Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ha az egyik fél szabadúszó/vállalkozó, a másiknak fix fizetése van, hogyan lehetne igazságosan megoldani a közös kasszát?
Az én esetemben a szabadúszó fél jól keres, amikor dolgozik, de pl. jelenleg a megtakarított pénzéből él és semmi bevétele nincs. Ezen felül a relatív magas havi bevételét évente egyszer leadózza, aminek a nagyságát előre nem lehet kiszámítani.
A másik félnek átlagos fizetése van (kb. a 40%-a a másikénak, ha az épp dolgozik).
ALapvetőoen fair megoldásnak tűnne a fizetés bizonyos százalékát beadni a közösbe, de melyik összeget vegyük figyelembe?
Van valakinek bevált módszere, tapasztalata?
A "minden közös" nem opció.
"Ezen felül a relatív magas havi bevételét évente egyszer leadózza, aminek a nagyságát előre nem lehet kiszámítani."
Ekkora hülyeséget sem hallottam még
Miért nem opció a minden közös, nem együtt tervezitek leélni az életeteket?
Akkor számolgassatok, garasoskodjatok, bizonytalankodjatok.
Legalábbis csak év végén derül ki, hogy melyik adókulcsba esik, attól függően, hogy mennyi bevétel jött össze.
De rendben, akkor tegyük fel, hogy le kell vonni a kb. 40%-ot a havi bevételéből, minden hónapban, és annak az összegét venni alapnak.
És mi van azokkal a hónapokkal, amikor semmit nem keres (de sok megtakarítása van)?
"Legalábbis csak év végén derül ki, hogy melyik adókulcsba esik, attól függően, hogy mennyi bevétel jött össze."
Ez egy hülyeség... az adózás sávos (már amelyik országban, mert pl Mo-n és egy csomó más helyen nem az), vagyis egészen pontosan tudod már menet közben, hogy mennyit fognak levonni.
Bár gondolom ennek az egésznek itt az a lényeg, hogy te jól keresel és nem akarod, hogy a csajod lenyúlja a pénzed. Sok sikert a közös élethez.
Tudom bonyolult lesz, de tegyetek a közösbe mindketten ugyanannyit minden hónapban.
Ha mindenáron számolgatni szeretnétek, szerintem az a legjobb megoldás, ha mindenki a fizetéséhez mérten ad bele a közösbe, tehát a fizetéséseteknek mindketten ugyanannyi százalékát (értelemszerűen a magasabb fizetésűnek így több pénzt kell beletennie, de neki arányosan több is marad a fizetéséből). Ki kell számolni, hogy mennyi közös pénzre van szükségetek, és úgy megállapítani a százalékot.
Bár én ha együtt élnék valakivel, nem számolgatnék, hanem minden egy közös számlára tennék. Így könnyebb együtt fejlődni anyagilag - de ez tényleg csak akkor jó módszer, ha az ember hosszú távra tervez együtt.
Nem írtam elég érthetően?
A probléma az, hogy hogyan határozzuk meg a "fizetést", ha az néha 0 (ekkor a felhalmozott, nem kevés megtakarítást kell elővenni), néha pedig 5000-6000€ (aminek majdnem fele adó, biztosítás stb.).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!