Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Együttélés » Házaspárok! Hogyan alakul a...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Házaspárok! Hogyan alakul a ház tulajdonjoga, ha az egyik fél családi házába költöztök be?

Figyelt kérdés

A párommal a mi családi házunkban tervezünk lakni. A tulajdonjog most rajtam van. Nekem csak anyukám van, ő itt maradna. Felújítás során hasonló lenne a ház egy ikerházhoz, meglenne anyukám maga része.

De mivel a párom pénze, vagy inkább hitelének része is fog kelleni a felújításhoz, ilyenkor hogy szokták viselni a tulajdonjogot?

Ha fele ház lenne az övé, nem igazságos, hiába költ a felújításra. Ha nincs belőle része, szintén nem igazságos, mert nyilván költött rá.

Plusz anyukámnak nem lenne benne tulajdonjoga, mert úgy sokkal nehezebb intézni a felújítási hitelt is. Nyilván az ő része, amibe besegít, az övé maradna, ott lakna.

Nem szeretném, hogy a párom kisemmizve vagy "férfiasságától megfosztva" érezze magát, de az sem lenne fair, ha egy kb 10 milliós háznak a fele csak úgy automatikusan járjon.

Arra pedig úgysincs pénze, hogy még a ház árának felét fizesse nekem. Max azt is csak hitelből tudná. Azt pedig valamilyen szinten úgyis közösen törlesztenénk, hisz közös kassza, közös család, stb.

Köszönöm.

25L

2022. jan. 27. 17:20
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
95%
Lepapíroznám vele a felújítás ráesüő részét, a költségeket, mit mennyiért vett ő. Eltenném a számlákat, bizonylatokat. Aztán ha mégse működik a házasság, akkor ezt az összeget visszafizetném neki. Igen, nem lesz kis tétel gondolom, de ilyenkor erre is gondolni kell. Ez így fair szerintem. Ezen felül tulajdonjogot nem adnék neki, de figyelnék arra hogy válás esetén a házra ráfordított költségeket visszakapja.
2022. jan. 27. 17:26
 2/13 anonim ***** válasza:
51%
Én egy reális szàzalékban egyeznék meg, majd pedig x év után, ha már minden nagyon közös, akkor 50-50-re változtatnám. De a környezetemben több olyat is láttam, hogy hasonló helyzetben - igaz, házasság után -kapásból 50-50 arányban egyeztek meg.
2022. jan. 27. 17:28
 3/13 anonim ***** válasza:
93%
Az sztem bőven jó, hogyha a rá eső számlák el vannak téve, a hitelből ráeső rész le van papírozva, és válás esetén ki kell fizetned.
2022. jan. 27. 17:28
 4/13 anonim ***** válasza:
71%

Szerintem a felújítással egyenlő értékű tulajdoni hányadot kellene kapnia, ha nagyobb méretű a felújítás. Azért a pénznek van egy időértéke is, ha 10 év múlva váltok, és most rákölt 10 millió forintot, te meg 10 év múlva adsz vissza 10 millió forintot, az marhára nem ugyanaz a pénz lesz. Az neki kamatozhatna valahol pl.

Nyilván, ha párszázezer forintról beszélnük, akkor röhejes lenne azt a pár százalékot bejegyeztetni, de ha ennél nagyobb összegekről van szó, szerintem csak így fair.

2022. jan. 27. 17:57
 5/13 anonim ***** válasza:
66%
4: ez mondjuk jogos, akkor inkább a kamatozást kellene beleírni, nem a tulajdoni hányadban mókolni, az macerásabb.
2022. jan. 27. 17:58
 6/13 anonim ***** válasza:
77%
Ja, és akkor az infláció szóba sem került. Az ingatlanok egyre többet érnek, míg a forint egyre kevesebbet…
2022. jan. 27. 18:01
 7/13 anonim ***** válasza:
58%

Rossz a kategória.

Nem jár, és nem adnék tulajdonjogot a felújításba adott pénzéért. Mindenről legyen számlája a saját nevén amit ő vett vagy fizetett és egy esetleges válásnál ebből majd kiszámolják a hozzáértők mi jár neki. Nem hoznám magam és az anyám ilyen helyzetbe, hogy odalegyen a házunk egy esetleges válásnál mert el kell adni, vagy aránytalanul sok pénzt követel a tulajdonjogáért (valóban többet ér az ingatlan mint a pénz, ahogy már írták).

Aki most jönne a házassági vagyonközösséggel, annak írom, hogy ez nem lesz közös vagyon akkor sem ha nem írat egy részt a férjre, mert ez ági vagyon, a szülőktől kapta a nő a részét, nem ő maga szerezte a házasság előtt.

2022. jan. 27. 18:13
 8/13 anonim ***** válasza:
91%

Én is az első által írt megoldást javasolnám. Szüleimnél tapasztaltam, hogy hiába apám nevén csak 1/5 rész volt, nagyon macerás volt.

Aztán ha netalán elmergesedne a viszony (reméljük nem) akkor a kis tulajdonihanyad is bekavar(hat).

2022. jan. 27. 18:33
 9/13 anonim ***** válasza:
50%
Nem csak 50% és 0% létezik. Ha most van egy 10 milliós házad és ő rákölt 5 millió forintot, amitől 15 millióra emelkedik a ház ára, akkor kapjon 33% tulajdonrészt. Például. Vagy matekozzátok ki a dolgot. A tulajdoni lapba bármilyen százalék kerülhet. 28, 32, 44 is. Nem kell kerek számnak lennie a tulajdonjog százalékának.
2022. jan. 27. 18:57
 10/13 anonim ***** válasza:
91%
9: de a tulajdonjoggal az a bibi, hogy akkor döntési jogot is kap. Főleg válásnál baromi nagy hercehurcák tudnak ebből lenni, és ennek következtében évekig húzódó perek, hogy egyszerűen vagy bosszúból, vagy dacból, vagy kicsinyességből, Gipsz Jakab azt mondja, ő nem akarja eladatni a házat, mert neki ehhez joga van. Ezért jobb ezt pénzben lefixálni a szerződésben... akár úgy, hogy a mindenkori lakás érték x %-a.
2022. jan. 27. 19:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!