Mit gondoltok a vallás vagy a civilizáció volt előbb? Létezhet az vallásoknak egy közös 'őse'?
Civilizáció nélkül nincs vallás, a vallás az öntudatra ébredéssel egyidőben megjelent.
Akkor, amokor felmerült először a kérdés: "Hogyan, honnan lettem én és a többi ember?"
Az én meglátásom szerint,a vallások,egy közös ősi hitből eredtek,és a népek meghatározó személyisége jelleméhez,karakteréhez igazodott,s vált egyre különbözővé.
A civilizációk ott alakultak ki előbb,ahol az életfeltételek, elsősorban a kedvező hőmérséklet,és az édesvíz elérhető volt.
Ezek a civilizációk,a termelés,és önvédelem feltételeit a társadalom szervezett formájával biztosították az élhető körülmények biztosította szaporodás miatt.(Öntözőrendszerek kiépítése,üzemeltetése,erődítmények építése,őrzése,védhető menedékek kiépítése,társadalmi munkamegosztás.)
A nemzetek egy igen fontos összetartó ereje volt, a nemzetre jellemző istenhit.A kesze-kusza hit megosztotta a nemzetet.
Szinte biztos, hogy volt közös ősvallás, és az is, hogy a vallásoknak erős civilizációs szervező hatásuk volt. Őseink felfogását ma már valószínűleg képtelenek lennénk megérteni, annyira máshogy álltak a világ jelenségeihez. De egyrészt valószínű, hogy már az abszolút őshazában, Afrikában kialakult valamilyen alapvallás, és az sem kizárt, hogy jóval korábbi, mára letűnt civilizációk hagyatéka adta a mai vallások alapját.
Meg ugye az is ott van, hogy a hasonló történésekkel találkozó törzsek hasonló magyarázatokat találtak ki, ebből kifolyólag az egymástól nagy távolságra lévő populációk vallásai is mutathatnak hasonlóságokat, mint pl. a napisten imádás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!