Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Tudatosan csinálni valamit, hogy az ember vonzó legyen valaki számára feltétlenül manipuláció?
Önmagaban nem.
Nem tudom jobban megfogalmazni, de minden szociális érintkezésben és kommunikációban van valamennyi manipuláció önkénytelenül is.
Pl bókolsz. Teljesen őszinte és önzetlen, nem feltétlenül elcsavarni akarod a fejét, de ettől akkor is kaptál egy piros pontot, ez változtatott azon, hogy hogyan ítél meg.
A rossz értelemben vett manipuláció az, ha a véleményét, viselkedését akarod formálni, de megtévesztéssel vagy a valós szándékodat elrejtve.
Tipikusan pl a játszmázások, amikor valaki féltékennyé akar tenni valakit. X-t akarja, de Y-al kavar, hogy ezzel X-ből valamilyen reakciót, érzelmet váltson ki.
Vagy pl bizonytalanságot kelt másban azáltal, hogy szándékosan nem válaszol - direkt azzal a céllal, hogy a másikat bizonytalanságban tartsa.
Ha nem megtévesztésből, befolyásolási szándékból csinálsz valamit, az nem rossz értelemben vett manipuláció.
Én annak mondanám. Vagy legalább is én gyakran használok ilyesmit mondjuk munka kapcsán vagy ilyesmi, teljesen jól lehet vele elérni amit akarsz. De párkapcsolatban kicsit fölöslegesnek tartom. Hiába vagy tudatosan a legjobb ember a világon meg jajj de odaadó, ha csak megjátszod és nem ez az alaptermészeted akkor csak rövid távon fog menni. Ez meg ugye elég hamar feltűnik a másik félnek és ugyan úgy lemondhatsz róla.
Viszont munkában, rövid ismerettségeknél, vagy számodra nem annyira lényeges embereknél egész jól használható. De társkeresésnél szerintem semmi értelme.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!