Lesz expedíció az Európa jege alá?
na ez érdekes kérdés lesz...
aki nem annyira tanult ember, és a guglit sem nagyon használja másra, csak felnőtt oldalak keresésére, az egyből rávágja, h európa egy földrész, hol lenne rajta jég, és főleg expedició ez alá??
na?
kérdező!
látom nem értetted amit írtam...sebaj, majd leesik!
Ez miért ezó?Tudtommal az Európa egy totál bizonyított létű dolog,tehát inkább a tudománykategóriát illetné meg a kérdés,ráadásul arra több csillagász kolléga is jár.Na mindegy,szerencse hogy elég kompatibilis vagyok a kérdéshez:Az Európa jege alá a legelvetemültebb mérnökök se terveznek expedíciót még elméletben se!(képzeld el hogy gyakorlatilag milyen messze állhatunk a dologtól!)
A Probléma az hogy túl vastag a jég.Több tíz,esetenként száz km vvastag jégen már a rádiójel se jönne át,huzalt meg értelemszeráűen nem vihetünk.Aztán elég problémás lenne az is hogy egyáltalán hogyan oldjuk meg a szonda lehatolószerkezetét.Fúró legyen?Annak elég nagy a veszélye hogy elakad.Lézer legyen?Egy alacsonyabb hőmérsékletű talán még jó is lenne,mert nem zabál annyi energiát,és ha a szonda történetesem valami radioaktív fűtőanyaggal megy akkor még tudja is adni a megfelelő energiát,de ez még így is elég komplikált.
Szóval nem,az európa a 22. század kérdése marad.
A kérdés másik része viszont már annál inkább örömre adhat okot.Ugyanis biztos hogy az Európa jégpáncélja alatt vannak a Naprendszer egyik legmélyebb (pár száz km mély) tengerei,sőt óceánjai.
Ez annak köszönhető hogy a hold meglehetősen nagy,tehát azok a folyamatok melyek a Föld magját melegen tartják,valószínüleg az Európa magjában is előfordulnak.
Másodszor pedig,az Európát a Jupiter folyton í"gyúrmázza" az állandó árapály erejével.Így a hold felmelegszik a folytonos súrlódási energiától,és a mélyben a vízjég felolvadhat.
Csak remélem hogy elég pontos voltam.
Emlékeim szerint a britek tesztelnek valami lövedékszerű szondát, illetve annak kicsinyített prototípusát, amit egy orbiterről akarnak belelőni a jégbe, de nyilván a behatolási mélység max pár 10-100 m lesz, és a fő cél a szeizmológia, nem a behatolás a jég alá. Talán az ESA is rábólintott ezekre a tesztekre. Most erre nem esküszöm meg, guglizni meg nincs kedvem, így már meg lehet találni ,ha valakit érdekel.
Amúgy az Európa esetén a fő hőforrás egyértelműen az árapályfűtés. Nyilván, jó sok víz, jó közel van a Jupiter, érthető.
Azt meg én se értem, hogy ez miért UFO észlelés :).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!