A narcisztikusok ezoterikus szempontból feketemágusok?
A pszichológia, és mágia sok helyen átfedésben van, de mágia csak akkor lesz, ha tudja az illető, hogy mit csinál, és szándékosan meg is teszi azt. Az akaratlan manipuláció nem mágia, még ha ugyanolyan káros is. A mágiának vannak szabályai, egyfajta keretrendszere, csak akkor mágia valami, ha ezen belülre esik. Még a félig tudatos varázslás is szándékosságot, és legalább minimális ismeretet igényel, még ha az illető nem is teljesen pontosan ismeri a folyamatot. Mágiát csak úgy lehet használni, ha mágiát akarsz használni.
A pszichológiai manipuláció önmagában nem mágia. Károsnak ugyanolyan káros, de nem használ egy sor olyan "eszközt", ami szükséges, hogy mágiának nevezhessük.
Manapság divatos kifejezés, hogy "minden mágia", de ez félrevezető. És nem is igaz.
Fontos különbség például, hogy egy toxikus személy pszichológiai manipulációja ellen nem igazán védenek meg a mágikus módszerek, amik kifejezetten mágikus befolyásolás ellen valók. Hiába viselsz például amulettet ártó mágikus befolyás ellen, nem fog működni, mert ilyesmi nem történik.
Ha valaki nárcisztikus az személyiségzavaros, ergo nem gonosz
Végül is a betegsége miatt olyan amilyen
Bennem is többször felmerül hogy valaki mitől lesz jó meg rossz, nyilván ez rendkívül lesarkított megfogalmazás.
Talán inkább a jószívű vagy a segítőkész, vagy a bántalmazó lehetne már kicsit árnyaltabb.
Nyilván a gyerekkor van a legnagyobb befolyással erre szerintem, de lehet genetika is, viszont van olyan tényező is ami nem meghatározható… talán itt jön be a “mágia” ezotéria.
Mert nagy kérdés hogy valaki miért segít tényleg szívből másokon vagy állatokon, vagy miért rendes a boltban, munkahelyen stb, más meg hogy képes erőszakolni, ölni, bántalmazni
Lehet hogy nincs is “rossz” ember csak mindekinek betegsége van.
De persze én erre pont nem fognék semmit, sőt szerintem pl a börtön sokszor nem is elég büntetés, én sok embert megkínoznék, lehet akkor ebben meg én vagyok a rossz, de valójában csak bosszúvágyam van és logikus vagyok.
Mindenesetre itt csak arra akartam kilyukadni hogy hallottam már olyan hogy valaki a nárcikat nem is rossz embereknek nevezi hanem sérülteknek és áldozatoknak és ezzel magyarázta hogy olyanok amilyenek
Én sajnos többel is találkoztam már(tudom nem vagyok orvos de én tudom hogy azok voltak) és kivétel nélkül az összesnek brutális komplexusai voltak és nagyon szarul sikerült sok dolog az életükben. Ez volt a nevetséges egó mögött.
Ezt persze sokan nem látják csak ha valaki foglalkozik pszichológiával és jó elemző.
Szerintem nincs abszolút jó és rossz...
AJ. Christian és a Ré könyvek szerint is inkább önzőségről és önzetlenségről beszélhetünk.
A személyiségekkel, személyiségzavarokkal így tudtam a mágiát összehozni:
- önzőség felé polarizálódás (bal kéz útja ösvény) --> ez a sötét triád személyiségeknek megy a legkönnyebben (pszichopata, narc, machiavellista)
- önzetlenség felé polarizálódás (jobb kéz újta ösvény) --> ez inkább az ún. empatáknak, szuperérzékenyeknek, dependens személyiségzavarosaknak, Asperger-szindrómásoknak és más módon testi-lelki nehezítettségekkel "megvert" egyéneknek megy a legkönnyebben.
Az kimaradt, hogy
- önzőség ösvénye --> fekete mágia
- önzetlenség ösvénye --> fehér mágia
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!