Kezdőoldal » Ezotéria » Mágia, okkultizmus » Aki foglakozik mágiával,...

Aki foglakozik mágiával, annak mi a véleménye a Mage: The Ascension c. szerepjátékról?

Figyelt kérdés

Itt egy hosszabb leírás a játékról:

[link]

Van ennek valami köze az "igazi" (már ha létezik) ezoterikához, mágiához?

Esetleg valamilyen filozófiai eszméhez? Létezett ilyen mágikus rend, szekta amik tényleg ezt a metafizikát hangoztatták?

(Tehát a világegyetemet a hit irányítja, és a természettudomány, technológia is mágia)

2014. márc. 24. 19:42
 1/8 anonim ***** válasza:
25%
Én jedilovag vagyok szóval ezt nem tudom viszont, velem van az erő.
2014. márc. 24. 19:49
 2/8 anonim ***** válasza:

Érdekes felvetés. Végre egy (szerintem) normális kérdés a sok kamu között.

Az általad belinkelt oldal tartalmát csak átfutottam, mert valami rendkívüli módon szemgyilkos a színösszeállítás. Remélem nem haragszol, hogy így is hozzászólok.

Érdekes dolgokat tartalmaznak ezek a szerepjátékok. Az általad említett nagyon ismerősnek hangzik. Nem tudod véletlen, mi a magyar megfelelője? Túl fáradt vagyok az ascension google-fordításához, meg aztán lehet, hogy nem is szószerint kell.

Ismerem azt az érzést, aminek szellemében feltetted a kérdést, mert a minap én is elgondolkodtam ezen. A különbség pusztán a szerepjáték volt. (Nephilim, Call of Cthulhu).

Hogy igaz-e? Nem lehet pontosan megmondani. Ha nem éreznénk bennük valami valóságosságot, nem merülne fel ez a kérdés. szerintem valamennyi alapjuk van.

Igen nagy képzelőerő kell ahhoz, hogy valaki ezeket az ujjából szopja ki, biztos ő is merített valahonnan, ami akár még hiteles is lehet.

Az igaz, hogy egy komplex, az élet és tudomány nagy kérdéseit megválaszoló világ-működés-leírás sokkal szimpatikusabbnak, és elfogadthatóbbnak tűnik, minta találgatás, meg az összeegyeztethetetlen szemléletmódok.

Bocs a megfogalmazásért, kicsit fáradt vagyok.

Am érdekelne, h pusztán önmagad szórakoztatására, és tudásszomjad csillapítására kerültél közelebbi kapcsolatba e játékkal, vagy van valami komolyabb terved is vele? Pl: a szerepjáték sorsának beteljesítése, egy, több személy által elvégzett rituáléban?

2014. márc. 25. 01:50
 3/8 A kérdező kommentje:

#2 Köszönöm szépen a válaszodat! :)

A címe magyarul körülbelül így hangzik: Mágus: A kiteljesedés (ascension= felemelkedés, kiteljesedés, mennybemenetel)

Csak szórakozási célból (meg kíváncsiságból, mondhatni úgy is hogy tudásszomjam csillapításából) kerültem bele a szerepjátékba, még nagyon régen egy lapozgatós könyvet vásároltam az osztálytársamtól, az általános iskolában. Azt hiszem a Káosz fellegvára c. Kaland-Játék-Kockázat volt a címe.

Igazad van tényleg nem a legszebb az oldal dresszingje, sajnos nem találtam szebbet, hirtelen. :(

Leírom ide röviden a játék alapfelvetését, hogy ne kelljen annyit olvasni azt az oldalt, és így hátha több választ fogok kapni:

Amilyen metafizikát elhiszel (pontosítva a tömeg elhisz) azzá válik a valóság. Megpróbálom példákkal is magyarázni, úgy könnyebb: Ha abba hiszel, hogy a Föld lapos akkor lapos lesz. Ha abba, hogy a négy Maxwell-egyenletet (elektromágneség legfontosabb egyenletei) igazak és tudsz jeleket küldeni az elektromágneses-sugárzással akkor képes vagy rádiót, internet hálózatot létre hozni. A játék nyelvén ezeket hívjuk PARADIGMÁK. Na de szükség van még ezekhez a dolgokhoz fókuszokra is, amivel fel erősíti a hitet. Jelen esetben ha az internet vesszük alapul akkor a számítógépre (FÓKUSZ). Valójában a számítógépek, mobiltelefonok, repülőgép stb. varázstárgyak, ugyan úgy mint például a repülő boszorkányseprű, varázspálca stb.

És nyilván nem lehet mindegyik hitrendszer igaz...

Ezért ha olyan dolog kerül a valóságba ami a tömeg jelenlegi felfogása szerint lehetetlen, az paradoxont vonz maga után, ami megnehezíti vagy ellehetetleníti a varázslást. Például ha én abba hiszek, hogy boszorkány seprűvel tudok repülni, a megfelelő rúnákat kántálva közben; az ellent mond a valóság jelenlegi hitrendszerének és emiatt a PARADOXON lesújt rám aminek az is lehet a vége, hogy lezuhan a seprű, vagy kilök a valóság magából egy másik dimenzióba stb.

Ezért titokban kell dolgoznom, hogy lehetőleg kevesen lássák (így kisebb PARADOXONT kapok) így kisebb. És minél erősebb az akaratom annál erősebb a mágiám, mivel szembetudok szállni a valóság hitrendszerével, ha szükséges.

Van még egy csomó fogalom a játékban ami kevésbé fontos (pl. technokrácia= olyan titkos mágus szervezet akik elfelejtették, hogy a technológia is mágia és kiakarják irtani a természettudománnyal, racionalitással a mágiát)

De ezek már nem olyan fontosak a kérdés megválaszolásának szempontjából.

Remélem azért érthetően fogalmaztam meg...

2014. márc. 25. 10:39
 4/8 anonim ***** válasza:

Felig igaz es felig fantazia, kitalacio. Osszekeverve minden, lehet belole tanulni, de nem kell komolyan venni, mert rengeteg a felreertes, felremagyarazas a valodi magia szempontjabol.

Peldaul:

"Ha abba hiszel, hogy a Föld lapos akkor lapos lesz." ...igen, de csak a te sajat benso univerzumodban, a szubjektivben, vagyis ha te laposnak hiszed, akkor NEKED lapos. es ha 6 miliard ember fogja laposnak is hinni,

akkor is gombolyu a valosagban. mert ez egy termeszeti torveny.

Viszont, ugyanakkor, az tenyleg ugy van, es a kvantumfizikai is bizonyitja, hogy a valosagot mi alakitjuk gondolkodasunk, hitunk erejevel.

Deez nem vonatkozik ilyen esetekre, amikor termeszeti torvenyekrol van szo !

Igen, a termeszettudomany, a technologia jelenkorunk magiaja. A mai tudosok a magusok !(meeg akkor is ha nem hisznek a metafizikaban)

Ajanlom, olvass inkabb Wictor Charont, vagy nezz bele a Charon Institute weboldalaba, ha ez erdekel.

2014. márc. 25. 22:11
 5/8 A kérdező kommentje:

#4: Köszönöm a válaszodat, és az oldal ajánlást, meg a könyvet. Olvasgattam a szerzőtől az Atlantiszi mágiát.

Annyit azért szeretnék elmondani, hogy ez alapvetően egy játék, te hát véresen komolyan nem veszem, de elgondolkodtatott az amit benne írtak...

Viszont valamit nem értek pontosan a komentedben:

"Deez nem vonatkozik ilyen esetekre, amikor termeszeti torvenyekrol van szo !"

"Viszont, ugyanakkor, az tenyleg ugy van, es a kvantumfizikai is bizonyitja, hogy a valosagot mi alakitjuk gondolkodasunk, hitunk erejevel. " <--> "Igen, a termeszettudomany, a technologia jelenkorunk magiaja. A mai tudosok a magusok !(meeg akkor is ha nem hisznek a metafizikaban) "

No, már most, a tudósok a természettörvényeivel foglalkoznak, tehát akkor ha így működik a mágia, hogy nincs kihatással a természeti törvényekre akkor az nem lehet mágia, ők nem lehetnek mágusok...

Bocs, ez nem kötekedés, de így kérdések maradtak benne.

2014. márc. 26. 20:55
 6/8 anonim válasza:

Mint minden jó mágiával foglalkozó fikciónak, ennek is van alapja. Például avatár a vló életben megfeleltethető az A∴A∴ Holy Guardian Angel-jével. A legtöbb tradíció célja (jobbkéz útját értem ezalatt)egyesülni a világegyetemmel és az egységgel, amit a játékban Ascension-nek neveznek. (Ez ugyan egy eléggé sarkított péda a mage filozófiai bősége miatt, de nagyvonalakban igaz.)

Ugyancsak hasznos megemlíteni, hogy a rituális ezközök célja mindig a mágus akaratának a megtámasztása. Egy idő után, viszont mind az ezközök, mind a technikák szükségtelenné válnak, ahogy az ember megtanulja csupán az akaraterejével végrehajtani az operációkat.

Azzal kapcsolatban, hogy van-e hasonló társaság, ajánlom, hogy nézzél utána a Káosz mágiának. Az ő koncepciójuk kicsit más de leginkább ott vannak átfedések. A hermetizmus ugyancsak foglalkozik hasonló témákkal de az egy sokkal jobban áttekinthető ám bekorlátozottabb paradigmát alkalmaz.

2014. ápr. 2. 08:54
 7/8 A kérdező kommentje:

dr. Györkesi Gergely:

Köszönöm a kielégítő válaszát! :)

Így viszont lenne még pár kérdésem a válaszából kifolyólag:

Pontosan milyen könyvekben érdemes utána olvasnom (hiszen ez ezoterika műfaj és itt sok a csalás, meg elég terjedelmes), ami hitelesnek mondható a káosz mágia, illetve a hermetika területén?

Eddig Franz Bardon Igaz beavatást olvastam a hermetikából (és próbálgattam,) ott nem nagyon láttam hasonlókat, sajnos. :(

Írna nekem pár könyv vagy link címet, ami annak mondható?

2014. ápr. 2. 23:31
 8/8 A kérdező kommentje:

Okés, viszavontam a kérdést. Találtam angolul,jó fatát a wikiben. :)

[link]

Ment a zöld kéz amúgy! :)

2014. ápr. 3. 00:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!