Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Mi legyen a nevem? A kötöőjele...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Mi legyen a nevem? A kötöőjeles verzió mikor jó?

Figyelt kérdés

Mikor hangzik jól vagy léppen rosszul a kötőjeles megoldás?

Ha nekem az a nevem hogy Bugyánszki Beáta, a páromé pedig Völgyi Igor, akkor hülyén hangzik a Völgyi-Bugyánszki?

Szerintem eléggé eltér, mert fura a vezetéknevem.

Maradjk a hagyományos Völgyiné Bugyánszki Beátánál?

2014. szept. 5. 10:46
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
77%
A saját véleményemet fogom mondani, szóval előre is bocs, nekem nem tetszik a jelenlegi vezetékneved és a helyedben szívesen meg is szabadulnék a Bugyánszkitól, főleg ha erre a szépen csengő Völgyi vezetéknévre cserélhetném, tehát nekem egyértelmű lenne a Völgyi Beáta. a két vezetéknév együtt nálatok valóban nem működne, úgyhogy lehetsz esetleg még Völgyiné Bugyánszki Beáta. Szerintem nem baj, hogy ez régies, egyszerűen nem lehet ebben az esetben máshogy megoldani. Van még egy lehetőséged, amikor a férjed veszi fel a te vezetéknevedet, de gonolom ezt nem akarja egyikőtök sem.
2014. szept. 5. 12:05
 12/20 anonim ***** válasza:
27%
Öszinte leszek: én még nem hallottam olyan kötőjeles megoldást, ami jól hangzott volna. Egyik barátnőm vette fel így a férjezett nevét, nagyon szép családi neve van neki és a férjének is, de kötőjellel nem szép.. Ezenkívül egyik évfolyamtársam is kötőjelesen viseli a nevét és nekem hónapokig nem derült ki, hogy férjnél van.. Sokaknak van amúgy is kötőjeles családi neve.
2014. szept. 5. 12:30
 13/20 anonim ***** válasza:
34%

Nekem eleve kötőjeles a nevem (apa-anya neve) az egyik városnév+i, a másik foglalkozásnév, a férjem neve foglalkozásnév, így lecseréltem a saját 2. nevemet arra.

nekem minden bnőm kötőjelesen vette fel a férje nevét (nyilvánvalóan nem nés verzióban, ha meg totál felveszed, az meg olyan, mintha a tesód volna), mind nagyon jól hangzik.

Ha az én nevem ilyen vicces lenne, mint a tiéd, akkor Völgyi Beáta lennék viszont, örülnék, hogy megszabadulhatok ettől a csodás örökségtől:D

2014. szept. 5. 12:35
 14/20 anonim ***** válasza:
68%

"Nekem eleve kötőjeles a nevem (apa-anya neve) az egyik városnév+i, a másik foglalkozásnév, a férjem neve foglalkozásnév, így lecseréltem a saját 2. nevemet arra. "

Tehát voltál mondjuk Atlantiszi-Macskapatkoló Leokádia,

a férjed pedig Derűbogyószedő Orfeusz, és ebből lettél Atlantiszi-Derűbogyószedő Leokádia.

:D Hát bocsi, de ez már a bonyolítás magasfoka, de ha neked jó :)

2014. szept. 5. 12:43
 15/20 anonim ***** válasza:
57%

"ha meg totál felveszed, az meg olyan, mintha a tesód volna"

Ebben csak az az érdekes, hogy a világ jó részén így veszik fel a nök a nevüket, és senkinek nem jut eszébe a feleséget testvérnek nézni.

Akkor szerinted a magyarok csak annyira hülyék, hogy ezt ne tudnák felfogni?

2014. szept. 5. 13:48
 16/20 anonim ***** válasza:
68%
14: igen, csak normális névvel. ugyanolyan hosszú a nevem, mint azelőtt, nem értem, mi ezen a bonyolítás.:)
2014. szept. 5. 13:51
 17/20 anonim ***** válasza:
95%
A mi nevünk nagyon szép kötőjelesen, szebb, mint külön-külön volt: Hatvani-Deák. Legalábbis nekünk nagyon tetszik :) De ha nem lenne mindkettőnknek magyar vezetékneve, akkor nem így döntöttünk volna.
2014. szept. 5. 14:08
 18/20 anonim ***** válasza:

Szerintem ennek van egy elvi oldala is. Persze ez szubjektív, de nekem a -né-s változat egy alá-fölé rendelő viszonyt fejez ki, ahol kizárólag a feleség alkalmazkodik a férjhez. Ezért számomra csak a kötőjeles megoldás jöhet szóba - de az is csak úgy, ha a férjem is felveszi az én nevem. Pont tegnap beszélgettünk erről, szerencsére neki is ez tetszik és a két név jól is hangzik együtt.

A másik opció, hogy mindketten megtartjuk a saját nevünket. A szüleim így csinálták, pedig abban az időben még ez egyáltalán nem volt szokás, de semmi gond nem volt belőle. Hivatalos helyen úgyis ki kell tölteni a családi állapotot, egyébként meg teljesen mindegy.

Ha tetszik a hagyományos megoldás, akkor amúgy az se rossz, szerintem egyedül az kerülendő mindenáron, amikor a férj megtartja a nevét, csak a feleség veszi fel kötőjelesen. Ennek elég egyértelműen az az üzenete, hogy modernnek akarnak látszani, de annyira azért nem azok, hogy a férfi is felvegye a felesége nevét. Vidéki ismerőseim körében hatalmas divat, szerintem elég gáz. De persze ez az ő dolguk :)

2014. szept. 6. 07:47
 19/20 anonim ***** válasza:

# 18:

Hasonlóan gondolkodunk a kérdésről, nekem is az tetszik legjobban, ha

1. a pár neve ugyanaz, de egyik családnév sem élvez elsőbbséget, mindkettő felveszi a másikét (tehát kötőjeles),

2. vagy ha mindketten maradnak a születéskori nevüknél. Nálunk sajnos ez nem jött össze, mert kötőjelesen brutál ronda lenne a nevünk (két szótagú családnevek, ugyanolyan magánhangzókkal, amelyek ugyanolyan sorrendben vannak), ráadásul mindkettőnknek két keresztneve van, nagyon hosszú lenne ez a verzió. A vőlegényem meg nagyon ragaszkodik, hogy ugyanaz legyen a családnevünk - ha már hivatalosan is egy család leszünk. Így marad a "tesós" változat. Hogy ki kinek a nevét veszi fel, az vitatott volt, mivel mindkettőnk családneve jól hangzik a másik keresztnevével, nincsenek olyan problémák sem, hogy ki viszi tovább a nevét, mert mindkettőnknek vannak testvérei, ahol gyerekek is születtek az adott családnévvel.

2014. szept. 7. 07:07
 20/20 anonim ***** válasza:
Figyi, ha a saját neved nem szeretnéd elhagyni, de a férjedét is fel szeretnéd venni, akkor a legjobb megoldás a kötőjeles. Én is így vettem fel, ha nem így tettem volna, akkor simán a férjem nevére cserélem az én vezetéknevem. Utólag úgy gondolom, ez jobb megoldás lett volna, mert így elég hosszú lett a nevem, hol egyiket, hol másikat használom. De már mindegy, nagyon sokat vaciláltam rajta amúgy is. A -né-s verziót én semmiképp ne választottam volna, nekem az nem tetszik, szóval annál a kötőjeles sokkal jobb.
2014. szept. 15. 22:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!