Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Névfelvétel, jogilag hogy működik ez?
Tegyük fel, hogy az én nevem dr. Kiss Jeti, a jövendőbeli férjem neve Nagy Béla, felvehetem-e dr. Nagy Bélánéként a nevemet? És mi van, ha a férjemnek van doktorija, akkor is felvehetem dr. Nagy Bélánéként? Hogy lehet így megkülönböztetni, hogy ki a doktor?
Illetve nálunk az a helyzet áll fent, hogy mindkettőnknek van valamilyen doktori fokozata, akkor lehetnék dr. Nagyné dr. Kiss Jeti? Esetleg dr. Nagy Béláné dr. Kiss Jeti? Nem szeretném egyébként felvenni a párom doktoriját, de valahogy a Nagyné dr. Kiss Jeti furcsán hangzik, és komolyan gondolkozom, hogy megváltoztatom a nevem dr. Nagy Jetire, mert ez sehogy sem hangzik jól.. :( Volt valaki hasonló helyzetben? Ti hogyan oldottátok meg?
Doktori címet csak úgy lehet felvenni,hogy egyértelműen kiderüljön ki a doktor.
Tehát
Nagyné Kis Bea lehetsz. dr Nagy-Kis Bea már nem.
A dr. Nagy Béláné az szerintem a Nagy Béla doktorija, de nézd meg az önkormányzati anyakönyvi honlapon vagy az MTA Nyelvtudományi Intézetének honlapján, én nem tudom, hol van, de ez a két illetékes irány van névviselés szempontjából.
Én is azt a két verziót ismerem, amit Te is írtál, ha mindkét doktorit meg akarod jeleníteni a nevedben. De egyiket sem kötelező, nem kell viselni a doktorikat a névben.
Dr. Nagy Jetiként felveheted ha a doktori cím a tied...
Sőt kötőjeles esetén is, de a férjed nem lehet dr abban az esetben, ha ő neki nincs doktorija
Tehát lehetsz Dr. Kiss-Nagy Jeti
És Dr. Nagy-Kiss Jeti is, a férjet, ha nincs doktorija ugyanígy Dr. Nélkül
Ha mindkettőtöknek van, akkor mindketten lehettek így...
Olvasd el részletesen a ppt-t amit linkeltem, mindenre van példa
A 8 betűs vezetéknevet nem nevezném nagyon hosszúnak (az enyém 9 betűs)
Sok ismerősömnek 7-9 betűs a vezetékneve, de vannak 13-14 betűsek is.
Van olyan ismerősöm akinek a neve 7 betűs, a férje neve annyi, ráadásul még a keresztneve is 7 betűs. Ő XXné YY ZZ változatban vette fel a férje nevét.
kérdeznék:
a férjem Nagy Pista, én most Nagyné Kiss Pircsi vagyok.
ha a férjem jövőre ledoktorál, lehetek-e dr. Nagyné Kiss Pircsi?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!