Kezdőoldal » Ezotéria » Reinkarnáció és karma » Valami attól lesz karma, hogy...

Valami attól lesz karma, hogy rámondjuk, hogy ez karma?

Figyelt kérdés

Amikor mondjuk, hogy valami karma, akkor az valahogy mindig kapcdolatban áll vagy a múlttal vagy a jövővel.

Pl.: ha valami negatív történik, akkor arra mondhatjuk, hogy olyan karma, az illető valami olyat tett a múltban, aminek ez a következménye. (Amúgy a pozitívval ugyanez csak általában akkor ez nem hangzik el.)

Más esetekben meg egy adott cselekedettel kapcsolatban jön elő, hogy ezt vagy azt ne csináld mert " rossz karma". Ekkor meg a jövőbeli következményre utalunk.

De mindenképpen mi aggatjuk rá, hogy "karma". Akkor nem lehet, hogy az adott esemény ok-okozat jellegét mi teremtjük meg, és amúgy nem lenne?

2022. jan. 7. 19:36
1 2
 1/11 Grimfox ***** válasza:
100%
Az ok-okozat független attól, hogy rámondod e, vagy sem. De függ attól, hogy hogyan értékelsz valamit. Mindenképp megmarad az ok-okozatiság, csak az változik, milyen okozat következik egy adott dologból. Primitív példa: Megütnek, de te nem ütsz vissza, nem veszed fel a provokációt, hanem elsétálsz. Leszereltél egy potenciálisan súlyos helyzetet, ami verekedésbe torkollott volna, aminek ki tudja, mi lett volna a következménye. A másik személy karmáján ez nem fog változtatni. Ő nem gondolkodott, csak cselekedett, rosszul. Te döntöttél, és azt választottad, hogy nem fokozod az agressziót. A pofonnak volt egy oka, még korábban, amit nem ismersz, csak az eredményét. A pofont. Ez nem változik. Az változik, hogy a pofon minek lesz az okozója a későbbiekben. Ha nem ütsz vissza, hanem elsétálsz, te nem vagy kérdőre vonható. Ha visszaütsz, lehet hogy rendőrségi ügy lesz belőle, ami még akkor sem tesz jót, ha nem fokozódik tovább. Ha rendőrségi ügyed van, arra sokáig fognak emlékezni az emberek. Ez tényleg sarkított példa volt, csak azt akartam érzékeltetni, hogy attól függően, hogyan döntesz, ugyanaz az ok sokféle következményhez vezethet.
2022. jan. 7. 19:57
 2/11 anonim ***** válasza:
51%
Minden karma, bármit teszel, az karma, nincs olyan hogy valami nem karma.
2022. jan. 7. 21:22
 3/11 anonim ***** válasza:

Szerintem ez a hétköznapi életünkben igazából átláthatatlan. Most pl. az 1. válaszban szereplő történetnél miért az oltja ki a karmát, ha nem ütsz vissza? Mi van akkor, ha ez pont azt okozza a pofozkodónál, hogy felbátorodik, eszkalálódik az erőszakossága (tipikus a pszichopatáknál), és a következő alkalommal már le is szúr egy ismeretlen embert. De ha az 1. ember visszaüt, vagy jogi útra tereli az ügyet, azzal ezt megakadályozta volna.

Szóval ebben jól el lehet veszni, ha sokat agyalunk rajta.

2022. jan. 7. 21:58
 4/11 anonim ***** válasza:
Ui. és igen, szerintem is gyakran önigazolásra, vagy egyéb rossz célokra használják a karmát (pl. áldozathibáztatás)
2022. jan. 7. 22:00
 5/11 Grimfox ***** válasza:
Igen, ezért is írtam, hogy ez egy erősen sarkított példa. A pofon után a választások, utak úgy nyílnak ki, mint a legyező. A cél nem életszerű példa volt, csak érzékeltetés. Azt akartam érzékeltetni, hogy megfelelő döntéssel nem folytatódik, és halmozódik a karmikus láncolat, hanem más mederbe terelődik, esetleg megszakad(ez ritka).
2022. jan. 7. 22:09
 6/11 anonim ***** válasza:
Értem, de én meg azt próbáltam érzékeltetni, hogy nem igazán tudhatjuk, hogy mi a "megfelelő" döntés. Vagy szerinted honnan lehet tudni?
2022. jan. 7. 22:13
 7/11 Grimfox ***** válasza:
Mérlegelés, és belátás alapján. Persze nem sok időd van mérlegelni a példaként felhozott helyzetben. De ha napi szinten hozol így döntéseket, könnyebb lesz gyorsan, és helyesen, vagy legalább a kisebb rosszat választva dönteni. Mondjuk a példa azért egy könnyebb döntéshelyzet, mert agresszióra agresszióval, erőszakra erőszakkal válaszolni mindig helytelen döntés. Akkor is, ha jogosnak tűnik, vagy érződik.
2022. jan. 7. 22:22
 8/11 anonim ***** válasza:

Hát, nem tudom. Milyen elvek alapján mérlegelsz, mi vezeti a belátásodat? Ezt nem értem.

Erőszakra nem szabad erőszakkal válaszolni? Van benne valami, de nem minden esetben ezt látom a hétköznapi életben. Milyen értelemben helytelen? Elvileg a nem ártás ott kezdődik, hogy magadnak ne árts. De ha hagyod, hogy bántsanak, ezt a szabályt máris megszegted. Az agresszorok meg gyakran csak a saját nyelvükön értenek. Egy csomóan bántják a másikat, unalomból, hatalomfitogtatásból, csak mert megtehetik. És nem lehet egy felhőn meditálva kilebegni minden kényelmetlen szituációból (pedig jó lenne). 🙂 Szóval akármennyit gondolkozom rajta, nem értem teljesen a koncepciót.

2022. jan. 7. 22:40
 9/11 anonim ***** válasza:

Az 1. példához visszatérve azt sem értem, hogy miért kapta a pofont az ember? Elvileg akkor annak is volt valami rejtélyes előzménye, amit a pofont kapó ember tett? De ha nem tudja, hogy mi volt az, akkor honnan tudja, hogy hogyan kell reagálnia, és mit tud tanulni a helyzetből?

Szóval mindig kb. ide jutok vissza, elsőre jó magyarázatnak tűnik a karma, de ha jobban elmélyülök benne, jönnek ezek az ellentmondások... Így meg félreveztő lehet.

2022. jan. 7. 22:54
 10/11 Grimfox ***** válasza:

Nem, a magadnak ne árts az nagyjából a ne oltsd ki az életed, és ne csonkítsd meg magad. Ha hagyod magad megütni, az nem számít ennek, bár nem gondolnám, hogy előnyös lenne. Neked nem az agresszor motivációjával kell törődnöd, hanem hogy a saját helyzetedet úgy oldd meg, hogy a lehető legelőnyösebben juss ki belőle. Ha te magad is erőszakhoz folyamodsz, ezt buktad. Ha van rá mód, még az előtt kell változtatni a dolgok folyásán, hogy a pofon elszállna.

Én se tudok teljes értékű választ adni arra, mi alapján lehet tökéletesen mérlegelni. Szellemileg nem állok olyan szinten. Én mérlegelem a lehetőségeket, de csak a következő egy-két lépést látom előre. Rika az, ha ennél messzebb látok előre egy esemény lefolyásába. Teljesen ennek kéne szentelnem az életem, ha mindig a legmegfelelőbb döntést akarnám meghozni az ok-okozat törvényét figyelembe véve. Minden esetre ha a lelkiismeretem jelez, akkor azt tudom, hogy azt nem szabad. Ha végiggondolok valamit, és lelkiismeret-furdalást kapok, akkor tudom, hogy ha tényleg megtenném, akkor is azt kapnék. A lelkiismeret pedig elég jól jelzi a helytelen dolgokat.

2022. jan. 7. 22:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!