehetne kérni. (anyagilag nem a legjobban álltak, egyik nagyszülö sem él már hogy támogsák öket, csak magukra számíthattak)mikor a pcic megszületett kérték exet hogy a nagylány had nézze meg a kistesóját, de anyuka egyértelmüen kijelentette hogy nem szertné. Akkor nem is akarták ezt feszegetni, csak ebböl adódoan annyira eltávolodtak, közben az ex egyre a régi apa ellen hangolta a kislányt, olyannyira hogy egy idö után már a telefonba sem apának szólította az apját. Aztán jött hogy a lány 18 éves lett. nem tanult tovább elment dolgozni, de külön akart költözni az anyjátol és elkezdte hivogatni az apját, hogy neki még pár évig jár valami pénz az apja írja azt alá neki. De a telefonba soha nem az apját kérte hanem keresztnéven emlegeti az apját. Az évek súlya alatt eltávolodtak, ex anyuka egy pézéhes nö volt akinek soha semmi nem volt elég´és a lányát is az apaja ellen fordította. A lány abban nöt fel hogy apárol csak rosszat.
Ismerem apukát személyesen és a kisfiával is rettentö jól bánik, aza tipus aki gondoskodik elviszi séálni, focimecsre, biciglizni, aki megfürdeti pelenkázta is. Szóval sok nö össze tenné a kezét ha ilyen apukája lenne a gyerekének.
Sajnálom, ha úgy jött le, hogy elítélem az apukát. Nem, nem ítélem el, a tényeket írtam.
Én is elvált szülők gyereke vagyok (5 éves koromban váltak el), anyukámnál maradtam, apukám elköltözött isten háta mögé két utcával, nem látogatott. Amikor meghalt 20 éves voltam, azt kaptam az élettársától a fejemhez, hogy én nem kerestem a kapcsolatot az apámmal. Nem hittem és most sem hiszem, hogy ez a gyerek dolga kéne, hogy legyen. Az apának a dolga, hogy érdeklődjön a gyermeke iránt, akkor is ha a gyerek nem viszonozza az érdeklődését.
Igen,én is úgy gondolom ahogy az első és utolsó válaszoló írta.Miből gondolod,hogy minden eset olyan mint a barátnődé?
Nagyon rossz példa,ez elég ritkán van így.Minden szülő felelősséggel tartozik a gyerekéért akkor is ha elvált a párjától.A gyerekünk a gyerekünk marad életünk végéig.És úgy viselkedik velünk,azt kapjuk vissza amit magunk adunk neki.És normális embereknek a gyerekük a legfontosabb az életükben,és minden tőlük telhetőt megadnak neki.Aki nem így gondolkodik annak nem kell gyereket vállalni.
"Meddig jogosult a gyermek a tartásdíjra?
Válasz: A szülő a munkaképes nagykorú gyermek tartása érdekében nem köteles saját szükséges tartását megszorítani. Az 1952. évi IV. törvény (Csjt.) 60. §-ának (2) bekezdésében említett szükséges tanulmányok körébe tartozik az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges tanfolyamok, valamint a főiskolai és egyetemi tanulmányok végzése is. A szükséges tanulmányok folytatása szempontjából a tanulmányok folyamatos végzésének van jelentősége, de nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az indokolt megszakítás. Nem köteles a szülő tartani a szükséges tanulmányait folytató munkaképes nagykorú gyermeket akkor, ha a gyermek továbbtanulásra alkalmatlan, ha a gyermek a tartásra kötelezettel vagy vele együtt élő közeli hozzátartozójával szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít, amelyre tekintettel a társadalmi felfogás szerint a tartásra nem méltó (érdemtelenség), vagy ha ezáltal a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.
A munkaképes nagykorú gyermek részére a szükséges tanulmányai folytatásának idejére járó tartásdíj összegének megállapításával a gyermek indokolt szükségleteit és a kötelezett teherbíró képességét kell alapul venni."
Eddig a hivatalos szöveg.
Mindenesetre köszönöm, hogy válaszoltatok. Bár kissé mintha a másik fél szavait hallanám:( (Esetleg a negatív tapasztalatok, mert az apukák mindegyike ilyen?)
Egyébként nagyon nem a kérdésre kaptam választ, hanem úgy voltam ítélve a válaszokban, mintha a piacon lennék és semmit sem tudnának a háttérről. Azért tettem fel itt a kérdésem, mert reméltem van olyan ember aki tud érdemben hozzászólni (jogilag).
Végül kiderült, hogy bíróságra kell vinnem a dolgot.
További szép napot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!