Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Szokás még megkérdezni a nő apjától hogy elveheti-e a férfi feleségül?
Van, ahol még van lánykérés, főleg vidéken.
Előírva nincs.
F.
Már nem annyira, de gesztusnak szép lehet, csak megfelelően tálalva. A lány se az apja, se a te tulajdonod, nehogy úgy érezze,később a párod, hogy "elbarteleztétek" mint egy kecskét, a hàta mőgött.
Modanám a leendő apósnak, hogy el fogom venni a lányát, kérem az áldásàt hozzá. Az egész csak szimbolikus.
Van, ahol igen, van, ahol nem.
Egy közeli barátunk megkérte apukától a lány kezét, régimódi család, tartják a hagyományokat.
Ha az én párom apámat kérdezte volna, akkor lehet, hogy apám igent, én tuti nemet mondok :D
Én úgy gondolom, hogy az ilyenhez pont semmi köze nincsen a családnak. De ettől függetlenül gesztusnak szép.
Azért az nagyon nem mindegy, hogy milyen a kapcsolata az apjával. Hogyha nem túl jó a viszony akkor valószínűleg a nő sem fog örülni neki, hogy megkérdezed az apját. Vagy egy olyan helyzetben ahol nem nagyon támogatják a kapcsolatot a szülők.
Az anyósom megözvegyült két pici gyerekkel. Egyik nagy ünnepen vacsora előtt felálltam az asztaltól és valami ilyesmit mondtam neki: "É. és én szeretjük egymást és úgy döntöttünk, hogy összeházasodunk. Szeretnénk, ha beleegyezését adná". A válasz kb. ez volt: "Szívesen beleegyezem, legyetek boldogok". Követte a gyűrűhúzás az ujjakra.
F.
Cseppet sem szemrehányásként, inkább információként (mert ne mindenki tudja, hogyan is zajlik egy leánykérés) írom, hogy ez az eljegyzés és az ezt megelőző pillanatok - a leánykérés - úgy zajlik, hogy már mindenki tud mindent. Ugyanez a helyzet a lakodalomnál, amikor a vőlegény násznagya kikéri a menyasszonyt a szülőktől. Az egész csak formalitás, hiszen már együtt van a násznép, cigánybanda, nászágy stb. Az apa pedig (az anya nevében is) beleegyezik abba, hogy a vőlegény elvigye magához a leányukat. Sokszor láttam ilyen alkalmakkor könnyező anyákat, de még menyasszonyokat is!
F.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!