Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A férfi maradjon otthon a gyerekkel, amíg a nő karriert épít?
Nekem rendben van az, hogy a gyereket természetesen közösen nevelik a szülők, a házimunkát megosztják. Viszont egyre több olyan véleményt hallok, hogy a nő menjen dolgozni, amíg apuka pelenkát cserél.
Ennek mi értelme van mégis? Alapevetően a nő van berendezkedve arra érzelmileg, de biológiailag is, hogy elsőrendűen ő lássa el a gyereknevelést, nem is gyakorlati téren, hanem leginkább érzelmi szempontból. Kimutatták, hogy a gyereknek az anyja közelségére sokkal jobban van szüksége csecsemő korban, hiszen egy testből váltak szét, nagyon intim a kapcsolatuk.
Akkor kinek lenne jó mégis, hogy apuka legyen otthon, és kinek jó, ha anyuka csinál pénzt, akit nő lévén legtöbb esetben sokkal jobban megvisel a hajtás, nehezebben tűri a stresszt, nem bírja a versenyszférát. Nem arról van szó, hogy nem állna helyt, de sokkal jobban ledrálná, megviselné, mint a férfit.
És igen, vannak kivételek, férfi típusú nők és femininebb férfiak. De a túlnyomó átlagról beszélek.
Mitől jobb az, hogy felrúgjuk a szerepeket?
kieg:
Maradjon otthon a másik fél ha akar vagy így gondolják, de ettől nem feltétlenül lesz jobb egy kapcsolat sem.
Ha akar elmehet dolgozni mindkettő, ha akarják apa is otthon maradhat, ha pedig kell a pénz mindkettő elmehet dolgozni gyerek mellett.
Nem kell egyiknek se otthon maradni a gyerekkel ha nem akar. Letelik az a 3-6 hónap aztán mindenki megy a saját dolgára, sőt szerintem este 4-5 órára is bérelhetnek bébiszittert. Ha meg valamelyik otthon akar maradni ám tegye, de mint boldogságot nem okoz senkinek, hogy na de jó a másik otthon maradt.
Itthon mennyien válnának, ha nem volna _muszáj_ valamiért benne maradni papírforma szerint valamiben? Továbbra sem látom, hogy a kényszerűen összezárva házasok mitől boldogabbak, mint azok, akik pontot tesznek a végére szeretőzés, ordibálás és fagyos gyűlölködés helyett.
Kell a pénz hozzá, hogy szabadon dönthessenek, ez igaz. És pénz akkor lesz, ha nem csak az egyik nem munkája hoz szabad szemmel is látható bevételt a konyhára.
Amire nagyobb az esély, ha a munkáltatók nem huszonhatodik senkinek vesznek fel dolgozni, ha nő vagy és van gyereked.
Amihez nyilván az kell, hogy a férfiak is hajlandóak legyenek ugyanannyit gyerekezni akkor, amikor "helyzet van" (ami nem azonos az első fél - vagy 3 évvel). A sajátom 10 év alatti és megint beteg. Nem volt bölcsis. Mégsem tapsikol a munkáltató, hogy másfél hét táppénz után 3 napot tudott iskolába járni és most újra beteg. De nálunk működik, hogy most meg az apja lesz vele. Ennyi...
"Itthon mennyien válnának, ha nem volna _muszáj_ valamiért benne maradni papírforma szerint valamiben?"
Jó lehet mondani, hogy milyen jó a kis válási arány, a másik meg az hogy csak a pénz miatt vannak együtt. Bár itthon is bőven vannak válások, ahogy külföldön is és mindenhol megterhelő anyagilag.
Persze, ez is igaz, hogy nem XY senki vagy, de akkor olyat keresel és olyat vállalsz. Azért azon felesleges szipákolni, hogy én nem kapok annyit mint Robi, ha beteg a gyerek akkor nekem haza kell menni Robi meg heti 50 órát melózik a cégnél...
Nyilván kisebb rugalmasság, nagyobb felelősség jobban fog hozni. Te sem bíznál egy projektet olyan emberre akinek ha úgy van le kell lépnie 1 hétre a projekt meg áll. Inkább rábízod egy olyanra aki ha kell túlórázik. Ezt felróhatja bárki bárkinek, de te is így tennéd. Te se vinnéd egy olyan autószerelőhöz a kocsid, aki ha úgy van otthagyja egy hétre mondván, hogy beteg a gyerek. Inkább elvinnéd egy olyanhoz aki ugyan azért a pénzért megcsinálja minden áron.
Ezzel pedig nem a gyerek ellen vagyok, de azért ezt így is végig kellene gondolni.
Persze a férfi is vállalhat ugyan így szülős részt, de akkor azon se kell csodálkozni, ha mondjuk ő keres majd kevesebbet vagy ő is kevesebbet keres. Ez ilyen.
Jó, hát vannak ilyen helikopter szülők akik 14 évesen is hordják a gyereket az iskolába. Én 6 éves koromtól elvoltam itthon akármilyen betegség volt. Persze egy foghúzáskor itthon maradt az egyik szülő vagy ha magas láz volt, de egy hőemelkedés vagy egy kis orrfolyás azért egyik gyereknek sem a világ vége. Amellett pedig kb mindenre pihenést javasol az orvos, azon pedig az se segít ha ott áll felette a szülő.
Nem olvastam el a válaszokat, de szerintem az én kommentem ihlette a kérdést, szóval leírom én hogy látom a dolgokat.
Sok apuka nem szeret gyereket nevelni, de vágyik egyre. Onnantól hogy megcsinálta, elmegy ugyanúgy dolgozni, hazaviszi a pénzt, mert "ez a dolga", aztán megpihen a kanapén, mert elfáradt a melóban. Anyukának miért kéne segítenie, mikor egész nap otthon volt nyugiban?
Hát azért, mert a gyerek 24 órás felügyelete gyakran kimerítőbb, mint egy 12 órás műszak.
A karrieres része meg szimplán anyagi szempont. Én többet keresek a férjemnél, jobban megérné ha ő maradna otthon a gyerekkel és én dolgoznék, de gyakorlatban valószínűleg nem hagynám otthon a pár napos babát az anyja nélkül. Az még beleférhet, hogy egy évet én vagyok otthon vele, egyet meg az apja, bár nem tudom ez jogilag hogy valósítható meg.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!