Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mikor próbálnál ruhát először, ha a nénjédnek saját menyasszonyi ruha szalonja lenne?
Én ebben a helyzetben vagyok, de fogalmam sincs jól állnának e azok a fazonú ruhák amikben gondolkozok. Ti elmennétek ilyen esetben már most ruhát próbálni, hogy ki lehessen zárni egy két tervet és lehessen újban gondolkozni?
Jövőév (2015) májusban lesz az esküvőnk.
Elírtam *felejtsd
nehogy leszóljanak :)
Attól még, hogy tájszólásban (egyébként nálunk is) "nénjének" nevezik a nagynénit, még nem lesz helyes vagy nyelvtanilag elfogadott.
Ugyanúgy, ahogy a "köll" vagy éppen a "kellesz mennem" és társai is gyönyörű tájszólásos alakok, de ettől még nyelvtanilag hibásak és nem elfogadottak.
13...
Tévedésben élsz.., elfogadottak...
Azért mert az irodalminyelvben nincs helye, itt igen
14: nem élek tévedésben, nem elfogadottak, azaz helytelenek, a magyar helyesírás szabályainak NEM felelnek meg.
Élőbeszédben, köznyelvben bizonyos helységekben és társadalmi szinteken (értsd: a haverodnak meg a szomszéd néninek igen, de a hivatalban és a boltban nem) elfogadott (de továbbra sem helyes, ez két eltérő dolog), DE írásban sehol és semmilyen körülmények között nem az.
Mindenképpen elmennék próbálni. Már csak azért is, mert ha megtalálod a megfelelő ruhát, le tudod foglalni.
Ha később mész, több ruha lesz lefoglalva, amit - rokoni kapcsolat ide vagy oda - nem várhatod el, hogy visszamondjanak a kedvedért.
Sem paraszt nem vagyok, sem komplexusos, sőt tajszólásom sincs.
Általában az "irodalmi" nyelvet használom, de pl a " nénje" nálunk a Nénje...van sok nagynéném, de Nénje a dédimamám testvére volt,
Tudom, keresztszülő hivatalosan,de nálunk Köri a nevük, mert így szokás.
Tehát ezeket tulajdonnévként használjuk.
De a nagynénjém , nagynénje szó is helyes, használható, a helyesírási szótarban is benne van, annak rövidítése a nénje ( nagymama, mama mintjára)
"- másképpen írjuk és másképpen ejtjük azokat a szavakat, amelyekben zöngésség szerinti és a képzés helye szerinti részleges hasonulás történik. (lökdös, különbözik)
- írásban nem mindig jelöljük a teljes hasonulást: község, egészség, anyja, bátyja, hagyjátok, lehunyja
- összeolvadás történik a tj, dj, nj, ts, ds, gys, tsz, dsz, gysz, betukapcsolatok ejtésében: botja, padja, nénje, vetíts, vadság, nagyság, metszi, adsz, egyszer."
Stb..stb...stb
Ne inkább vagyok paraszt, mint fafejű ;-)
KÉRDEZŐNEK
Ha a melleid teltek, akkor semmiképp ne válassz pántnélkülit...
Nekem is homokóra alakom van, de nincs széles csípőm, a euha megis szélesíti...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!