Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Kedves férfiak terén (viszonylag) sikeres nők! Mi különbözteti meg azt a srácot, aki képes levenni a lábadról attól a sráctól, akit rutinból hajtasz el?
Filozófusok évezredek óta próbálják megfejteni a szeretet, a vonzalom fogalmát... már Arisztotelész is megfogalmazta, hogy az Erósz a szemek játékával kezdődik, és általában meg is áll ott (ha elmúlik a vonzalom, elmúlik az Erósz is).
Ezzel szemben a Filia a személynek szóló vonzalom, szeretet, ami sokkal tartósabb, mélyebb (és persze járhat együtt fizikai vonzalommal is). Ugyanakkor a Filia feltétele az egészséges önértékelés, énkép is.
Persze a modern pszichológia ennél már sokkal bővebben, részletesebben fejti ki a témát, de azt gondolom, hogy Arisztotelész megállapításai a mai napig érvényesek.
Visszautalva tehát: ha ezt érzékelem, hogy a vonzalom, az érdeklődés pusztán a sejtcsomónak szól, aki vagyok, vagy esetleg egy-két tulajdonságom alapján felszínesen próbálnak megítélni, akkor azt nem tekintem valódi érdeklődésnek, ezért hárítom is. Ellenben, ha úgy érzem, hogy azt értékelik bennem, amit én magamban, az már eleve feltételez egy hasonló értékrendet - jellemzően az ember azt szereti másokban, amit önmagában is szeret - ezért jó eséllyel bennem is vonzalmat, érdeklődést vált ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!