Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Kötelező mindkét félnek felvenni kötőjellel a vezeték nevet?
A segítségeteket szeretném kérni. Nekem a névválasztásnál az a verzió a legszimpatikusabb, mikor a 2 vezetéknév kötőjellel van írva. Az előbb olvastam egy cikket, melyben ez áll:
Névváltoztatás kisokos
Lehetőségek a menyasszonyok számára:
A feleség kizárólag a saját nevét viseli, ez esetben marad a lánykori név, pl. Kiss Noémi.
A feleség felveszi a férje teljes nevét a házasságra utaló „né” toldással, így lesz belőle pl. Tóth Ferencné.
A férje teljes nevét viseli a „né” toldással, amihez a saját nevét is hozzákapcsolja, pl. Tóth Ferencné Kiss Noémi.
A férje családi nevét veszi fel a „né” toldással együtt, ehhez jön hozzá a saját neve, pl. Tóthné Kiss Noémi.
Felveszi a férj vezetéknevét, így lesz belőle pl. Tóth Noémi.
Lehetőségek a férj számára:
A férfiaknak valamivel kevesebb választásuk van, vagy marad a saját nevénél, vagy pedig felveszi a felesége családi nevét és ehhez hozzákapcsolja a saját utónevét, pl. Kiss Ferenc.
Lehetőségek mindkét fél számára:
A férj és a feleség házasságkötés után a családi neveiket kötőjellel egyesíthetik, hozzáfűzve a saját utónevüket, pl. Tóth-Kiss Noémi vagy Ferenc, illetve Kiss-Tóth Noémi vagy Ferenc.
Ebből a legalsó kategóriába sorolja csak a kötőjeles verziót. Én ezt úgy értelmezem, hogy ebben az esetben mindkét félnek nevet kell változtatni. Olyan verzió nem választható, amelyikben csak a menyasszony vált nevet, ebben a kötőjeles formában? Valaki, aki ezt választotta tudna konkrétat mondani róla?
Nem kötelező. Lehetsz úgy kötőjeles, hogy a férjed megmarad a saját nevén. Általában ez a gyakoribb is.
De van olyan is, hogy mindketten ugyanúgy kötőjelesek lesznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!