Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Valaki tud segíteni?
Válás esetén és gyerek elhelyezés esetén, elegendő bizonyíték a hivatalos orvosi lelet arra, hogy ne vihesse el és ne láthassa a gyereket, vagy csak is kizárólag hatósági személy jelenlétében láthassa az alperes, drog használata miatt? Vagy hogy tudom megakadályozni azt, hogy ne szerezzen jogot arra, hogy a gyereket elvihesse akár órákra vagy napokra? Egyáltalán meg lehet szüntetni ezzel a kapcsolatot? Nem szeretném, hogy elvigye magával láthatáson ennek az információk tudatában.
Sajnos rossz döntés volt vele gyereket vállalni, bár nem volt ilyen, sőt, nagyon is az ellenkezőjét mutatta és hogy mennyire akar gyereket. Gyerek érkezése után lett ilyen.
Nem kérek a belémrúgásokból, így is nehéz helyzetbe kerültem. Másfél éves a gyerek, ha ez számít.
Ha te vagy a nő, akkor van esélyed. Ha férfi vagy, jóval kisebb az esélyed,nemi diszkrimináció van a bíróságokon és a gyermekvédelmi intézményekben.
Bizonyítékokat kell gyűjtened, orvosi leletek, videok, fényképek, hangfelvételek. Arra nézve hogy miért veszélyes a párod. És egy jó ügyvéd.
Fordulj a családsegítőhöz, gyámhivatalhoz a problémáddal, legyen rólad akta.
Nehéz helyzetben vagy, sajnálom.
Minden elismerésem, hogy leírtad és elismerted a saját felelősségedet is a helyzet kialakulásában.
A dolgot a jog oldaláról, ügyintézési szempontból közelítem meg (dolgoztam ilyen területen).
Ha jól értem, hivatalosan elváltatok, megvolt a bontóper, megvan a jogerős (!) határozat arról, hogy a kisgyermek nálad került elhelyezésre és pontosan szabályozva van a másik szülő láthatása.
Ebben a helyzetben amit tudsz most tenni:
- lakhelyed szerint illetékes gyámhivatalnál kérsz meghallgatást és kezdeményezel eljárást az ún. felügyelt láthatásra.
Ott el tudod mondani (higgadtan) a helyzetet, meg tudod mutatni az iratokat stb.
Ha jól alakul a te/ti szempontotokból, akkor a gyámhivatal közig eljárás keretében hoz egy hatàrozatot, ami apukára nézve is kötelező: az általuk kijelölt helyen (pl hivatali terem vagy a gyerekjóléti szolgálat egyik helyisége stb.) lesz a láthatás és garantáltan lesz ott egyfajta felvigyázó, felügyelô szerepben egy hivatali dolgozó vagy szociális szakember stb.
Ha ott apuka betépve jelenik meg, akkor automatikusan meg lesz róla a feljegyzés, neked ezzel gondod már nem lesz.
Mennyi idős a kisgyerek?
Érdemes azért végiggondolni (bár az érveidet maximálisan megértem!), hogy ez neki milyen pszichés megterheléssel jár.
Sajnos vagy nem: apukának a szülői felügyeleti jogàt megszüntetni nem könnyű mèg ilyen lehetetlen helyzetben sem (polgári peres eljáràsban indítható, de egyelőre ez így kevés lesz...). Ha bűncselekményben lenne érintett, szabadságvesztését töltené, életellenes cselekményben venne részt vagy mentális gondok miatt cselekvőképességet korlátozó/kizàró gondnokság alá kerülne... akkor is nehéz menet lenne sajnos.
Ameddig a gyámhivatal nem hoz döntést és apuka szemmel láthatóan zavart/agresszív/drogos/veszélyeztető viselkedéssel jelenik meg a gyerekért, akkor sajnos nem tudsz mit tenni: rendőrt kell hívni. Nem azért, hogy cirkuszolj, hanem hogy LEGYEN NYOMA a hatósági eljárásnak és ne neked kelljen bemondásra győzködni a világot, hogy ez van.
Nagyon nagy lelkierő, kitartás kell ehhez.
Tessék mindig rendőrt hívni, ha “gázos” apuka, nem lehetne rábízni az állapota miatt a kicsit.
A rendőrök se szeretik ezt, de ragaszkodj hozzá, hogy készüljön rendőri feljegyzés, legyen nyoma, hogy intézkedés történt. MINDIG.
Hosszú út lesz.
Kitartást, lelkierőt kîvánok.
Köszönöm. Bár kívülről erősnek tűnök, de belülről apró darabokra törtem. Hatalmasat csalódtam a társamban. Megbukott mint ember, családfenntartó és apa. Ahogy rájöttem mi folyik, teljesen megingott mindenben és mindenkiben a hitem.
Utolsó.
Akkor nem egyszerű menet ahogy látom és hosszú folyamat amíg elérem a nyugalmat. Nem tudom lesz e hozzá elég lelkierőm. Pedig mindennél jobban biztonságban szeretném tudni a közös gyermekünk és magam. Valahogy még több bizonyítékot kell gyűjtenem. Ehhez viszont még több idő kell és nem tudhatom, hogy mi folyik még le a Dunán.
6. válaszolóra reagálva (3. vagyok):
picit pontosítanék azért ezen (szakemberként és elváltként is), csak hogy ne hozzuk a szívbajt a pontatlan dolgokkal a kérdezőre.
NEM vagy köteles a láthatást az otthonodban biztosítani- neked továbbra is a felügyelt láthatásra kellene menni!
Ugyanígy akármilyen pici gyereket láthatás keretében elvihet a másik szülő, ha ebben a felek megállapodnak. Akár babakocsis picit is pl 1-2 órára sétálni az elvált apa... nyilván ehhez mindkét oldalról normális(abb) szülők kellenek és àltalában közös megegyezés.
Ne félj kérdező: ha te nem AKAROD, akkor a bíróság nem rendelhet el az akaratod ellenére olyat, hogy majd a drogos apukát köteles vagy az otthonodba beengedni a gyerek korára hivatkozva.
Egyébként meg már megvan a bontóper/elhelyezés, ha abban ilyen nincs, utólag depláne nem lesz, főleg az egyedi körülmények ismeretében.
SOS menj a gyámhivatalba.
És az miért jobb utolsó, hogyha elviszi a drogos apuka a gyereket mint ha legalább az anya ott van? Sajnos nagyon nagyon nehéz felügyelt lathatást intézni, akkor is ha van rengeteg bizonyíték!
Amúgy 2 es válaszoló vagyok, és a kérdezőnek jelezném, hogy teljesen jogtalanul pontoztak le, mert nagyonis tapasztalatból beszélek.
Dehogy jobb! Nem ezt mondtam- sőt én vagyok az, aki tanácsolta: FELÜGYELT LÁTHATÁS!
Nyilván nem OK, ha a drogos apa elviszi a kicsit, de ne hozzuk már a frászt a kérdezőre, hogy ha felmerné emelni a szavát az ellen, hogy a KO apuka égbe-világba hurcolja a gyereket félbeszámíthatalanul, akkor esetleg attól tarthat, hogy elrendelik: engedje be akkor a lakásba.
Ez NEM IGAZ.
(Egyébként egy adott esetben tompult vagy hőbörgő drogos ugyanúgy veszélyes lehet lakáson belül- ne adja ég, hogy nem akar mondjuk hazamenni vagy úgy gondolja, nem a gyereket viszi, hanem a tévét anyagért...
Szóval sehogy sem jó ez, de olyan nincs, hogy otthon KELL neki biztosítani bármit.
Olyan sincs, hogy ha nyilvánvalóan KO apuka, akkor dalolva oda kell adni. Én mondtam: ilyenkor AZONNAL rendőrség, hogy nyoma legyen.
A gyakorlatban más eszköz nincs. Rendőrség és gyámügy és hatalmas kitartás, türelem akkor is, ha a hatóságok akarják lerázni... nyilván azok is a kisebb ellenállás, kevesebb adminisztráció felé mennének.
Kérdező: MINDIG, ha rendőrt hívsz, ragaszkodj ahhoz, hogy ne csak eligazítsák az aktuálisan kába/zavart/betépett apát, hanem erről KÉSZÍTSENEK AZ ELJÁRÓ RENDŐRÖK feljegyzést (ne valami ilyet, hogy “intézkedés nem történt).
Sokáig fog tartani. Nagyon.
De NE ADD FEL.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!