Fekete macska jelent valamit?
Elterjedt sokféle nézet, hogy szerencse vagy nem ha átmegy az úton. Ha csak a kertben láttam egy fekete macskát, és arrébb ment, de én egy helyben álltam csak, akkor is van hatása? Elment előttem, de én csak egy helyben álltam, ő kicsit távolabb volt és ez a kertben történt.
Volt ott egy másik macska is, ami nem fekete volt.
Épp annyira hoz szerencsét, mint egy fehér vagy foltos szőrű cica :)
A boszorkányűzés idejéből származik ez a babona, amikor úgy hitték, hogy a fekete macska a boszorkányos famulusa, vagy éppen ő maguk bújtak állatbőrbe.
Ez természetesen nem igaz, a "boszorkányok" is többnyire egyszerű gyógynövényes asszonyok vagy ártatlan bűnbakok voltak.
A babonák egy része hasonló eredetű.
Nagy részüknek meg van értelme, de nem a dolgok misztikus értelmében.
Anno, ha a "Pista, hülye vagy, ne csináld!" nem volt elég hatásos, hozzákötöttek egy babonát, egy misztikus ejnyebejnyét, hogy végképp eltántorítsák az egyszeri, hiszékeny embert a hülyeségtől.
Például létra alatt áthaladni több év balszerencse.
Mert ha valaki épp festi rajta a falat, Pista meg alatta átmenőben megbotlik a saját lábában, akkor magával rántja a létrát, és mindketten megsérülnek.
(nekem volt lábsérülésem, valóban több év balszerencse)
Vagy "Ne lépd át a kisdedet, mert nem nő meg!" - valóban nem tesz jót neki, ha véletlenül rálépsz, vagy fejberúgod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!