Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak! Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Jogi kérdésem van: létezik arra vmi törvény, hogy
élettársi kapcsolatban mennyi idő után lesznek
jogosultak a felek egymás vagyonának a felére?
Figyelt kérdés
Ismerősömnél nemrég derült ki, hogy valszeg azért költözött hozzá a barátnője -és tart ki minden nehézség ellenére is-, mert “már csak rövid idő van vissza, hogy mindennek a fele az övé legyen”. (Jelentős a vagyonkülönbség a srác javára.) A hölgy szerint ez 5év együttélés után következik be. Szerintem teljesen más a szabályozás, de nem találok rá egyben semmit a neten. (Biztos rosszul kerestem, jogász meg nem vagyok.) Nincs köztük semmilyen együttélésre vonatkozó szerződés. Hogy néz ki ennek a helyzetnek a jogi háttere?
A jog nem ismeri a randizas fogalmat, meg ha 5 evig is tart az a randi. Hivatalosan bejegyzet elettarsi kapcsolatot es hazassagot ismer el. Es meg ezek utan se kapja meg a hazassag elotti vagyon felet soha semmilyen korulmenyek kozott a masik fel. A hazassag kozben szerzettre lehet igenyt tartani, hazassag eseten. Elettarsi viszony eseten nem ismerem a szabalyzast valas eseten. Sima randizgatas eseten ha belefizet a masik tulajdonaba, es azt tudja bizonyitani akkor az jar neki egyedül leegyszerusitve.
2019. máj. 26. 15:40
2/9 anonim válasza:
A közösen szerzett vagyon feléhez van joga.
Az élettársi kapcsolat előtti vagyonhoz semmi köze.
Az így szerzett közös vagyont jelen esetben a nőnek(annak aki indítja az eljárást) kell bizonyítania számlákkal és egyéb hivatalos igazolásokkal, különben semmit sem kap.
2019. máj. 26. 15:43
3/9 lilla64 válasza:
Csak amit közösen szereztek az osztható el és azt is tanúkkal kell bizonyitani,függetlenül attól,hogy hány évet éltek együtt.
De lehet keresgélni a neten is,be kell irni a googlebe,
"Élettársi kapcsolatban szerzett vagyon"
2019. máj. 26. 15:44
4/9 anonim válasza:
Semennyi idő után nem lesz közös a vagyon, élettársi kapcsolat esetén mindegyik fél önálló vagyonszerző. Az együttélés alatt keletkezett vagyon megosztását kérhetik a felek, de ott is mindenki a szerzésük arányában jogosult a vagyonra, nem pedig fele-fele arányban, mint házasság esetén.
2019. máj. 26. 15:49
5/9 anonim válasza:
sohasem! nincs ilyen csak házassággal ismeri el a törvény! a világ minden táján így működik!
2019. máj. 26. 16:09
6/9 anonim válasza:
A kérdező leírta : "Nincs köztük semmilyen együttélésre vonatkozó szerződés"
Tehát bejegyzett élettársi SEM!
2019. máj. 26. 18:13
7/9 anonim válasza:
Bejegyzett élettársi kapcsolat nem is lehet, az azonos neműek között van. Férfi és nő között regisztrált élettársi kapcsolat van, de amúgy sem a regisztráció keletkezteti az élettársi kapcsolatot...
2019. máj. 26. 18:21
8/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat! Én is hasonlóan tudtam a hátteret, bár picit szigorúbb szabályozás rémlett. Mintha nem csak a tényleges tárgyi vagyont számolnák be a “végelszámolás kor”, hanem a közös èlettéren elvégzett munkát is, pl. házimunkát ebben az esetben.
2019. máj. 27. 15:53
9/9 anonim válasza:
Szoval ez az 5évig bejegyezve együtt élek dolog még el az rossz és ha van egy hivatalos papír hogy le mond a másik az együtt élesben szerzet vagyonrol akkor követelheti vagy sem?
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!