Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Házaspárok! Hogyan alakul a ház tulajdonjoga, ha az egyik fél családi házába költöztök be?
A párommal a mi családi házunkban tervezünk lakni. A tulajdonjog most rajtam van. Nekem csak anyukám van, ő itt maradna. Felújítás során hasonló lenne a ház egy ikerházhoz, meglenne anyukám maga része.
De mivel a párom pénze, vagy inkább hitelének része is fog kelleni a felújításhoz, ilyenkor hogy szokták viselni a tulajdonjogot?
Ha fele ház lenne az övé, nem igazságos, hiába költ a felújításra. Ha nincs belőle része, szintén nem igazságos, mert nyilván költött rá.
Plusz anyukámnak nem lenne benne tulajdonjoga, mert úgy sokkal nehezebb intézni a felújítási hitelt is. Nyilván az ő része, amibe besegít, az övé maradna, ott lakna.
Nem szeretném, hogy a párom kisemmizve vagy "férfiasságától megfosztva" érezze magát, de az sem lenne fair, ha egy kb 10 milliós háznak a fele csak úgy automatikusan járjon.
Arra pedig úgysincs pénze, hogy még a ház árának felét fizesse nekem. Max azt is csak hitelből tudná. Azt pedig valamilyen szinten úgyis közösen törlesztenénk, hisz közös kassza, közös család, stb.
Köszönöm.
25L
Szerintem a felújítással egyenlő értékű tulajdoni hányadot kellene kapnia, ha nagyobb méretű a felújítás. Azért a pénznek van egy időértéke is, ha 10 év múlva váltok, és most rákölt 10 millió forintot, te meg 10 év múlva adsz vissza 10 millió forintot, az marhára nem ugyanaz a pénz lesz. Az neki kamatozhatna valahol pl.
Nyilván, ha párszázezer forintról beszélnük, akkor röhejes lenne azt a pár százalékot bejegyeztetni, de ha ennél nagyobb összegekről van szó, szerintem csak így fair.
Rossz a kategória.
Nem jár, és nem adnék tulajdonjogot a felújításba adott pénzéért. Mindenről legyen számlája a saját nevén amit ő vett vagy fizetett és egy esetleges válásnál ebből majd kiszámolják a hozzáértők mi jár neki. Nem hoznám magam és az anyám ilyen helyzetbe, hogy odalegyen a házunk egy esetleges válásnál mert el kell adni, vagy aránytalanul sok pénzt követel a tulajdonjogáért (valóban többet ér az ingatlan mint a pénz, ahogy már írták).
Aki most jönne a házassági vagyonközösséggel, annak írom, hogy ez nem lesz közös vagyon akkor sem ha nem írat egy részt a férjre, mert ez ági vagyon, a szülőktől kapta a nő a részét, nem ő maga szerezte a házasság előtt.
Én is az első által írt megoldást javasolnám. Szüleimnél tapasztaltam, hogy hiába apám nevén csak 1/5 rész volt, nagyon macerás volt.
Aztán ha netalán elmergesedne a viszony (reméljük nem) akkor a kis tulajdonihanyad is bekavar(hat).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!