Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Egyéb kérdések » A feltétel nélküli alapjövedel...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

A feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése jó hatással lenne a párkapcsolatokra?

Figyelt kérdés
Telefonon beszéltem egy barátommal, hogy a barátnője mostanában egy idegroncs, mert nagyon sokat dolgozik és emiatt rosszabb a kapcsolatuk. Előtte kevesebbet dolgozott, igaz kevesebbet keresett, de jobb volt a kapcsolatuk és a szexuális életük is jobb volt. Mondta a barátom, hogyha lenne alapjövedelem biztos nem ez lenne. Amúgyis szimpatizáltam ezzel az fna-val, de belegondolva mindenkinek több ideje lenne, többet tudnának együtt lenni, mi is többet találkoznánk. Eskü hülye aki ellenzi az alapjövedelmet. Minél előbb bekéne vezetni! Ezt az orbáni munkaalapú berögzülést meg tiltani kéne és őket is elkéne zavarni, hogyha tovább a munkaalapú szellemiségben vezetik a társadalmat. Nem minden a munka! A munka tönkretesz.
2022. okt. 27. 14:14
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:

20

Kapun belüli munkanelkuliseg volt! Tehát, volt munkahelye, de nem szakadt bele! Mindenkinek biztositottak valami helyet! Persze, ez egyén szintem klassz, de ha nincs mögötte termelekenyseg, akkor az szivás!

15 😳😳😳

2 diplomám van, és 3 nyelven beszélek!

(Az egyik közgáz) Komolyan érdekelne, hogy az alapjövedelem pénzügyi háttere honnan lenne!?

És miért dolgozna bárki, ha nem muszáj!

?

2022. okt. 27. 19:04
 22/32 anonim ***** válasza:
64%

Szerintem egy olyan világban, ahol nem is feltétlenül kommunizmus van, hanem egyszerűen csak adottak az emberi méltóság minimális fenntartásához szükséges alapok, mint lakhatás és alap élelmiszerek, sem feküdne otthon mindenki a tökeit vakarászva. Az emberek azért alapvetően szeretnek kezdeni magukkal, az idejükkel valamit. Nyilván nem a gyárban termelést, de ezeket a monoton feladatokat amúgy is lehet automatizálni (sőt, a világ eléggé ebbe az irányba halad amúgy is), hanem valami ennél testileg-lelkileg kielégítőbbet. Én hivatalosan "termelek", van egy semmit sem jelentő, de normálisan fizető irodai munkám egy multinál, hozom a GDP-t az országnak meg minden, nem közalkalmazott vagyok, de nem szeretem, nem élvezem, szeretnék váltani, de nem a semmittevésre. Tanár pl mindig is szerettem volna lenni, de azért nem lettem, mert a jelen oktatási helyzet (nem csak a fizetés, bár nyilván az is benne volt, hanem úgy az egész rendszer) eléggé elriasztott a pályától. Ha kevésbé lenne szempont a pénz, akkor pl a magamfajta emberekből többnek lenne lehetősége az oktatásban, a gyerekekkel foglalkozni, nem azért, mert ez a munkája, hanem mert ezt szeretné csinálni. Egyébként a környékünkön rendszeresen vannak önkéntes akciók szemétgyűjtésre a közparkban, ezen is mindig részt veszünk, most az más kérdés, hogy milyen gáz, hogy erre szükség van, de ez pl a szemétszállítás/plázás vécépucolás kérdését is megválaszolja - sokaknak van igénye a szép, kulturált, higiénikus környezetre, és most is megcsinálják/megcsináljuk önkéntes alapon, el tudom képzelni, hogy ha ezért nem a hétvégénket meg a szabadidőnket kéne feláldozni, akkor mennyivel többen és szívesebben kapcsolódnának az ilyen akciókhoz.

Plusz nem beszélve arról, hogy ha egy ilyen világban maga a fizikai termelés, gyártás folyamata nem igényel hús-vér embert, mert mindent robotok intéznek (tudom, igen, ez már nagyon sci-fi, de valahol erre halad a világ), akkor a munka és az értékteremtés fogalma is átalakulhat. Az ipari forradalom idején is volt egy ilyen átalakulás, simán elképzelhetőnek tartom, hogy hasonló megtörténjen egy ilyen esetben is. Bármilyen alkotó tevékenység, önmegvalósító program, bármi, ami hozzáad a társadalom egészéhez, hogy egyszerűen TÉNYLEG részese vagy a nagy gépezetnek, az tud motiválni. Most a sehova sem vezető és semmit sem jelentő munkák zöme megértem, hogy miért nem hozza lázba a legtöbb embert, de ha van lehetősége megtalálni azt a területet, ami őt is boldoggá teszi és a társadalomnak is jót tesz, akkor azzal értéket teremt. Nem beszélve arról, hogy egy ilyen alapjövedelem-jellegű világban senki sem beszélt arról, hogy ne lenne egyébként a most is megszokott, ismert jövedelmi forma, csak ugye az emberek nem lennének rákényszerítve. Vagyis simán lehetnének ugyanúgy mérnökök, akik megtervezik a hidakat és ugyanúgy lennének munkások, akik szeretik ezt csinálni, és ők mind-mind kapnának az alapjövedelmen felül normális fizetést, ahogy most is, amit arra költenek, amire szeretnének- nagyobb házra, nyaralásra, jobb élelmiszerekre, akármilyen hobbira, tökmindegy, szóval a kapitalista rendszerrel ez még kombinálható is. Ha jól lövöd be az alapjövedelem mértékét, akkor pont azt éred el, hogy a létbizonytalanságot eltörlöd az emberek életéből, de a motiváció a munkára és egyéb értékteremtő munkára megmarad, hogy tudjanak még növekedni, csak közben mindenki emberhez méltó körülmények között élne, potenciálisan csökkentve a bűnözést és azokat a lecsúszott embereket, akik a jelenleg kilátástalan helyzetük miatt olyanok, amilyenek.

2022. okt. 27. 19:23
 23/32 anonim ***** válasza:
21. Ez a posztmodern. Egy sátáni világ épül ezen a hazugság halmazon.
2022. okt. 27. 19:24
 24/32 anonim ***** válasza:

22-es sztem tökéletesen leírta.

Nekem pl. alsó hangon 10-15 ötletem, projektem van amit meg szeretnék valósítani. Ezek többnyire appok, szoftverek, weboldalak stb. Nyilván - ez már egyfajta meme - mindenkinek vannak világmegváltó app ötletei, de ha már párezer embernek jobbá teszem az életét az is motiválna, nem az h milliárdos leszek. Ezekhez az appokhoz nem csak idő, hanem tőke is kell (marketing, üzemeltetés stb), ezt nyilván nem tudnám az alapjövedelemből fizetni, ezt projektmunkákkal tudnám előteremteni, amivel szintén növelném a GDP-t.

Ehhez képest most van egy lélekölő munkám amivel senkinek nem teszem jobbá az életét inkább rosszabbá. Néha 12 órákat dolgozom de ha van olyan nap amikor nem szakadok bele a munkába (pl. ma) akkor is hülyeségekkel töltöm az időt mert nincs energiám a saját projektekre, produktív munkára. De ha kiszállnék a mókuskerékből h megvalósítsam az "álmaimat" azonnal éhenhalnék valszeg. Mivel lehet h a 15 ötletemből csak egy hozna profitot, de mire addig eljutnék, elfogyna a pénzem rég.

Egyébként ismerek embert akinek pizzériája van és imádja, ha nyerne a lottón folytatná akkoris. Ismerek akinek kisboltja van, de még olyat is aki buszvezető, és gyerekkora óta ez a mániája.. a világ összes buszát vezette már, blogja van róla stb.. ő akkoris vezetne buszt ha alapjövedelem lenne.

Mi változna akkor? Nem kelne fel hajnali 5-kor buszozni, csak 9 körül. Ergo sokkal többet keresnének az éjszakai műszakosok. A pizzériás se kényszerülne versenyre a szomszédos mcdonaldssal, tehát drágább lenne a pizza. Alapvetően valószínűleg drágulnának a "jó" dolgok, a "kézműves" dolgok. A robotizált tucatcikkek ára meg lemenne. Ez nagyjából egyfajta kiegyenlített világhoz vezetne. Kézműves sörözőbe se térne már be az egyetemista, egy szinten lenne a gourmet éttermekkel - de ez miért is lenne baj? Az alap dolgok továbbra is meglennének.

Szerintem jobb világ lenne, persze a hosszútávú hatásairól lehetne vitatkozni. Ami engem bosszant hogy emberek, ráadásul közgazdászok annyira képtelenek ezt felfogni, hogy azt gondolják az alapjövedelem egyenlő lenne 10 millió emberrel aki otthon ül és a tökeit vakarássza. Lehet persze h nem csak közgázt hanem pszichológiát, szociológiát is kellett volna tanulniuk és akkor rájönnének hogy hibás a gondolatmenetük.

2022. okt. 28. 13:16
 25/32 anonim ***** válasza:
100%

Amiket irsz utolso egy utopia. Nincs mogotte szakertelem, csak vizio hogy mi lenne ha, meg csokkenne. Ezek bullshitek. A vilag eleg jol lemodellezheto eleg sok adat a rendelkezésére hogy mi tortenne. Te ide bofogsz valamit ami szerinted tortenne de koszonoviszonyban sincs a valosaggal. Ilyen bulyeset hogy a buszos nem kelne fel 5kor inkabb 9kor ha alapjovedelmet kapna.. miota a munkavallalo szabja meg hogy hogyan dolgozik. Tehat mar itt santit az egesz gondolatmeneteted. Ha akarna dolgozni akkor azt tovabbra sem maga dontene el mikor ha alkalmazott. Meg hogy a pizzeria nem versenyezne a mekivel ha alpjovedelem lenne? Jezusom honnan jottek ezek a magvas gondolatok?

Elmondjam mi lenne az alapovedelemnel? Meg a finneknel is nagyobb bukta. Ott ugyanis kiprobaltak, teszteltek egy bizonyos szamu alanyon. A vegeredmeny teljes bukas. Finnorszagban!!! Ami egy europai etalon orszag.

2022. okt. 28. 14:18
 26/32 anonim ***** válasza:

" miota a munkavallalo szabja meg hogy hogyan dolgozik."

IT szektorban már sok éve így van.

"Meg hogy a pizzeria nem versenyezne a mekivel ha alpjovedelem lenne?"

Ha egy pizzéria megnyitása nem fenyegetne csőddel és fél éven belül éhhalállal akkor mindenki olyan áron adhatná a pizzáját ami neki megfelel.

Azaz már a kezdettől profitra törekedne. Nyilván lenne továbbra is árverseny de egy bizonyos ár alá nem mennének. Jelenleg (hogy ne haljanak éhen) egy csomó vállalkozó kénytelen áron alul dolgozni. Azaz van aki egy 20 milliós üzletből évekig csak havi párszázezer körül profitál. Ha ez megszűnne, akkor a vállalkozások nagyobb ütemben nőhetnének és vissza lehetne forgatni a profitot fejlesztésre stb.

"A vilag eleg jol lemodellezheto eleg sok adat a rendelkezésére hogy mi tortenne. "

Mutass akkor egy ilyen modellt. Kétlem amúgy hogy létezik ilyen, még az időjárást is max 1-2 napra tudják lemodellezni, pedig ott sokkal végesebb az eseménytér, mint 6 milliárd ember random gondolatait kiszámolni, lemodellezni....

2022. okt. 28. 14:39
 27/32 anonim ***** válasza:

A peldad egy buszos volt. Ne keverd ide az IT-t ha egyszer azt mondtad a buszos nem megy be 5re csak 9re dolgozni.

Ott a finn pelda, mondtam, keress ra ha annyira érdekel.

2022. okt. 28. 15:07
 28/32 anonim ***** válasza:

" Ne keverd ide az IT-t ha egyszer azt mondtad a buszos nem megy be 5re csak 9re dolgozni."

Mi a különbség az IT-s meg a buszos között? Az IT-s tudja hogy ha kirúgják azonnal talál más helyett. Jó esetben több fizuért. Ezért megteheti hogy ha kedve van 10-re jár csak be. Nyilván vannak követelmények azért, de tény, hogy sokkal jobban a dolgozó igényeihez igazodnak.

A buszosnál csak annyi a helyzet, hogy sokkal nehezebbb lesz olyan alkalmazottat találni aki 5-re bemegy dolgozni. Ezért felmegy majd a fizuja azoknak akik ilyen korai műszakot is vállalnak. Mint az IT-ben is, van amikor éjszaka is kell dolgozni, de azt megfizetik elég rendesen. Hiszen ha az alapfizu magas, jóval kevésbé vállalnak be plusz műszakot az emberek.

A finn kutatás meg amit itt szajkózol, én rákerestem, de ott csupa jókat írnak róla. Az egyetlen negatívum hogy aki előtte is munkanélküli lett, az ezután is az maradt (milyen meglepő). Szóval nem is értem miért ezt hozod fel ellenpéldának.

2022. okt. 28. 15:27
 29/32 anonim ***** válasza:
Ha nem a szinezett vwrziot olvasod el a finn kutatasbol akkor magad is rájönnel miert egy szar otlet. A produktivitas csunyan visszaesett, ido elott befejeztek a tesztelest, azota sem probaltak meg ujra es nem lett bevezetve. Ezert bukott el te ostoba nyomorek. Es ezzel lezartam a vitankat mert idiotakkal nem vagyok hajlando vitatkozni. Egyenloseg jelet teszel a buszos es egy its koze.
2022. okt. 28. 15:35
 30/32 anonim ***** válasza:

29 látom vannak bajok, mielőtt magasröptű társadalompolitikai vitákba kezdesz javaslom az első 8 osztály elvégzését

azt tudtad egyébként h a személyeskedéssel nem támasztod alá az érveidet, sőt tulajdonképpen a célod ellenkezőjét éred el?

Mellesleg sehol nem tettetm egyenlőségjelet egy buszos és egy IT-s közé. Pont azt írtam le, hogy mi a különbség, és mi változna egy buszos szakmájában, ha lenne alapjövedelem, azaz nem kéne a kirúgástól félnie. De ha te látsz olyat egyenlőségjelet tettem, légyszíves idézd.

Ellenkező esetben javaslom valamelyik általános iskola felkeresését. Biztos segítenek, bár furán fognak rád nézni a padtársaid.

2022. okt. 28. 15:41
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!