Mi a karma?
#2-es válaszolóval annyiban egyetértek, hogy a karma tetteid következménye, visszahatása.
Ezzel: "Annak megértésével és elfogadásával, amit másoknak okoztál, tudod kiegyenlíteni a karmádat, nem megértésével, nem elfogadásával pedig újat generálsz magadnak." már kevésbé tudok egyetérteni.
Nem a megértésre, és elfogadásra kell törekednem, mivel ez aktivitást, cselekvést feltételez részemről, ami ismét karmát teremt. Megítélésem szerint a megoldás a nem-cselekvés, nem-reagálás. A karmikus kihívás addig ismétlődik számomra, amíg reagálok rá - mindegy, hogy negatívan, vagy pozitívan. A pozitív karma sem jobb, mint a negatív. Egyedül a nulla karma jó karma, ami a nem-reagálásnak a következménye.
A gondolatmenet nem az én találmányom, nem én vagyok ilyen okos. De a filozófia, amelynek ez a karmafelfogás része, lenyűgöző.
A lélek nem végez cselekvést, mivel:
"A hamis ego által megtévesztett szellemi lélek önmagát hiszi a tettek végrehajtójának, pedig valójában az anyagi természet három kötőereje végzi azokat. (Bhagavat-gítá 3. fejezet 27. vers)"
De még mélyebb értelemben lélek nem is létezik, egyedül az Önvaló létezik. Tehát, se lélek, se cselekvés, se karma nem létezik-
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!