Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Miért probléma nekem, ha a párom támogatja a testvérét?
Tudom, most szívtelennek tűnök. 3 éve párkapcsolatban élek a barátommal, szeretem őt, de ő rendszeres anyagi támogatást nyújt a nála idősebb tesójának.
Nem nagy összeg pár tízezer ft havonta, de lenne jobb helye nálunk is, és most mi sem úgy állunk anyagilag, hogy ne érezzük meg. Megértem a helyzetet, mert a tesója egyedül nevel 3 kis gyereket, ami megterhelő nyilván. De az, hogy bevállalt 3 gyereket egy erre alkalmatlan partnertől, pocsék anyagi helyzetben, nem a páromat kéne, hogy terhelje, mert ez az ő döntése volt, már el is váltak, és persze gyerektartásra nem nagyon számíthat a párom testvére. Utólag mindenki okos, de úgy érzem nem a párom dolga megoldani az ő múltbéli baklövéseit és az anyagi helyzetét. Mindemellett van a tesónak is egy párja, kérhetne tőle is segítséget. Persze, lehetne fordított helyzet is, tudom, de én már szeretném ha komolyabbra fordulna a kapcsolatunk, esetleg esküvő, stb, de így, hogy ez a kölcsönkéregetés, támogatás állandó és rendszeres, engem nagyon zavar. El nem tudom képzelni, hogy így éljem le az életemet, hogy a tesó állandó résztvevő benne a kunyerálással és a törlesztgetésekkel. Ez elég idegtépő. Ráadásul a páromat lelkileg is terheli a tesó a panaszkodásával, "sír" a sz@r anyagi helyzetéről, utána persze kölcsönkér, de nem leszünk mindig ott, hogy fogjuk a kezét és segítsük. És ezzel az ő fejlődése is gátolt, mert ha a párom nemet mondana, akkor talán megtanulna akkor félretenni a nehezebb napokra, mikor van miből. És ha mindig neki segítünk, mi nem tudunk tartalékolni a saját életünkre, és a saját dolgainkra.
Ez természetesen feszkó köztünk, én szeretném ha leszokna a tesó a kéregetésről, vagy a párom az adakozásról, mert egyikünk sem bank sem hitelintézet, de a párom meg talán így úgy érzi, hogy szükség van rá, és hogy segíthet. De persze kinek másnak segítsen az ember, ha nem a testvérének. Dehát így meg az egész életünk elmegy arra, hogy pénzeljük a tesót meg a gyerekeit, mert ő nem tudja megoldani az anyagi dolgait. (nem munkanélküli, egyébként) A párom azt mondta, miért ne adjon, ha van miből. De mivel a tesója olyan, amilyen, mindig a párom lesz az, akinek többje lesz.
Úgy érzem a mi életünk háttérbe szorul, hogy a tesónak segítsünk (inkább a párom ugye), és a mi céljaink, terveink így később fognak megvalósulni, mert ez a pénz nekünk is hiányzik. A tesó meg persze sohasem lesz olyan helyzetben, hogy esetleg fordítva segítsen, mert nem tudja beosztani a pénzt. Na meg ott a 3 gyerek...
Érdekelne, ti mit gondoltok erről? (Hülyék inkább lapozzanak) Szerintetek jogosan érzek így? Vagy velem van a baj?
Két racionális megoldás lenne erre a problémára.
Az egyik, hogy kedves tesókának kevesebb pénzt adna a párod, vagy nem adna semmit ill. néha.
Ez a folyamatos pénzelés valóban nem megoldás, mert nem oldja meg a problémát, lehet nála megoldja, de nálatok csak generálja.
Nem a párod csinálta a tesójának azt a 3 gyereket (elnézést ha ez túl morbidul hangzik), szóval nem őt kéne terhelje az anyagi felelősség.
Eljön az idő amikor a tesóka hoppon marad, akkor kitől fog kérni?
Valamilyen szinten jogos, de ezzel sajnos te nem tudsz mit kezdeni, ha a párod nem akar.
"A párom azt mondta, miért ne adjon, ha van miből."
Ez az, amiben különbözik a szemléletmódotok. Az írásodat látva én úgy értelmezem, hogy nincs miből, mert igenis hiányzik az a néhány tízezer forint havonta - párod ezek szerint nem így látja.
Nektek kell tehát leülnötök ezt átbeszélni, hogy szép dolog, ha segít, és megérted-elfogadod, de nem akkor, ha a párkapcsolat rovására megy.
Nem írtad, de gondolom, együtt éltek - hacsak nincs szigorú külön kasszátok, akkor igenis van beleszólásod a dologba, még ha nem is a tied a döntés.
Nagyban befolyásolja, hogy milyen módon működik a pénz elosztása nálatok.
Nálunk hasonló szituban (párom az anyját pénzeli havonta úgy, hogy van egy bátyja, aki otthon él, de nem jut eszébe segíteni...) az volt a megoldás, hogy változtattunk a költségvetésen, hiszen azt nyilván nem mondom, hogy ne segítsen. Amolyan "félig közös" kasszánk van - van egy közös számlánk, arra mindkettőnktől megy havonta X összeg, ami fedezi a rezsit, a kaját, megtakarítást és az egyéb kiadásokat. (Nyilván ezt előtte számolgattuk meg írtuk, hogy tudjuk, mennyinek kell lennie ennek az összegnek, és milyen arányban oszoljon meg.) A maradék a zsebpénze mindenkinek, ebből megy nekem a diákhitel, páromnak meg az, amit szintén a szüleinek vett fel... Ebből fizeti mindenki magának, ha pl. melóban kaját rendelne, mert nem jó az otthoni, vagy a barátokkal sörözést/kávézást. És ebből tudja párom kisegíteni az anyját is, ha kell és akarja, természetesen a többi rovására - de nem a közös megélhetésünkére. Ha éppen kevesebb a fizu, akkor kevesebb a "zsebpénz" is, és bizony volt, hogy emiatt kellett nemet mondania, ha kért tőle az anyja vagy a bátyja. De mi megállapodtunk ebben, és nincs belőle vita, hogy de én gonosz vagyok és nem engedem, hogy adjon. (Nyilván, ha nagy gond lenne, akkor a közösből is adnánk, volt is rá példa, pl. téli szezon elején, mikor fát kellett venniük, de többségében így nem a "mi" pénzünk megy el segítség címszóval.)
Szóval, én azt mondom, hogy szép dolog, hogy az ember segíteni akar, és ez a természetes is, de csak addig, amíg nem megy a saját kárára. Esetetekben a kettőtök kárára.
"és persze gyerektartásra nem nagyon számíthat a párom testvére"
Ez az indok miatt nem adnék 1 ft-ot sem. Az állam megelőlegezné és behajtanák emberünkön. Ez így csak egy mese.
Én nő vagyok és egyetértek veled.
Szerintem semmi köze a kérdezőnek a párja pénzéhez. Az meg nem épp a jövőbeni jó rokonságot segíti, ha a tesója ellen áskálódik.
Azt gondolom erről, hogy abszolút nincs igazad. Ha jól értem, a nővére egyedül maradt 3 gyerekkel és bajban van. Ki segítsen, ha nem a testvére?
Gondolom neked nincs tesód, se gyereked. Nem tudod ez milyen érzés. A párod egy nagyon-nagyon rendes ember. Azt teszi, ami a helyes. Te viszont nem vagy igazi párja, nem tartozol őszintén a családhoz. Sajnálom a párodat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!