Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Örömanya fehérbe volt az esküvőn. Vélemény? (Fehér vagy fekete a cikibb? )
a hobbim a magyar lakodalmi szokások, tehát elég sokat olvastam hozzá, róla. Sehol nem találkoztam azzal, hogy az örömanyának valamilyen szinten is elő lenne írva, hogy milyen színű ruhát illik viselnie. Erősen hiszem, hogy ez helyi szokás. Érintőlegesen van megemlítve, hogy az örömszülőket itt-ott hívják bús szülőknek is, innen lehetne hogy fekete ruhába jelenjen meg az anya, de eddig a bússág a gyász viseletéig nem azonosult.
Én tartanám magamat ahhoz, hogy se fehér, se fekete, se piros. Ez elég egyszerű, főleg egy anyának ne essen ez már nehezére, hogy semmilyen szinten se akarja magára felhívni a figyelmet, a leánya helyett.
Kissé szánalmas is, és mosolyogtató.
Utolsó akkor olvasgass még mert magyar hagyományok szerint örömanyának fehérbe kell menni esküvőre.
Nagyon nem vagy még képbe.
Tájegységek szerint változik: van, ahol hatalmas illetlenség fehérben, feketében, vagy pirosban menni, máshol kifejezetten elvárás a fekete, vagy a fehér.
Ma már a szokások kikopásával csak az általános etikett figyelembevételével a feketét és a fehéret nem szokták ajánlani. A húgom esküvőjén a tanúja vett fel talpig fehéret és végig olyan savanyú képet vágott a húgom mellett a szertartásokon, hogy rossz ránézni a képekre. (Lefelé görbülő száj, néha még a szemeit is forgatta... mondanom sem kell, hogy egy 5 évvel idősebb nőről beszélünk, aki egy nem éppen házasságpárti pasival él együtt.)
Az én esküvőmre tisztelettel meg fogom kérni a násznépet, hogy ne húzzanak fehéret, de ennek csak az lesz az oka, hogy nem fehér az esküvői ruhám és egy laza fehér nyári ruhás vendéget könnyen menyasszonynak nézhetnének. Szerintem neki is kínos lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!