Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A szülők és gyermekeik párkapcsolatát illetőleg mit gondoltok a párkapcsolatomról és a szüleim hozzáállásáról?
A barátommal 2 éve vagyunk együtt, mindketten 20 évesek. Én egyetemre járok, ő fodrász kurzust szeretne elvégezni, hogy pénzt keressen vele, azontúl más céljai vannak az életben. Művészkedik, irogat és zenélget, szerintem tehetsége is van hozzá. Rengeteg időt együtt töltünk, vannak vitáink, persze, de azontúl nagyon szeretjük és tiszteljük is egymást. Komolyan érzem azt, hogy nem fiatalkori szeszély a kapcsolatunk, hiába vagyunk még mindketten “gyerekek”. Nem szeretek elfogult lenni, sem a párkapcsolatomat sem az életem egyéb területeit illetőleg, reálisan látom a helyzetek többségét. Ezt a továbbiak miatt tartom fontosnak elmondani.
A barátom szülei imádnak, többször voltunk már együtt utazni, náluk is sokszor vagyunk. Úgy érzem a családba fogadtak, a barátom családi házánál is otthon érzem magam.
Az én szüleimről azonban ugyanez nem mondható el. Szerintük gyerekek vagyunk még, túl komoly a kapcsolatunk és mi még komolytalanok hozzá. Folyton a régi világot emlegetik, ahol még volt “méltósága” egy leánynak és nem engedte magához közel az udvarlóját csak házasság után. Szerintük túl sok időt töltünk együtt, ami igaz is, de én úgy gondolom, hogy ezt megtehetjük, mert mindkettőnknek így a jó. Tudom, hogy ha kell egymás nélkül is meglennénk, több ideig is akár, hisz amikor együtt is vagyunk nem egymással foglalkozunk állandóan. Nekem is és neki is akad saját tennivalója, de olykor igen, jól esik bármikor odamenni hozzá és megölelni.
Hiába adtunk már számos okot arra, hogy mi komolyan gondoljuk az egymással folytatott viszonyunkat, a szüleim nem fogadják el. A barátomat sem, a kapcsolatunkat sem. Persze, amint azt fennebb is mondtam ezt csak mind előttem vallják be. A barátom és szülei előtt jópofiznak, közösen voltunk nyaralni is. De a helyzet néha elég átlátszó, hiába titkolják és barátom is érzi, hogy a szüleim máshogy állnak a helyzethez.
Szóval igen, engem nagyon elkeserít a szüleim véleménye, de ugyanakkor próbálom keresni az okát is. Nem sikerül magamtól rájönni, én a féltésre és a családból való kiröppenésem megakadályozására vagy késleltetésére tippelek. Mi az oka szerintetek? A barátom személye vagy valami más? Hogyan kezeljem? Köszi szépen előre is annak, aki kisegít tanácsaival, tapasztalataival.
Egy kicsit régies felfogásúak a szüleid. Talán ha leülnétek 4 beszélni erről, hogy nem minden úgy van ahogy azt ők gondolják és nem a múltban élünk már és te is megérted, hogy féltenek, de hogy ha csak negatívan állnak hozzá, akkor előbb útóbb ebből semmi jó nem fog kisülni ebből. Akár még egy jó időre is eltávolodhatsz a szüleidtől(jo persze ez csak a legrosszabb).
Szóval lényeg az hogy mivel te szereted a párod és nem feleslegesen vagytok együtt, hanem igenis terveitek vannak együtt, ezt a szüleidnek el kell fogadniuk és nem igaz hogy 20 évesen gyerekek vagytok.
Remélem tudtam egy kicsit segíteni.
Engem és a fiatalkori kapcsolatomat ugyanígy kezeltek a szüleim. Nem hallgattam rájuk, hozzámentem a páromhoz, született két gyerekünk és azután kezdtek nekem is kiütközni azok a negatívumok, amiket a szüleim láttak, de én nem.
Elváltunk és hiába értem, hogy mit láttam az elején a férjemben, azt mai napig nem sikerült feldolgoznom, hogy amikor úgy érezte, már biztos a helye mellettem, gyökeresen megváltozott és tönkrement minden amit előtte együtt építettünk. A szüleimnek igaza volt, figyelnem kellett volna rá, hogy nem egészen úgy bánik velem, ahogy megérdemelném.
A te esetedben csak azt tudom javasolni, hogy kérdezd meg a szüleidet, hogy a párod konkrét személye ellen van-e kifogásuk és ha tudnak bármi értelmeset mondani, akkor alaposan gondold végig, hogy mennyire lehet igazuk. Ha továbbra is csak arra hivatkoznak, hogy túl korai ennyire elköteleződnöd, akkor szerintem tényleg csak túlféltés a részükről az egész, és idővel talán belátják, hogy tévedtek és valóban életreszóló társat találtál.
Én akkoriban nem beszéltem erről a szüleimmel, de ha megtettem volna sem biztos, hogy másképp döntök "gyerekfejjel". Nem az ő dolguk meghozni az életed nagy döntéseit, az iránymutatás segíthet, de semmiképp sem szabad mindent az ő akaratuk szerint eldönteni. Utólag szar dolog belátni, hogy igazuk volt, de még mindig meg van a tudat, hogy magas irányítottad az életedet és ha elcseszted, az a te hibád és nem másé.
"Folyton a régi világot emlegetik, ahol még volt “méltósága” egy leánynak és nem engedte magához közel az udvarlóját csak házasság után."
Kedves 20 éves!
Az a régi világ nem a szüleid (~50 év körüliek), hanem a nagyszüleid (~80 körüliek) korosztályára vonatkozik.
Szóval a szüleid olyasmire hivatkoznak, ami már az ő fiatalkorukban sem úgy volt.
Innentől egyértelmű, hogy ez csak kifogás. Nem akarnak elengedni, nem veszik tudomásul, hogy felnőttél.
Én a helyedben elengedném ezt a bolond beszédet a fülem mellett, ugyanakkor amint lehet, összeköltöznék a párommal. Utána pedig értelemszerűen a szüleimmel annyi kapcsolatot tartanék, amennyit a b...ogatásukkal ők érdemelnek. Ha visszafogják magukat, többet, ha ráerősítenek, keveset.
Az első válaszolónak.
5 hónap korkülönbség van köztünk, a barátom lévén a kisebb. 20 éves, de idén fejezte be a gimit. Én egy évvel korábban menten suliba, ezért végeztem be az első évet egyetemen. Szóval lényegében 1 nyarat töltött munkakerüléssel, szeptembertől kurzus, utána munka. Jövőre ő is egyetemre iratkozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!