Elgondolkodtam valamin. Elképzelhető, hogy az anyag hozza létre a tudatot? Tehát úgy értem, hogy igazából nincs lélek, tulajdonképpen mi magunk is csak biológiai robotok vagyunk.
Lehet, de akkor is fura, hogy Beethoven véletlen-generátora és mintaválogatása valahogy frankóbb eredményeket állított elő, mint bármilyen komoly fejlesztésű AI zeneszerző. Az is elég durva, hogy a legfejlettebb betűfelismerő algoritmusok a mai napig megbízhatatlanok, a beszédfelismerők is akármilyen stúdióminőségű, irodalmi beszéddel találkoznak, gyakorlatilag minden nyelven képesek hatalmasakat tévedni, még akkor is, ha jóféle szókincs-modul (amolyan tematizált szótár) is támogatja a pontosságot... Tulajdonképpen egy légy tájékozódását és önvédelmét nem sikerül drónizálni, miről beszélünk?
Persze semmi nem támasztja igazán alá, hogy van egy ilyen isteni lehellet, ami gépesíthetetlenné teszi az élőt. Ahhoz képest, hogy mennyit erőlködnek (és mennyi jó automata eszközükkel próbálnak életképes modelleket generálni és szelektálni) igen jól képzett emberekből álló csoportok, eléggé ugyanazok előtt a falak előtt állunk évtizedek óta. Még az Aibo is üres hízelgés maradt. Én eléggé nehezen tudom elhinni, hogy tetszőleges komplexitású agy bármilyen működési elven is alkalmas lehet arra, hogy mondjuk Radnóti Tétova ódájaként ébresszen bele mindennél csodásabb valóságodba nem igazán következetesen eléd rakosgatott, gyönyörű képekkel. Ez szerintem majdnem biztosan nem kémia. Ez, úgy sejtem, valami X-aktás, odaátos, hihetetlen valami bennünk.
Azt is érzem persze, hogy óriási szerencse, hogy ennél több magyarázatot nem akarok fűzni hozzá. Szélmalomharc lenne olyasmi mellett, ami bárkit megérint, aki megáll és hagyja.
Nem vagyunk biológiai robotok. Van lelkünk, mindennek van lelke, és ez alól senki sem kivétel.
Ez nem misztikus baromság, ezoterikus dolog, hanem mi.
Az, hogy éppen a spiritualitás jobban foglalkozik a lélekkel, mint az ésszel és az egóval, attól az még nem lesz ezoterikus.
Attól, hogy iskolában nem tanítanak ilyen dolgokat annak megint csak meg van az oka.
Ha biológiai robotok lennénk, akkor hogy viselkednél. Azt tennéd, amit szeretnél? Azt tennéd, amit akarsz akárhol is vagy? Felmondhatsz a kötelességed alól? Vannak érzéseid? Vannak élményeid? Vannak emlékeid, félelmeid? Van saját életed?
A biológiai robotnak nincsenek ilyenjei, csakis a saját szabad akarattal, és lélekkel rendelkező embernek. A robotnak nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!