Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Lányok, mennyire visszataszító egy ilyen pattanásos hát?
A szénhidrátokat se erőltesd (kenyér, tészta, édesség) és igyál nagyon sok vizet.
Nekem a bőröm azóta rendben van,csak néha jön elő egy-kettő. Pedig nekem is szörnyen pattanásos volt az arcom és a hátam.
Én lány vagyok, és sajnos az én arcom, vállam, hátam is pattanásos, mondjuk nem ennyire, de akkor is zavaró.
Nekem is mindenki azt mondta, hogy ne aggódjak, majd elmúlik, a tinikor ezzel jár, sokáig maradok majd fiatalos bla bla bla. A fészkes francokat, már 23 vagyok, és már rég semmi sem indokolja, hogy pattanásaim legyenek.
Szóval én egy kísérletbe kezdtem, 1 hónapja, úgymond vásárra vittem bőröm, hogy kiderítsem, mennyire igaz, hogy a pattanásoknak belső okai vannak, amit csak belsőleg lehet megoldani. 2 hétig teljesen elhagytam a gluténtartalmú ételeket, a tejtermékeket, a cukrot, valamint a bolti feldolgozott élelmiszereket . Amolyan lightosabb paleóba kezdtem. Ami ezután történt, szinte sokkolt. Szóval 2 hét paleó után vettem egy csomag bolti kekszet, hogy megnézzem, történik-e valami a bőrömmel, ha elmajszolok pár darabot, azt hiszem 4-5 darabot ehettem belőle. Na szóval, az eredmény az lett, hogy az egyébként relatíve tiszta mellkasom te lett csalámkiütéssel, az állam pedig pattanásokkal. Érdekes, nem igaz? És nekem azelőtt egyetlen egy bőrgyógyász sem említette, hogy a pattanások kialakulásának ilyen szoros köze van a táplálkozáshoz.
Innentől kezdve számom tiszta sor, hogy amíg nem kezdek el tisztán étkezni, amire úgy látszik a paleó elég jó megoldás, soha nem lesz tiszta bőröm.
Látszott 2 hét után is a változás, de azt olvastam, hogy legalább 3 hónap kell, hogy teljesen kitusztoljon a bőr.
De arra készülj fel, hogy meglehetősen ideget próbáló, hogy nagyon sok élelmiszerről le kell mondani.
Lehetőleg ne fogyassz tejterméket (olvastam, hogy valakinek már ettől is helyre jött a bőre), továbbá kenyeret, tésztát, süteményt, szóval olyan élelmiszereket, amelyekben glutén lehet, és feldolgozott bolti kajákat. Na meg persze cukrot sem ajánlott fogyasztani.
Azt ajánlom, hogy te is próbáld ki 1 vagy 2 hétig, és figyeld meg, hogy milyen változás történik rajtad, ha megeszel valamilyen paleó által tiltott kaját.
Amúgy neten rengeteg cikk van fenn, ha érdekel a téma, tudod, a gugli a barátod. :)
-Cinket kell szedni, cink pezsgőtablettát venni(250 Ft). Napi 3 tablettányit meginni.(összesen napi 30-45 mg cink szedése javasolt aknésoknak, ez 3-4 pezsgőtablettát jelent, de meg kell nézni, hogy mennyi van ráírva). Bőrgyógyászok szokták javasolni a cinket. Meg dm-ben cinkes tisztító arcmaszkot venni. Angolul/németül Zink-nek szokták írni.
-Tejtermékeket elhagyni (nekem 1 év tejmentes élet után is tisztult még a bőröm, miután 2 hónapnyi testépítős tejsavóporos étrend után abbahagytam a tejsavóporok fogyasztását) A tejsavóporok okozta pattikat hívják boy builderes pattiknak. Hónapok kellenek, mire kimegy az emberből.
-Ichtiolos (másnéven kátrányos) szappant is lehet használni.
-Vízzel fele-fele arányban higított 10 %-os ecettel hetente egyszer-kétszer áttörölni.
- baktériumok ellen safeguard szappannal is lehet mosakodni, a triclocarban baktériumellenes és a szappan csak 100 Ft, a triclocarban is akne-ellenes szer.
-agyag (angolul clay) tartalmú arcmaszkot hetente 1-szer 2-szer hátra kenni, pl. fürdőkádban üldögélés közben. Lehet kapni ilyet, amire nagy betűkkel rá van írva, hogy "Clay".Vagy "iszapos" arcmaszk.
-sok fokhagymát enni
-tea: zöld tea (mivel koffeines , ezért csak reggel), csalán tea. Kamilla tea (inni, illetve fürödni benne).
- Akne ellenes szerek, hatóanyagok vannak még a herbária korpásodás elleni hajszeszében, zsíros-korpás hajra való változat, nem csak fejbőrre jó, én kentem már arcra is a hajszeszt. De hajsampont is ki lehet próbálni, mint tusfürdőt, mosakodószert, habfürdőt.
-Csalán: teaként inni, fürdővízbe önteni. Egy tasak csalán 200 ft gyógynövényes boltban, tavasszal meg szedni is lehet.
-A korpásodásra javasolt samponok egyébként a pattikra is jók - (pl. nizoral ketokonazol hatóanyaga, de ez drága - 3000 ft, de ha van otthon, akkor érdemes a hátat is bekenni, rajta hagyni percekre, majd lemosni.)
- élesztő tablettát szedni, vagy napi 1 borsónyi élesztőt enni (ne önmagában ettől várd a csodát, hanem ilyen apró szokás is segít valamennyit, vagy lehet, hogy ez a hiányzó láncszem a megoldáshoz.
- natúr, cukormentes, élőflórás joghurt: naponta enni(tudom, hogy tejtermék, de a jó baktérium miatt ennyi kell), valamint ha a hátadra kensz belőle esténként egy evőkanálnyit, fürdés után, vagy fürdés közben magadra kened, pl. a clay maszkkal együtt, a joghurtban található baktériumok elnyomják és kordában tartják a pattikat okozó bacikat, valamint a tejsav is segít a bőröd karbantartásában. A savanyú káposzta tartalmaz még ilyen jó baktériumokat.
-paleo étrend: tejet, cukrot, fehér listből készült ételeket kerülni ( ők a 3 nagy fehér méreg)
-a kakaót is kerülni, pattikat okoz, ritkán fogyasztani.
- jók a 200-250 ft-os arcmaszkok, többszöri alkalmakra elegendőek, olyan kell keresni, amikre az van írva, hogy "unreine haut" = tisztátlan bőr, "klarendes" = tisztító, pl. Holt-tengeri iszapos= "Totes meer"- dm-ben- nagyon hat, elég erős ez utóbbi
-francia hagymaleves - nagyon jól tisztít belsőleg, méregtelenít
-kurkumás maszk: a kurkuma 50-100 ft-os fűszer, fél kiskanálnyit élesztővel és vízzel összekeverni, ezt a hátra kenni, ha nagyon szárad vizes kézzel maszatolni, 10-20 percig fent tartani, majd lemosni.
- a kurkuma gyulladáscsökkentő, tudományos cikkekben is népszerű, érdemes fűszerként használni, pirospaprikához hozzákeverni és úgy ételekbe használni.
-gyógyszertári "cinkrázó"-párszáz forint, cinktartalma csökkenti a gyulladást, gyógyítja a bőrt. Szokták még aknésok a sudocream krémet is használni, abban is van cink, meg rá is van írva, hogy aknésoknak javasolt.
-clearoderm arctisztító ezer forint, ez is jó.
-aszpirines maszk - interneten van leírás
-lenmagolajat használni levesfőzéshez, napi 1-2 lenmagolajat megenni, joghurthoz keverni. Csak az avas lenmagolajnak van hülye íze, a frissnek teljesen normális íze van.
5-alfa-reduktáz és DHT hormonok témának olvass utána. Sok tökmagot is kellene szotyizni. Tökmagolajat venni (kicsit drága, de tuti, hogy jó 5-alfa-reduktáz enzim gátló)
-csalángyökér tea is jó
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!