Kezdőoldal » Ezotéria » Reinkarnáció és karma » Reinkarnáció: mi kell ahhoz,...

Reinkarnáció: mi kell ahhoz, hogy egy állat emberi testet kapjon következő életében?

Figyelt kérdés

Nekem mese a legtöbb vallás. Mítoszok gyűjteménye.

Nyitottabb pillanataimban azt mondanám, nem tartom kizártnak valamiféle isten létezését.

Szóval kérdésem hipotetikus jellegű. Feltételezzük, hogy van halhatatlan lelke állatnak, embernek, ami reinkarnálódik. De az állat nem rendelkezik az emberhez hasonló tudatossággal, ennélfogva nem kérhető rajta számon a tetteinek erkölcsi minősége. Nincs “fejlett” vagy “fejletlen” állati lélek. Akkor mivel magyarázzák a hívők, hogy egyszer emberi testet kap egy állat?

2024. febr. 1. 14:13
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

"8-as tényeket ír"

Ezek a tények itt vannak most velünk a szobában?

2024. febr. 1. 18:15
 12/22 A kérdező kommentje:

*nem jelenti, hogy NINCS célja.

Ez akartam írni. Egyszer nem olvasom át, és tessék 😂😂😂

2024. febr. 1. 18:15
 13/22 A kérdező kommentje:
Ismerem a kulturális relativizmus fogalmát, lehet a végtelenségig cizellálni a kérdést meg a fogalmakat, de meg kell állapodni alapvetésekben, különben nem lehet semmiről beszélgetni, max annyit mondani, hogy minden lehetséges, és semmi sem az.
2024. febr. 1. 18:20
 14/22 A kérdező kommentje:
11: az én szobámban tulajdonképpen igen, azt nem tudom, hogy te hol vagy, így erről nem nyilatkozhatok.
2024. febr. 1. 18:21
 15/22 Grimfox ***** válasza:
100%
Azt is leírtam, mi a következménye. Nem fog összeomlani az univerzum, de nem is lesz ugyanaz, valamivel kevesebb lesz. Ez nem szubjektív megítélés. Objektíve nem lesznek bizonyos jelenségek, és folyamatok, ha nem lesz élet. Senki sem fogja tudni ezt megítélni, nem fog rajta senki sajnálkozni, mint egy morális veszteségen. De ettől még bizonyos dolgok nem lesznek jelen. Amik szó szerint is, és szüviccként is szerves részei az univerzumnak.
2024. febr. 1. 18:27
 16/22 anonim ***** válasza:

"meg kell állapodni alapvetésekben"

Remek. Az ezotériában vagyunk, a kérdés a lélekről és a reinkárnációról szól.

Tehát ha beszélgetünk, akkor ezt a hitrendszert vagy akármi legyen lehetőleg nem olyan állításokkal kéne alátamsztani, hogy ha nincs giliszta, akkor nem porhanyós a talaj és másmilyen lesz, tehát ez karma. Mivel létezik karma, ezért lélek és reinkarnáció is.

Nem mindenki használja a karma szót a természetes következmény szinonimájaként, a híveket leszámítva ezek szerint. Csak éppen ez nem igazol semmit sem, csak annak, aki amúgy is hinni akar ilyesmiben.

De ahogy írtam, bárki bármit bele tudna magyarázni és nem exkluzív a karmahívőknek.

2024. febr. 1. 18:31
 17/22 anonim ***** válasza:

"Azt is leírtam, mi a következménye."

Nem írtad le. Egy természetes dolgot írtál le, aminek semmi köze a kérdéshez, ahol lélekről, reinkarnációról és erkölcsről van szó.

Az ezotériában vagyunk. Azt írd le, hogy milyen ezoterikus/spirituális/vallási következménye lesz.

Ne azt, amikor egy természetes jelenségre kivetíted a karma=következmény hitrendszeredet és ezzel igazolod azt, amiben hiszel.

Mi a következménye?

2024. febr. 1. 18:34
 18/22 Grimfox ***** válasza:
100%

A következménye összesen annyi lenne, hogy újra megjelenne az élet ugyanazokból az építőkövekből, mint amikből korábban. "Ezoterikus szempontból" az élet szükségszerűen mindig létrejön ott, ahol lehetőség van rá, hogy létrejöjjön. Értem, hogy oda akarsz kilyukadni, hogy nem lenne miben testet öltenie a lelkeknek, de azt nem vetted hozzá, hogy az "ezoterikus szempont" alapján nem csak fizikai/biológiai élet létezik, hanem tisztán szellemi élet is, ami ugyanúgy élet, mint a testtel rendelkezőké.

Vallási következményei viszont súlyosak lennének, mert tragédia, minden vallás megszűnne, amikor az élet is megszűnik.

2024. febr. 1. 20:12
 19/22 anonim ***** válasza:
Az hogy szintet lépjen azt feltételei, hogy alacsonyabb szinten van az állat mint az ember. Találkoztam már itt olyan kommenttel is, miszerint valójában az ember az alacsonyabb szint. Én nem tudom meghatározni, melyik kisebb vagy nagyobb. Ki dönti ezt el? Mi alapján? Attól még, hogy más, nem biztos, hogy alacsonyabb. Vagy magasabb. De egyébként a reinkarnáció hívőktől engem is érdekelne, mivel lenne magyarázható, ha létezne ilyen váltás, ember és állat közötti reinkarnálódás.
2024. febr. 1. 21:55
 20/22 Grimfox ***** válasza:

A hindu nem tesz különbséget a lelkek között, a buddhista nem tekinti egyéninek a lelket, a jainizmus követője szerint pedig a lélek minősége változik a tettei szerint. Az irreverzibilis lelki fejlődés nagy eséllyel a teozófiával került be a nyugati ezotériába. Ők saját elképzeléseik szerint átértelmezték a reinkarnáció, és karma törvényeit.

A teozófiában általában az állatoknak nincs saját lelke, hanem egy csoportnak, vagy egész fajnak van egy közös lelke, és ha az elér egy bizonyos szellemi fejlettséget, egyéni lélekké válik, és emberré lesz. Ott is a legprimitívebb népek közé születik, és fokozatosan mászik felfelé a kultúrált népek szintjére. Ez rokon gondolkodás az antropozófiával, és a nácik is foglalkoztak vele. Ezzel indokolták az alacsonyabb/magasabb rendű emberfajok létét.

Fontos, hogy a régi filozófiában nincs ilyen, csak a modern európai gondolkodásban.

2024. febr. 1. 22:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!