Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Milyen veszélyei vannak, egy skizofrén emberrel való kapcsolatnak?
Függ attól, hogy mennyire van kezelve, milyen súlyos, milyen jellegűek a hallucinációk...
Van, aki agresszívvé is válhat, ha olyan dolgokat hallucinál, van, aki retteg csak. Ugye a skizofrénia lényege nagyon lebutítva, hogy a valósággal való kapcsolat részlegesen megszakad, vannak jobb ("tiszta") időszakok, és van, amikor az illető elkezdi produkálni a tüneteket. Nagyon sokfélék lehetnek, nem csak akusztikus (sokan emberi beszédet, zúgást, sikolyokat), hanem vizuális (foltok, konkrét alakzatok, abszurd képek) is, de jelentkezhet szagok hallucinálásában, vagy kombinálva. A példák alapján, amiket tanultunk, lehetséges, hogy valaki öngyilkos lesz, vagy "önvédelemből" bántja a másikat (főleg paranoid tüneteknél), de lehet, hogy csak kerül bizonyos helységeket, mert fél attól, ami "ott van", vagy embereket lát mászni a falon (ez konkrét eset volt), esetleg azt, hogy a szomszédban valaki ordít. Valódi tapasztalatom nincs, én még nem dolgoztam ilyen esetekkel, gyakorlaton sem voltam, csak egyetemen elég gyakran feljött a téma, és mondtak pár konkrét esetet.
Pszichoterápia és gyógyszeres kezelés mellett nem sok vizet zavar a betegség, persze teljesen egészséges nem lesz az illető. Fiatal felnőttkor elején jelentkeznek az első tünetek, általában nem súlyosbodnak utána már pár év után. Ha már párkapcsolat, a neveltetésen és más "hajlamosító" tényezőkön túl, ez részben örökletes. Tehát nagyobb kockázatnak van kitéve az illető gyereke. Nem törvényszerű, hogy beteg lesz, de előfordulhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!