Hogyan lehet kitörölni a Pawlovi reflexet egy emberből?
Középiskolában volt egy nagyon gyenge jellemű, eléggé befolyásolható évfolyamtársam, akinek volt egy béna cipője aminek mindig kifűződött a fűzője.
Mindig szóltunk neki, hogy kösse be, ő meg olyankor csinált egy hirtelen félmozdulatot a kezével, megrántotta a fejét és lenézett a cipőjére.
Ezt annyira viccesnek találtam, hogy olyankor is szóltam neki, hogy kösse be a cipőjét, amikor csizmában vagy papucsban volt, ezt tök sokszor eljátszottam vele és egy idő után amikor meglátott, megcsinálta azt a félmozdulatot meg a fejrángást és a cipőre nézést.
Most 10 év után találkoztunk, és amikor meglátott, előjött az a mozdulatsor belőle...együtt fogunk dolgozni, nem szeretném ha szegény mindig rángana ha meglát.
Ez nem pavlovi reflex. Mondd meg neki, hogy ne csinálja.
Kár volt annak idején szívózni vele.
Nem reflex, hanem tanult viselkedés: ha meglát, akkor gondolkodás nélkül alázza magát, hogy befogadd/ne szemétkedj vele.
Talán itt az idő bocsánatot kérni tőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!