Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A gyermekkori elhanyagolásnak milyen következményei lehetnek felnőtt párkapcsolatban?
Elhanyagolás: törődés hiánya, szeretet kifejezésének hiánya, kevés testi kontaktus (pl ölelés), vuszont az anyagiak biztosítása
Milyen problémákat okozhatnak ezek az intimitás, érzelemkifejezés és -felismerés, illetve a szex terén?
Szexmanias ,betegesen birtoklo vagy/ leszel. Rad mondjak,h tul sok vagy. Egyszeruen megfojtod a szelemeddel.
Igy legyenek barataid. Tudatosan lehet ezen segiteni: oszd szet az rnergiad meg szeretetigenyed tobb emberen!
Mivel a család egy komplex rendszer és minden tagja hatással van a személyiségfejlődésre, a különböző szülői viselkedések a legváltozatosabb személyiségbeli problémákat válthatják ki. Úgyhogy ennyiből nem lehet megmondani, hogy milyen következményei vannak pont nálad: ehhez tudni kéne, hogy a különböző fejlődési mérföldköveknél hogy viselkedett egyik, illetve másik szülőd, kik hatottak még rád a családból (pl. nagyszülők, testvérek).
Többféle mintázat lehetséges:
1. Elkerülő kötődés alakul ki: bizalmatlanná válnak a kapcsolataikban, inkább nem vonódnak be mélyen a kapcsolatokba, mert félnek a sérüléstől. Ez a kapcsolat teljes elutasításától az érzelmileg felszínes kapcsolatokig terjed.
2. Szorongó-ambivalens kötődés alakul ki: amikor az egyén minden érzelmi hiányának kielégítését a partnerétől várja, extrém ragaszkodó, függő kapcsolat alakul ki és ha a másik nem elégíti ki az igényeit, akkor szélsőségesen reagál.
3. A nárcisztikus sérülés miatt az egyén önmagának igyekszik megadni a hiányzó szeretetet, önmagát mások elé helyezi, kölcsönös kapcsolatra képtelen. Másokat eszközként használ a saját boldogságának fenntartása érdekében.
Ezen kívül pedig még nagyon sokféle árnyalat létezik, az enyhébb esetektől egészen a szélsőségekig. (Plusz a kapcsolat minősége függ a választott partner személyiségétől, kötődési képességétől is.)
A kötődési zavar egyébként pszichoterápiával jól orvosolható, igaz, hosszú folyamat, de teljes mértékben át lehet alakítani a személyiségstruktúrát úgy, hogy az illető képessé váljon mély, harmonikus és kölcsönös kapcsolatra.
Köszönöm a válaszokat, főleg tiédet #3. Nem rólam van szó egyébként, hanem a barátomról. Friss a kapcsolat, de már most érzem, hogy nincs minden rendben és ez tűnik a legkézenfekvőbb oknak.
Szerintem nála ilyen szorongó kötődés alakult ki. #3 tudsz valami tippet adni arra, hogy én hogyan segíthetnék a helyzeten? Illetve mire számíthatok, milyen szélsőséges reakciókra?
Ha ez számít, ő 24, èn 21 vagyok.
Az utolsó két mondatod teljesen megértem és jó, hogy leírtad őket, ugyanis nekem addig úgy hangzott, mintha azt mondanád, szakítsak vele most azonnal, hisz úgyse lesz jövőnk. Ez az elképzelés pedig eléggé felhúzott.
Köszönöm a válaszaid, meg a tippeket. A szaktanácsadást biztos felhozom majd.
Legközelebb kérlek rögtön írj pozitív alternatívát is (ha van), különben a jószándékú figyelmeztetés lehúzó és bántó tud lenni kérdezőként olvasva. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!