Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Miért köpködnek olyan sokan a...

Miért köpködnek olyan sokan a Sátánra? Tényleg ennyire rosszfiú lenne?

Figyelt kérdés

Miért őt okolják minden rosszért, amikor Isten a saját képmására teremtette az embert, így valószínűleg a rosszra és jóra való hajlamunk is tőle kaptuk.? Nem lehet, hogy Isten nem meri vállalni a felelősséget az ember tetteiért, és emiatt Sátán lett a bűnbak? Mi is sokszor másokat okolunk a saját tévedéseink miatt. Ebben is hasonlítunk Istenhez. A Bibliában Isten többet ártott az embereknek mint a Sátán. (Várásokat pusztított, gyermekeket ölt és hasonló.) Mégis a Sátán a rossz.

Filozofikus párbeszédet szeretnék, de ha valaki vallási fanatikus, nyugodtan tombolja ki magát. Engedje ki lelkéből az Isteni gyűlöletet. (Mert borítékolom, hogy lesz ilyen.)

2017. aug. 8. 11:04
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
36%
Hihetetlen mik vannak. Tegnap radioaktív hulladèk került az akváriumba ès most gusztinak hal feletti kèpessègei vannak. Reggel kiugrott a szőnyegre a víz meg utánna. Erre guszti felállt az uszonyára ès ráparancsolt a vízre mire az vissza ugrott.
2017. aug. 8. 18:32
 12/13 Alain Delon ***** válasza:
54%
18:32: Ez tetszett.
2017. aug. 8. 21:17
 13/13 anonim ***** válasza:

Üdv!

Fektessünk némi közös alapot!

Van-e definiálva Sátán? Úgy értem a szó jelentése?

Mivel kultúrkörünkben a Sátán leginkább Bibliai fogalomként ismert, a többségi konszenzus szempontjából jogos a szó értelmezését a Biblbiából alapozni. Ugyan azt az emberek kevesebb mint 20% olvasta ( legalábbis saját fogalmait sokkal inkább azok közösségi használatából, azaz a hétköznapi tapasztalatokból tanulja el, ill. alkotja meg.), az alábbiak alapján azt hiszem egyetérthetünk abban, hogy a "közvéleményben" kialakult kép nem tér el a Biblia szerinti közvetett meghatározástól:

A bibliában kilétét fordított, közvetett módon írják körül:

(csak néhány igehely kiragadva - aki nem hiszi, hogy reprezentáns módon, olvassa el mind a 49-et: keressen rá a bibilia.hu-n, meg a szövegkörnyezetet is)

Jób 1,8

És monda az Úr a Sátánnak: Észrevetted-é az én szolgámat, Jóbot? Bizony nincs hozzá hasonló a földön: feddhetetlen, igaz, istenfélő, és bűngyűlölő.

Jób 2,3

Monda pedig az Úr a Sátánnak: Észrevetted-é az én szolgámat, Jóbot? Bizony nincs a földön olyan, mint ő; feddhetetlen, igaz, istenfélő, bűngyűlölő. Még erősen áll a ő feddhetetlenségében, noha ellene ingereltél, hogy ok nélkül rontsam meg őt.

Mt 4,10

Ekkor monda néki Jézus: Eredj el Sátán, mert meg van írva: Az Urat, a te Istenedet imádd, és csak néki szolgálj.

Lk 22,3

Beméne pedig a Sátán Júdásba, ki Iskáriótesnek neveztetik, és a tizenkettőnek számából vala;

Csel 26,18

Hogy megnyissad szemeiket, hogy setétségből világosságra és a Sátánnak hatalmából az Istenhez térjenek, hogy bűneiknek bocsánatát és a megszenteltettek között osztályrészt nyerjenek az én bennem való hit által.

2Thess 2,9

A kinek eljövetele a Sátán ereje által van, a hazugságnak minden hatalmával, jeleivel és csodáival,

Jel 2,13

Tudom a te dolgaidat, és hogy hol lakol, a hol a Sátán királyiszéke van; és az én nevemet megtartod, és az én hitemet nem tagadtad meg Antipásnak, az én hű bizonyságomnak napjaiban sem, a ki megöleték nálatok, a hol a Sátán lakik.

Érdemes a szövegkörnyezettel együtt értelmezni!

Tehát a Sátán az, aki igyekszik az embert távol tartani az Istentő. Istennek nem tetsző cselekedetekre sarkalja, kényszeríri. Az Istennek tetsző élettől igyekszik eltántorítani.

Rossz, gonosz dolgok léteznek. Mindenki meg tud nevezni olyan dolgokat, melyek számára elutasítandóak. Jó dolgok is léteznek. Mindenki, ha máshogy nem is, a maga szempontjából megkülönbözteti a jó a rossztól, a vágyottat az elkerülni vágyottól.

A vallási tanítások a személy számára hosszútávon jó dolgokra vezető magatartásformát nevezik Istenesnek (Istennek tetsző, Isten felé vezető). Itt csak a tanítások szóhasználatának értelmezéséről beszélek. Nem a jóságot definiálom Istenből, hanem Isten szó jelentését a határozom meg az emberi érzetek (jó, boldog) alapján . Azaz az emberi boldogságra vezető összetett rendszert nevezzük (a vallási tanítások szóhasználatában) röviden "Isten felé vezető dolgok"-nak.

A Sátán kifejezést pedig, ahogy a fenti igehelyek is körülírják, az Istentől eltávolító dolgokra használjuk. Azaz a Sátán kifejezés meghatározása az, hogy: "aki boldogtalanná tesz".

Persze Jób történetének egyik apró, de lényeges mozzanata megkavarja a dolgokat:

Jób 2,3

Monda pedig az Úr a Sátánnak: Észrevetted-é az én szolgámat, Jóbot? Bizony nincs a földön olyan, mint ő; feddhetetlen, igaz, istenfélő, bűngyűlölő. Még erősen áll a ő feddhetetlenségében, noha ellene ingereltél, hogy ok nélkül rontsam meg őt.

Mondhatnánk, hogy Isten az oka a szenvedésének.

Ezért fogalmaztam úgy, hogy "hosszútávon jó dolgokra vezető magatartásformát nevezik Istenesnek", Jób története végén végül eléri az igazi végleges boldogságot.

A tanítás lényege pedig, hogy a pillanatnyi rossz dolgok, nehézségek, nem szabad, hogy eltántorítsák az embert a helyes útról.

A csak látszat szerint "jó" dolgok, azaz rövid távú örömforrások rossz útra terelő hatásával szemben nyújtanak segítséget a hagyomány erkölcsi tanítások.

A Sátán mint a fentiekben körülírt fogalom, jobbára minden ősi emberi hagyományban létezik, nem csak a keresztényben (nevezik sokféleképp).

Nem látom értelmét, hogy a Sátán szóhoz valamiféle személyt (entitást) kapcsoljunk, ami köré aztán vélt vagy valós alapokon saját legendakört építsünk, szembeállítsuk Istennel, mint alternatív értékrendet.

2017. aug. 9. 10:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!