Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Párkapcsolati problémák » A barátom nagyon sznob, tudok...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

A barátom nagyon sznob, tudok ezen változtatni?

Figyelt kérdés

Eléggé zavar a dolog. Szeretem, úgy, ahogy van, de nem tudom elképzelni, hogy jegyben járjak vele, hiába hajlana ő afelé. Van néhány tulajdonsága, amik nem szólnak bele a mindennapi életünkbe, csak a beszélgetés során bosszantanak.

Ilyen például, hogy ha lát egy szép házat, rögtön megjegyzi, hogy "biztos jól megy nekik... ott a merci is előtte", vagy például ha vendégségbe megyek egy barátnőmhöz, megjegyzéseket tesz, hogy miből futja nekik ilyen meg olyan házra. Semmilyen luxusról nincs szó, sima 1-2 szintes házak Budapest kerületeiben. Engem nagyon zavar, hogy így tekint mindenre. Pl. amikor beszéltünk arról, hogy a covid miatt mennyire esik a forint értéke, felhoztam, hogy a paradicsom kilója is 1500, drágulnak az élelmiszerek. Azt hozta fel válaszul, hogy most nem éri meg iphonet venni neki, mert 20%-kal drágább, mint akkor, amikor még jobb volt a forint árfolyama. Ez szerintem nevetséges, most elég sok más probléma is van azon kívül, minthogy mennyibe kerül a legújabb telefon egy márkától.

Sok ilyen dolga van. Parndorf mániás, folyamatosan nézi az emberek holmiját és ruházatát, azonnal tudja, hogy mi mennyibe került. Nézi a céges laptopom árát, de pl. ajándékok árát is azonnal megnézi, szóvá is teszi. Kaptam ajándékba egy használt tévét egy családtagtól, rögtön az volt az első pár kérdés, hogy hány colos, mennyibe került, milyen márka... de ha szóba kerül egy ismerősünk, azonnal felhozza, hogy azért megy neki ilyen jól, mert a szülei eltartják, nem kell ezt vagy azt fizetnie, stb.

Ellenben nem a kifejezett luxust szereti, hanem a kb. "lakossági márkákat", szerintem ezek túlárazott vackok. Tehát a parndorfban kapható outlet cuccokra, amik ugye kifutó outlet termékek, úgy tekint ,hogy az maga a menőség, a luxus. Sokat felhozza, hogy ennyit vagy annyit költött el ott ingre, miegyébre. Nekem ez semmit sem jelent.

Ettől eltekintve jól kijövünk, de ezekben a helyzetekben igazából szégyenkezek miatta. Olyan jó lenne, ha nem beszélne folyton erről. Van valami módja, hogy erről finoman leszoktassam? Nyilván nem a személyiségét akarom alapjaiban megváltoztatni, de nekem elviselhetetlen ez a sznobéria.

2020. nov. 1. 20:04
1 2 3 4 5
 31/45 A kérdező kommentje:

Ha szakítanék, hogy csináljam? (bocsi hogy hosszú.)

Pár napja tudatosult bennem, hogy ez így nem fog működni. A banális dolgokból is minőségi kérdést csinál, ilyen például egy festék, amit megveszek, hogy fessek (nem jó a lidl-s akrilfesték, miért nem márkásat veszek -én gyerekkorom óta festek, nekem tökmindegy), noname mosogatószer, kommersz csoki, olcsó zokni, minden, most a legapróbb hétköznapi dolgokra kell gondolni. A kutatásunkon is megy a fszméregetés, pedig nem ugyanaz a területünk. Az is előfordult, hogy a dmben nézte a polcokat, és ecsetelte, hogy valamelyik családtagjának 'tömve van' olyan cuccokkal a fürdőszobája. Mondtam, hogy hát ez tökmindegy, egyrészt a dmben nem kapni luxuscikkeket, másrészt meg kit érdekel, hogy ki milyen kencét használ, azt nem rakják az emberek a kirakatba. Szégyellem bárkivel megbeszélni ezeket, mert külső szemmel komolyan nevetséges, hogy milyen apró dolgok miatt sokalltam be. Csak egy példa: zacskós nescafét iszik, én vettem volna egy kávéfőzőt. Azt mondta, ne vegyek, mert youtubeon látta, hogy az a kávédaráló a legjobb, ami kb. 60 ezerbe kerül, és 120+ ezer lenne a kávéfőző, amit kinézett. Annál nem adja alább. Inkább iszik instant kávét otthon. Mondtam, hogy nekem nem ér ennyit a kávéfőző, de az ár feléért nézhetünk valamilyen középkategóriásat. Akkor inkább ne is vegyek. Egyszerűen bármit veszek, bármit hordok, akármilyen cuccom van, sosem elég jó, és másé mindig jobb, és le is írja, hogy a másik ember mennyire extrém módon szuper.

Már túl vagyunk pár beszélgetésen erről, de valahányszor szóba hozom, hogy én ezt így vele nem tudom sokáig csinálni, elhallgattat és nem veszi komolyan. Két hete elküldtem a lakásomból, de nem ment el, hanem ott maradt, mert én neki ne mondjam meg. Akkor megkaptam, hogy én meg akarom őt változtatni, és amíg ő nem pofázik bele az én személyiségembe én se tegyem. Mondtam, hogy ez ahhoz vezet, hogy hosszú távon szakítani fogunk, de ezt ő üres fenyegetésnek vette, és nem nagyon tudtuk megbeszélni a problémákat. Ha beszélek róla, hogy mi bánt, akkor támadásnak veszi, már csakazértis védekező lesz, és semmit nem hajlandó komolyan venni, amit mondok.

2020. dec. 7. 16:08
 32/45 anonim ***** válasza:
100%
az utolso bekezdesben leirtakat mondd el neki, azzal egyutt, hogy neharagudj, de en nem tudom igy folytatni, szakitani akarok. aztan tamadhat, meg lehurroghat teged, tartsd magad az elhatarozasodhoz, es tedd ki a lakasodbol.
2020. dec. 7. 16:17
 33/45 A kérdező kommentje:
Nem kiköltöztetni akartam, csak egy napra hazaküldeni az ő lakásába, mert besokalltam tőle. Köszi a választ.
2020. dec. 7. 16:19
 34/45 anonim ***** válasza:
100%
akkor meg mondd hogy idore van szukseged egyedul hogy atgondold a dolgokat, menjen haza par napra, es tartsa tiszteletben a keresedet
2020. dec. 7. 16:22
 35/45 anonim ***** válasza:
100%

Én utána kérdeznék, hogy a szülei hogyan élnek/éltek.

Mit látott gyerekkorában otthon az apjától/anyjától.

Kérdeznék, amíg tud válaszolni, hogy mit miért szeret. Miért az számít, hogy sok kence van a rokon fürdőjében? Ettől jobb ember lesz? vagy többet ér?

Komolyan addig kérdeznék, amíg már mindenre válaszolt és már nem tud válaszolni. Addig kérdezgetném amíg ki nem mondja, hogy miben is látja az ÉRTÉKET. És hogy egyáltalán fel tudja-e fogni, hogy az ÉRTÉK szó az nem csak anyagi/vagyoni viszonylatban értelmezhető.

Hogy vajon képese más dimenzióban gondolkodni, mint a pénz? Vagy mindent ezen mér? Vajon ha születik egy gyereketek, akkor az jut majd az eszébe, hogy szereti és mennyi kalandot és élményt és küzdést jelent majd a gyerek, vagy az jut majd az eszébe, hogy mennyi pénzbe kerül ez neki?

Ez nekem nagyon mintakövetésnek tűnik a szülei miatt. Vagy szegénységben nőtt fel és ez iszonyat zavarta, és traumatizálta.

Vagy a szülei ilyen pénz sóvár anyagias arcok voltak (akár csak az egyik) és ő is ilyenné vált.

Vagy A szülei szórták a pénzt, ezért ő mindenről tudni akarja, hogy mi mennyibe kerül.

Vagy a szülei sznobok és azt nevelték belé, hogy ami értékes az drága és vicaversa.

Vagy... vagy még biztos van lehetőség, de egy GYK-s kommentbe csak ennyi konyha pszichológia fért bele, grammra pontosan.

24F

2020. dec. 8. 01:26
 36/45 A kérdező kommentje:

A kérdezgetés nem jó, mert kiakad, hogy ne próbáljam megfejteni és ne játsszak pszichológust.

A szülei egyáltalán nem gazdagok, normális körülmények között élnek, mindketten tanítanak. Egyikőjüknek sem fontosak az anyagi dolgok. Lehet, hogy erről van szó. Mesélte, hogy gyerekként feltúrta a szülei számláit, hogy megnézze, mennyit keresnek. Később fiatalként a nővére és a férje nevelték belé ezt az eszméletlen márkahűséget, ők aztán tényleg sznobok és márkahűek, nagyon tiszteli őket. Ő tudja magáról, hogy ezekben a cuccokban nem az értéket veszi meg, hanem a márkanevet, de ez neki így jó. Próbáltam már ráébreszteni, hogy nincs bennük eszmei érték, de ez nem jön át. :D

Mesélte, hogy az első barátnőjénél még vezette magának, hogy mennyit költött a lányra. Egyébként kettőnk közül pont én vagyok az, aki az anyagiak miatt csak nagyon sokára szeretne gyereket, mire már minden megvan hozzá. Ő inkább úgy van vele, hogy először jöjjön a gyerek, a többit majd kitaláljuk menet közben. Én nem nagyon akarok szülni, egyrészt nem tudom elképzelni, hogy neki szüljek, másrészt a távoli terveim közt van, nagyon messze van még a szülés.

2020. dec. 8. 02:29
 37/45 anonim ***** válasza:
100%

Ajaj... persze, majd a gyerek mellett epititek anyagilag a jovot. Van egy remek cikk a kiszamolo blogon, hogy mennyi is egy gyerek. De ha megnezne, meg veletlenul se mutasd meg a brendon vagy milyen babamarkat :D.

Viccet felreteve o kirakat eletet szeretne elni es valamiert iszonyatosan kissebbsegi erzete van. Mind a tudomanyos, mind a hetkoznapi eletben ezt akarja sugalni masoknak, hogy mennyire jo, de amugy meg nagyon zsugori. Az mi, hogy az elozo baratnojenel irta a "kiadasokat"?...

Irtam mar neked egyszer es latom, hogy azota alakultak a dolgok:

- nagyon egyszeruen tudsz szakitani: elozo este errol beszeltek, majd masnap szepen elmegy, kijelented ha nem allandon van es mielott hazajon, szepen kirakod a cuccat az ajto ele, szigoruan zarcsere utan.

- esetleg addig hivd at vmelyik baratod vagy menj el otthonrol olyan helyre, ahol nem zaklat.

Gyereket is csak azert akar, mert nem tudja meg, hogy mi mennyi, de ido kerdese, hogy azon az agon is megtudja a dolgokat. Ja, meg statuszszimbolum. Az sem elhanyagolhato szempont, hogy pont teged, aki a picivel otthon maradna, nem veszi figyelembe, hogy neked mi a jo.

2020. dec. 8. 06:57
 38/45 anonim ***** válasza:
100%
Bátran mondd meg, hogy Karcsi, ez nem megy és tipli a lakásomból. Olyan nincs, hogy nem akar menni, akkor kirakathatod a rendőrökkel. Állj bátran a sarkadra. Amiket írsz, nekem úgy hat, mint aki nagyon materialista és még fillérb*szó is, mert jajj ez miért 1200 forint, miért nem az 5000 forintosat veszed, de ő patikamérlegen méri/vezeti, mit költött az exére? Ezt senki nem bírja elviselni.
2020. dec. 8. 13:45
 39/45 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

December végén kidobtam. Amikor jött a cuccaiért, egy szót se szólt, és a szakítás óta 0 kommunikáció van közöttünk. Sikerült!! A karácsonyi ajándékát még előtte odaadtam neki, azt mondta, ő nem vett, mert már nem éri meg, ha úgyis szakítunk :D

2021. febr. 15. 09:02
 40/45 anonim ***** válasza:
100%
kerdezo, remelem jol vagy, es legkozelebb normalisabb palit fogsz ki 😃
2021. febr. 15. 12:26
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!