Kezdőoldal » Ezotéria » Parapszichológia » Sötét empatának születni...

Sötét empatának születni kell, vagy a magas fokú empátiával rendelkező emberek válhatnak azzá, amikor kiégnek?

Figyelt kérdés
Nemrég olvastam erről, nem vagyok a szakértője, de érdekesnek találom. A sötét empaták a pszichopatákkal ellentétben át tudják érezni a másik ember helyzetét, így könnyebben tudnak manipulálni. Ez az az embertípus, aki kihasznál majd hátba szúr, mert zsigerileg tudja mi fog jól esni, és mi fog fájni. A cikk, amit olvastam szétválasztotta a sima és a sötét empatákat. Arra futott ki, hogy az empata valóban átérzi az érzelmeidet, a sötét empata viszont csak a helyzetedbe tudja beleképzelni magát. Viszont nekem eszembe jutott, hogy az empatikus emberek hamar kiéghetnek. Nem lehet, hogy a sötét empaták olyan empaták, akiknek elege lett a lelkiszemeteskedésből, és a képességüket elkezdték az anyagi világban való előbbrejutásért hasznosítani?

2022. márc. 4. 23:51
A kérdező szavazást indított:
sötét empata nem létezik, azok sima pszichopaták
empatából soha nem válhat sötét empata, nagyon különböznek
a kiégett empatákból válnak sötét empaták
a kettő nem zárja ki egymást
nem tudom, de szavazni akarok
19 szavazat
 1/6 anonim ***** válasza:
12%

Ezek nem sötét empaták, hanem nárcisztikusok, méghozzá a legrosszabb fajtából. Közel a pszichopátiához. Nézz utána ennek is.

Persze sötét empatának is lehet nevezni őket, ha úgy tetszik, egyre megy. Csak mondom, hogy ez nem egy misztikus valami, hanem orvosi szakkifejezés és létező személyiségzavar áll mögötte, akárhogy is hívod.

2022. márc. 5. 00:44
 2/6 anonim ***** válasza:
50%
Csak szimplán aljas köcsögök.
2022. márc. 5. 08:06
 3/6 Grimfox ***** válasza:
100%
Nem mindenki empata, akinek erős empatikus képességei vannak. Az empatikus ember bele tudja élni magát abba, amit te érzel, akár jó, akár rossz az, amit érzel, és saját megítélése alapján reagál. Az empata nem egészen hivatalos fogalom, de azokra vonatkozik, akik nem csak beleélik magukat abba, amit mások éreznek, hanem konkrétan ugyanazt érzik. Ha egy ilyen szenvedést okozna valaki másnak, az ugyanaz lenne, mintha magát kínozná. Aki kiég, annak csökken az empatikus képessége, így már nem képes felfogni mások érzéseit, nem érzi át mások élethelyzeteinek a súlyát, így nem is tudja őket kihasználni. Azaz sötét empata nem létezik, de nem is feltétlen pszichopatákról van szó. Vannak, ahogy írtad, akik felismerik, mit érzel, még ha nem is igazán élik bele magukat, és kihasználják ellened. Van empatikus képességük, lelkiismeretük, csak nem "használják", vagy csak bizonyos helyzetekben használják.
2022. márc. 5. 12:11
 4/6 anonim válasza:
100%
Én is nemrég találkoztam a sötét empata fogalmával, és kedves, intelligens válaszolók legnagyobb megdöbbenésére mondhatom, hogy én is ugyan erre a következtetésre jutottam, és sajnos magamban és véltem felfedezni sötét empata vonásokat. Régen nagyon empatikus voltam, de ma már nem megy annyira az érzelmek kimutatása és átélése. Sokat kellett megjátszanom magam és elfolytanom a dolgokat. Ez lett, ez van. Majd lehet ez is változik. De ja, egy bunkó kis köcsög lettem.
2022. jún. 4. 12:31
 5/6 anonim válasza:
100%
De természetesen azért nem minden esetben használom fel mások ellen a kártyáimat, csak amikor már elegem van a megaláztatásból és elnyomásból :) attól lelkiismeretem és jóindulatom valóban van
2022. jún. 4. 12:33
 6/6 anonim válasza:
100%

Sajnos nem pontosak a találgatások. A sötét empata fogalom tudományosan nem elismert csak alliteráló(hasonló szemèlyiségjegyek mentén értve) fogalmakkal vannak meghatározva melyek létrehozzák ezt mint kifejezést átfogó formában. Abban az esetben használandó ha bizonyos kulcs szempontok igazak a személyre.

Én kifejezetten empatikus hol-hol túl érzékeny kisgyerek voltam aki a szokásosnál is mentálisan-emocionálisan sérülékenyebb, mint társai. Visszahúzódó típus. Lényeg az, hogy 3 éve a pszichológusom megállapította, hogy én klasszikus értelemben vett “sötét empata vagyok”. Se nem nárcisztikus, se nem pszichó. Azért tudom mert a nárcisztikusokkal és pszichókkal ellentétben éreztem hogy amikor serdülő korú lettem valami elkezdett nagyon nem oké lenni velem(betegségtudat) és ez abban nyilvánult meg, hogy a szokásosnál könnyebben sőt erőfeszítés nélkül rá tudtam venni a környezetemben bárkit lényegében normális kereteken belül bármire. Pl, hogy kiszolgáljanak, igazat adjanak, hidjenek nekem stb még akkor is ha teljesen valótlant állítottam. Mert született “tehetséget” kaptam amivel mesteri manipulátor vagyok. Szerintem ami a kulcs az a “kaméleon effektus” ami ha valakinek megvan könnyed módon vállhat sötét empatává, nyilván más is kell hozzá. Továbbá számos iq,eq teszt után kiderült hogy az általános iq-m és eq-m is az átlagnál jóval magasabb ami azért volt rendellenes mert az esetek nagy többségében ezen skálákon fordított arányosságot állapítanak meg. Tehát ha az egyik magas a másik alacsony. Árulkodó jel az is, ha a kettő balanszban van. Pl ha megismertem egy új korombeli társaságot akik pl a rock zenét kedvelték vagy akármi akkor a rock a részem volt és szerettem( különben utáltam és leszartam) tudtam róla beszélni és be is jött ezáltal barátokat vagy ahogy akkor én tekintettem rájuk lehetőségeket szereztem amivel kibővíthetem a takarómat. Máskor meg ha pl főként idősebb nőkkel voltam egy társaságban akkor gyakorlatilag mindenhez tudtam kapcsolódni 20 éves fejjel amiről beszélgettek és figyeltek is rám. Én voltam a kedvenc, a csodagyerek aki szép es okos bla bla. Az idősebbek voltak a legkönnyebb feladatok igazából. Talán a “karrierem” csúcspontja az volt amikor 16 évesen a helyi lelkésszel folytatott vallásterápia 8 hónapos időtartama alatt én váltam a terapeutává ès a lelkész feladta a hivatását és kilépett az egyházból. Ma autónepperkedésből él. Nyilván sokan nem fognak hinni nekem de igazából nem számottevő. Ebből az egészből fakadóan úgy tudtam rángatni az embereket mint a bábúkat. Mindenkire úgy tekintettem mint egy programra és én programozó vagyok, tehát kényem kedvem szerint alakíthatom őket. Azt, hogy hogyan meg miként erről tudnék írni 20 oldalt de nem fogok most. Szó ami szó bűntudatom mindig volt ilyenkor de az istenkomplexus nagyobb volt. Hogy hatalmam van létrehozni valamit és el is venni. Viszont egy idő után jöttek a negatív hatások. Nem tudott valójában érdekelni senki. Nem tudtam valójában szeretni senkit vagy kedvelni. Állandóan kívülállónak éreztem magam. Nem tudtam aludni hajnalig vagy reggeli 5-6 óráig mert a gondolataim folyamatosan jártak oda vissza mivel folyamatosan egy rossz cél vezérelt. Folyamatosan gondolkodtam és agyaltam. Valójában nem tudtam figyelni arra amit mond a másik hanem csak szövögettem a pókhálót a fejemben. Nem tudtam objektív lenni mint ember, hogy beleképzeljem magam a személyébe de hogy hogyan tudjam eljátsszani az ösztöni szinten ment. Végezetül hosszú idő munkája árán mostmár teljesen más életet élek hála a vérprofi orvosaimnak és segítőimnek. Lelki meggyőződésemmé vált a változásra való törekvés. Tulajdonképp meg kellett tanítaniuk emberként funkcionálni ami azért combos dolog. Azóta igaz barátaim lettek akik tudnak mindenről, barátnőm lett aki úgy vélem és remélem tenyleg boldog velem. Sajnos sokan vagyunk még akik nem ilyen kiváltságosak. Ezt útmutatásként és edukatív jelleggel írtam megcélozva azokat melyek ebben érdekeltek vagy kíváncsiak.

2022. okt. 6. 11:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!