Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Cirkónium és gyémánt kő között (nagyon pici) mi a különbség tartósság illetve látszat alapján?
Először is a cirkóniának sokkal nagyobb a sűrűsége (fajsúlya), mint a gyémánté: 5,80 gramm/cm3, szemben a gyémánt 3,52 gramm/cm3 sűrűségével. Ez azt jelenti, hogy egy befoglalatlan cirkónia jóval nehezebbnek érzik a gyémántnál. Ezt hakával vagy Leveridge gauge-el is kimutathatjuk. Mindkét eszköz működése azon alapszik, hogy mennyi lenne egy adott gyémánt súlya a mért rundiszt-átmérő és a kő magassága alapján. Ha tehát valamelyik eszköz segítségével meghatározzuk, hogy mennyinek kell lennie a vizsgált kő tömegének, ha gyémánt, és egy mérlegen mérve kiderül, hogy annál jóval nehezebb, akkor tudjuk, hogy nem gyémánttal, hanem cirkóniával (vagy valamilyen más műtermékkel, pl. YAG-gal vagy Fabulittal) van dolgunk.
Másodszor: Nagyítóval (lupéval vagy mikroszkóppal) vizsgálva a csiszolt cirkónia feltűnő különbségeket fog mutatni: A fazettálása ritkán olyan precíz, mint a gyémánté, a rundiszt pedig durva felületű, szemben a gyémánt rundiszt selymes, finomszemcsés vagy fazettált felületével. Ha pedig sötét mezőben megvilágítva vizsgáljuk, a cirkónia monokróm (egyszínű) narancs felvillanást mutat az alsó részen, míg a gyémánton rendszerint színkeveréket láthatunk.
Köszönöm!
Bocsánat, cirkóniára gondoltam.
Egy másik fontos különbség a két kő között, hogy a gyémánt a nagyító alatt is megtartja szivárványos, szikrázó ragyogását, színszórását vagyis a tüzét, míg a cirkon elveszti azt.
Nagyító alatt csak egy üvegkőnek tűnik.
Ékszer boltban dolgoztam...
Nagyító nélkül is látom, pedig csak melóztam egy keveset ékszerboltban...
persze, hogy tartósabb, keményebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!