Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Bejegyzett élettársi kapcsolat? Hol és mikortól? Bővebben lent.
Van egy párom. Vele 2019.09 hótól lakunk együtt az ő házában.Lakcimkartya is ekkor készült.
Én nekem van egy fiam aki nem a páromtol van. Most született egy közös gyerekünk. Azt az információt kaptuk hogy ha bejegyzett élettársak vagyunk akkor igényelheti mindkét gyerekre az adokedvezmenyt meg ha a fiam nem is tőle van.( Én jelenleg csak a fiam után tudom érvényesiteni mert csak akkora összegű a fizetésem. Jelenleg cseden vagyok.) az a kérdésem hogy visszamenileg is belehet jegyezni hogy élettársak vagyunk? Mármint 2019.09 hónaptól? Vagy csak az adott időponttol pl most 2020.08 hó? Köszönöm szépen
"A bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése iránti szándékot a fővárosi kerületi, a megyei jogú városi, valamint a járási hivatal székhelye szerinti képviselő-testület hivatalának anyakönyvvezetőjénél lehet bejelenteni.
A bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése iránti szándékot együttesen, személyesen kell bejelenteni, amelyről az anyakönyvvezető jegyzőkönyvet vesz fel.
A bemutatott okiratok:
– személyazonosság igazolására szolgáló okmány típusa (személyazonosító igazolvány, útlevél, vezetői engedély, egyéb), okmányazonosítója, a kiállító hatóság megnevezése, érvényességi ideje,
– születési anyakönyvi kivonat (a kiállító hatóság megnevezése, folyószám),
– személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány száma,
– családi állapot igazolása (az okirat és a kiállító hatóság megnevezése),
– engedély, felmentés, tanúsítvány száma, a kiállító hatóság megnevezése, érvényességi ideje,
– állampolgárságot igazoló okirat, okmány típusa, száma, a kiállító hatóság megnevezése, érvényességi ideje, (ha az ügyfél csak vezetői engedéllyel rendelkezik, akkor a Személyiadat és Lakcímnyilvántartóban tárolt adatokból nyomtatni kell a teljes körű adatlapot)
Az eljárás illetékmentes
Kivéve: teremért, külső helyszínért, munkaidőn túli közreműködésért az önkormányzati rendeletben megállapított mértékű díjat kell fizetni) "
A visszamenőlegességet majd megmondja az anyakönyvvezető, látja a lakcímkártyán, mikortól laktok közös fedél alatt .... de a gyanúm, hogy nem lehet.
"Kik köthetnek bejegyzett élettársi kapcsolatot?
Bejegyzett élettársi kapcsolatot két nagykorú (18 év feletti), azonos nemű személy köthet."
NEM köthet férfi és nő bejegyzett élettársi kapcsolatot Magyarországon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!