Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mi a "menetrend", ha házasodni szeretnénk? Polgári esküvőnél?
Az esküvő előtt max. fél évvel elmentek a helyileg illetékes anyakönyvi hivatalba a személyi-lakcímkártya-születési anykönyvi kivonat hármassal együtt. Ha elvált vagy, vagy a partnered elvált, jogerős válási végzés szükséges (bár gyanítom, ha elvált lennél, nem tetted volna fel a kérdést). Néhol kérnek jegyzői igazolást arról, hogy nem vagy házas (ha nem a lakhelyeden szeretnéd az esküvőt).
Az anyakönyvvezető (vagy a hivatal munkatársa) megnézi az iratokat, ha mindent rendben talál, akkor időpontot egyeztettek vele. Több helyszínt fog felkínálni a házasságkötésre. Miután megadtátok az időpontot, jegyzőkönyvet vesz fel, aláírjátok. Ezután megkérdezi, milyen nevet fogtok viselni a házasságban, illetve hogy mi lesz a közös gyerekeitek vezetékneve.
Ad pár esküvői prospektust, ezután minden csak rajtatok áll, mit és hogyan szerveztek.
Köszi
Tehát az első jelentkezéskor kell vinni a papírokat.
Első vagyok ,bocs, rosszul fogalmaztam. Tehát az esküvő előtt leghamarabb fél évvel, de legkésőbb 30 nappal lehet bejelentkezni. A 30 napos várakozási idő alól felmentést adhat a jegyző indokolt esetben (pl. az egyik fél közelgő halála). Nagyvárosban érdemes minél hamarabb elmenni, hogy kapj még időpontot a megálmodott napra. A nagyobb forgalmű házasságkötő termekben akár félóránként is lehetnek esküvők...
Tényleg félreérthető voltam, bocs.
Amikor mi mentünk bejelentkezni öt hónappal az esküvő előtt, aznapra már csak egy hely volt. :P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!