Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Hűség helyett együttműködés?...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Hűség helyett együttműködés? Hogy tetszik az új Ptk rendelkezése?

Figyelt kérdés
2009. szept. 28. 00:41
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom mi van az új törvényben.De semmilyen törvény nem ér semmit,ha a bírók nem veszik figyelembe.Az eddigi törvény szerint is a gyermekelhelyezésnél figyelembe kellett volna venni,hogy a szülők közül melyik alkalmasabb a gyerek erkölcsi nevelésére.Ezzel viszont bíóság,mely többnyire egy bírónőből áll,nem törődött ezzel.Ismerek egy 4 gyerekes családot,ahol az anya a gyerekei szemeláttára szeretőt tart,tehát nemcsak a hűség ellen vét,de az én fefogásom szerint nem is alkalmas a gyerekek erkölcsi nevelésére,az első fokú bíróság ezzel nem törődött.Csak másodfokon jegyeztek meg annyit,hogy a házasság felbomlásához a feleség hűtlensége is hozzájárult.Ettől függetlenül a gyerekek maradtak az anyánál.Ilyen ítéletek mellett mellékes,hogy miben változik a törvény.A családok szétbomlása és az erkölcsi züllés már régen megkezdődött.És nem értek egyet azzal,hogy egy házasságban a szex 50 százalékban lényeges.Ha így lenne,akkor ha beteg az egyik házastárs,bontsuk fel a házasságot ?Az erkölcsi felfogáson kellene társadalmilag változtatni.
2009. szept. 28. 06:47
 12/19 anonim ***** válasza:
88%

Elöször is azzal nem értek egyet, hogy a házasságoknak a szex az összeetartó ereje (valaki több mint 50%-ot irt), ezt egyhén szólva se tartom igaznak.

A szeretet (nem a lángoló és levakult szerelem), a másik tisztelete és megbecsülése, és a hüség ami egy´házasságot összetart és tartósá tesz.

Az, hogy a törvényben mi áll, nem jelent ilyen szempontból semmit, mivel, akinek CSAK a szex fontos, az soha nem fog hüséget tartani hosszú éveken keresztül. Ha a törvény szerint nem a hüség a lényeg, az még senkit se akadályoz abban, hogy az legyen a párjához.

(Egy 50 év fölötti nö, aki már több, mint 20 éve el együtt hüségben a párjával - és ez kölcsönös.)

2009. szept. 28. 06:58
 13/19 anonim ***** válasza:
84%

Általában nem azt csinálják az emberek ami a törvények által le van írva, hogy szabad, vagy elvárt. Én sem azt tartottam a szemem előtt, hogy azért vagyok hűséges, mert fogadalmat tettem. És attól sem csalnám meg a férjem, hogy most már szabad. Egyszerűen azért vagyok hűséges, mert szeretem, tisztelem a férjem, és fele éltem le kölcsönös hűségben több mint 25 évet.

Egyszerűbben, aki olyan beállítottságú, annak teljesen mindegy, hogy mit ír elő a fogadalom, csalni fog. Aki pedig nem olyan, annak mindegy hogy szabad-e.

2009. szept. 28. 07:22
 14/19 anonim ***** válasza:
79%

Aki hivatalosan jegyzi kapcsolatát (ilyen a házasságkötés), jogilag:

-lemond a természetes jogairól és az államtól kérvényezi a szándékának engedélyezését

- az állam meghatározott feltételek és természetesen súlyos haszon mellett átveszi az életük ezen része feletti jogot, így onnantól ha el akarnak válni, vagy akármi mást, mindent az állam által diktált feltételek szerint, nyilván illetékek sűrű fizetése mellett kérhetik

Így nem az a kérdés, tetszik-e a ptk, hanem az, értelmes ember-e, aki azt gondolja, hogy neki(k) szüksége van az állam, vagy egyház beleegyezésére? Nem-é a középkorba süllyed vissza, lemondva a legalább látszólagosan létező egyenlőségről (mert a szabadság és a testvériség nem az átlagemberé, akárhogy nézzük)

2009. szept. 28. 07:52
 15/19 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Nem akarok butusnak tűnni, de mi volt a változtatás? Leírnád kommentben? :)

2009. szept. 28. 08:09
 16/19 anonim ***** válasza:
100%
Engem is érdekel, mit változtattak konkrétan, nem hallottam ugyanis. Viszont szerintem a házasság tartalmi lényege a szeretet lenne, ami ha megvan, egyenesen arányos, hogy jön vele a hűség is, viszont az "érdekházasságokból" ez eleve hiányzik, és azokban is zömében csak fellángolás szinten van meg, akik azért házasodnak, mert "nem akarnak kifutni az időből". Ilyen utóbbi esetekben ha már lenne gyerek, az ő érdeke az együttműködés, vagyis az, hogy ne tányérdobálás legyen. A hűséget nem követelheti meg senki senkitől, akik nem szeretik egymást, csak hoztak valamikor egy rossz vagy meggondolatlan vagy kényszerű, esetleg érdekből származó döntést.
2009. szept. 28. 09:45
 17/19 A kérdező kommentje:

Mindenkinek köszönöm a válaszokat. Sajnálom, hogy megindult a lepontozás, én mindenkit felpontoztam.

Erről van szó:

[link]

"Komoly vitákat váltott ki a törvény megalkotása során, hogy a házasság intézményének szabályozásakor a törvényalkotó elhagyta a házastársak kötelezettségei közül a hűséget. Az új Ptk. ehelyett együttműködési kötelezettséget ír elő a házastársaknak."

Még nem biztos, hogy érvénybe fog lépni az új Ptk. Engem nagyon elszomorítana, ha kikerülne a törvényből az, hogy a házastársak hűséggel tartoznak egymásnak. Az igaz, hogy ha valaki hűtlen akar lenni, akkor abban nem fogja megakadályozni, hogy ezzel megszegi a törvényt. Viszont továbbra is úgy gondolom, hogy a törvény többek között arra való, hogy megmondja, mi a helyes, még ha nem is mindenki tartja be. Ha most ki lesz mondva, hogy a hűségnek semmi köze a házassághoz, hát akkor tényleg igaz lesz a mondás, hogy a papír nem számít. A házasságkötés csak egy praktikus dolog lesz, amit jó elintézni a gyerekek meg a vagyoni viszonyok szempontjából.

Ha nem akarok egyházi esküvőt, de szeretnék ünnepélyesen hűséget fogadni a házastársamnak, akkor erre nem lesz lehetőségem, ezáltal kisebbségbe kerülök, mint pl. a melegek, akik hiába szeretnének házasodni, nem engedik nekik.

Persze ha a többség örül, hogy többé nem lesz házastársi kötelezettség a hűség, akkor így jártam, és el kell fogadnom, hogy eggyel kevesebb biztos pont maradt számomra az életben.

2009. szept. 28. 16:48
 18/19 anonim ***** válasza:
Én 5 éve élek boldog házasságban a férjemmel, úgy érzem azon ritka párok közé tartozunk, akik nagyon szerelmesen( 2 év együttjárás után) házasodtunk össze, és szerencsésnek érzem magam, mert benne igazi társra találtam. mindig jól kijöttünk, mindent meg tudunk beszélni, mindketten toleránsak vagyuk egymással, ha épp rossz napunk van, vagy inkább a barátokkal/nőkkel beszélgetne a másik, nem csinálunk ügyet az apróságokból. Én úgy gondolom, hozhatnak akármilyen törvényt, én nem tudnék ránézni másra, még akkor sem, ha ezt már szabad. biztos vagyok benne 100%-ig, hogy ez oda-vissza igaz nálunk. a mai házasságok többsége nem ezen bukik el egyébként sem. szerintem sokkal nagyobb probléma, hogy az emberek már nem képesek megbecsülni a másikat, mert hát ,,találok én jobbat is" alapon élünk. Én meg vagyok arról győződve, hogy a páromnál jobbat ha 1000 évig élnék sem találnék! és ez a házasság alapja!ezért házasodtunk össze. ma a többség a harmadik veszekedés után elválik, mert nem pazarolja az életét akárkire. na jó, tényleg vannak nagyon összeférhetetlen házasságok, de az esetek többségében simán rendbe lehetne hozni, ha képes lenne a mai ember kompromisszumokra. sajnos az ismerőseim példái után mondom ezeket, mert nem ismerek olyan fiatal házaspárokat, akik megélték volna a 2. házassági évfordulót együtt. én sem repesek a boldogságtól, ha a férjem még vasárnap este is inkább kimegy és iszik 1 sört a barátaival, vagy heti 3 este focizik, de most mit tegyek, ha ezt szereti? miért akadályozzam meg abban amit szeret? csaljam meg? keressek olyat, aki velem tőrödik esténként? na nem. inkább elkészítem a vacsoráját és a fürdőjét, mire hazajön. felőlem aztán hozhatnak bármilyen törvény!
2009. szept. 30. 16:03
 19/19 anonim ***** válasza:
utolsó vok: 26 éves lány
2009. szept. 30. 16:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!