Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Az esküvőnkön hogyan kérjem ki a menyasszonyt, ha együtt élünk? Kitől kérjem ki? Vagy menjen át az anyjához és úgy?
1, nem bűn, ha nem voltál még esküvőn, csak akkor ne oszd az észt, ha lehet.
Kérdező! Hát ilyen helyzetben nem szoktak nagyon kikérőt csinálni:D
Illetve hát láttam egyszer egy olyan megoldást, hogy a menyasszonyt az ilyen készülődőhelyről kérték ki. Szóval semmi köze nem volt a lakáshoz, egyszerűen csak ment a szokásos verselés, szülőbúcsúztatás, álmenyasszonykodás úgy, hogy az ajtó valójában a szálláshely előterébe vezetett. Kint a násznép a vőlegénnyel, bent a menyasszony meg ami kell. Szóval lényegében csak egy ajtó kell:D
2.
Voltam és egyiken sem voltak ilyen századeleji, avítt idétlenkedések.
3, hát pedig szokás.
Nyilván, a vőfély mondja a verset a vőlegény és a menyasszony nevében.
Dehát gondolom maga a vőfély meg a menyasszonytánc meg esküvői játékok is múltszázadi avitt idétlenkedések, hiszen valóban léteztek már 100 éve is.:D
Kb a vonatozás az egyetlen olyan hagoymány a lagzikon, ami csak pár évtizedes:D
4.
Igen, ezek is tipikus suttyó dolgok, mind kiirtandó a jó ízlés nevében.
5, ha nem akarsz lagzit, nem muszáj, szíved joga. De miért szóod le, ha más jól érzi magát?
Vagy akkor szeirnted hogy néz ki egy nem suttyó esküvő a szertartás előttől a lakodalom legvégéig?
Igen az 1es kicsit erősen fogalmazta meg, de 2es, nem kell bunkónak lenni. Gondolom te vallásos és vidéki vagy. Én nem vallásos családban nőttem fel és születésem óta Budapesten élek. Mindenki pesti a családomban. Életemben nem voltam hagyományos vidéki lagzin, lehet, hogy nem Pesten volt az esküvő, de nem volt semmi kikérés, vagy templom, vagy vőfély (ceremóniamester igen), meg ilyen igyon a vőlegény a menyasszony cipőjéből meg az a tojásos játék azt se tudom mi az :D Úgyhogy van, aki modern és nem tartja ezeket a szokásokat, nem kell úgy csinálni, mintha az egyetlen normális dolog a vidéki vallásos hagyományos esküvő lenne.
Kikéréshez nem tudok tanácsot adni, szerintem full hülyeség, hiszen együtt éltek, nem 100 évvel ezelőtt vagyunk, hogy most fogod először meztelenül látni a nászéjszakán és nem éltek együtt mert az bűn :D
8, budapesti vagyok, egy kivételével az összes lagzi ahol voltam pesti vagy pestmegyei volt. Tény, hogy kikérés csak 3 lagzin volt ahol voltam, szóval nem sokon, de nem ettől lesz a lagzi sem vidéki, sem vallásos.
Nyilván csak ot tlehetséges a kikérés, ahol van vőfély. De igazából érezhető a különbség vőfély és ceremóniamester között. Előbbi szórakoztat, utóbbi csak bemondja mi a következő napirendi pont, oszt annyi.
De a kikérést nem úgy kell elképzelni, hogy "engedélyt kérek a lányához" meg ilyesmi.
Odaáll a vőleégény a valamilyen ajtó elé (ugye lehet a szülői ház, bár ebből egyet sem láttam, ahogy korábban írták az a hely elé állnak ahol a menyasszony készülődik, ami általában a lagzihely, hisz oda cuccolnak le). A vőfély mond egy verset hogy adják ki a nőt, erre jön ugye először egy férfi aztán egy öregasszony aztán egy kislány menyasszonyruhában. Aztán mag a amenyasszony. Aztán odaállnak az örömszülők és a testvérek és sorra elbúcsúztatja őket a vőfély oszt annyi.
Olyan szinten semmi köze sem a valláshoz, sem vidékhez, hogy még egy rock-házibuli lagzin is elsütötték, pedi ott a menyasszony fekete goth ruhában volt. Egyszerűen vannak esküvői játékok, hagoymányok amikkel érdemes gazdálkodni.
Nyilván mindneki azt az elemet veszi át ami tetszik neki, a többit meg hagyja. Kikérés nálunk sem volt, mert rohadt nyálasnak tartottuk.
A tojásos játék nemtom micsoda, azzal én sem találkoztam még. Cipőből ivást vágom, de élőben sosem láttam én se olyat.
Ha ezeket a hagoymányokat elvesszük, akkor marad az, hogy elmegyünk kajálni egyet és kész. Esetleg szól valami zene amire vagy táncolunk, vagy nem. A legtöbb pár ennél nagyobb bulit akar.
9-essel egyetértek, Budapest mellett lakom, nem vagyok klasszikus vidéki.
De voltam falusi lagzin. A kikerés még ott is úgy nézett ki, hogy ez igazából egyfajta búcsúzás. A vőlegény várja a menyasszonyt, de előtte még a menyasszony elköszön egyesével a szüleitől, nagyszüleitől, testvéreitől. Általában verses a búcsúzó szöveg, amit valaki felolvas. Nagyon megható tud lenni.
Egyébként ilyenkor a menyasszony a szülői házban készülődik és oda jön érte a vőlegény.
Én is így szeretném majd. Itt nincs feltétlen jelen a teljes násznép. Számomra ez sokkal intimebb, mint a polgárin a szülőköszöntő, pláne páromnak már nem élnek a szülei.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!