Volt már olyan jós, médium, vagy bárki más, aki ellenőrizhető körülmények között bizonyította képességének valódiságát?
Az a baj, hogy olyan is volt, aki azt bizonyította, hogy az ellenőrizhető körülmények átverhetők.
Az biztos, hogy a legszőrösebb szívűnek tartott JREF Million Dollar Paranormal Challenge-en még nem ment át senki. Pedig voltak jelentkezők.
Millió dollárnyi matéria még az elvakultabb spiritualistáknak is szép kis summa. :)
Nos, nem tudom miért zárná ki az, hogy akinek megvan ez a képessége mutogatja magát a TV-ben. De annyi embert hallottam, hogy olyan dolgokat mondott meg neki a múltjából, amit nem tudhatott volna egyébként. Meg a youtube-on láttam néhány TV részt amiben ilyenek megmondták a személy élettársának nevét, korát, meg olyasmiket, amiket cold-reading-ből nem lehetett volna. Persze én úgy gondolom, hogy az is mind csalás, de soha nem lehet tudni.
Ezért vagyok kíváncsi arra, hogy a letesztelt médiumok milyen eredményekkel szerepeltek.
James Randi díja tényleg jól mutatja a helyzetet :)
Sok kísérleteket végeztek az elmúlt évtizedekben, gondosan a csodadoktorok által megfelelőnek tartott körülmények között. Magyar nyelven is megvan több kísérlet leírása szkeptikus lapokon (lusta vagyok megkeresni, rád vár) de még saját is van pár, például:
De hogy a kérdésre is válaszoljak, objektív körülmények között, vaktesztben a csodadoktorok, parafenoménak, stb. találati eredményei megfelelnek a véletlenszerű eloszlásnak, vagyis csalók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!