Lehetséges, hogy a múlt folyamatosan változik?
Azon gondolkoztam, hogy maga a múlt nem állandó, mert folyamatosan változik. De mi hétköznapi emberek mit sem tudunk erről, mivel részesei vagyunk az egész folyamatnak úgy gondolom, hogy a múlt állandóan változik és van amikor az adott események ismétlik egymást azért lehet a legtöbb embernek dezsavű érzése lehetséges az, hogy tegnap még egy nővérem volt holnapra már egy fivérem lesz, de én ebből semmit sem érzékelek, mivel részese vagyok az egésznek ez egy végtelen folyamat, amit már az átlag ember nem érzékelhet mit gondoltok erről?
J Ügynök CIA
Kezdesz idegesíteni a sok értelmetlen kérdéseiddel J Ügynök.
A múlt nem változhat, arról tudnánk. Azt mondod hogy csak az emlékeink változnak, mivel nem kötötted ki, hogy a tárgyak is. Akkor például a képek meg egyéb tárgyak megmaradnak.
Nos, logikázzunk egy kicsit.
Azt mondod - ha jól értem -, hogy a múlt változik. Mivel eddig nem vettük észre, ezért nyilván a változás olyan jellegű, hogy ami megváltozik benne, arról az emlékeink is megváltoznak, úgy, mintha mindig is a változás utáni állapot lett volna az eredeti. Tehát hiába írod fel egy darab papírra, hogy tegnap még piros volt a kerítés, ha annak megváltozik a múltban a színe mondjuk kékre, akkor úgy fogsz emlékezni rá, mintha mindig is kék lett volna. Na de ha így van, akkor eleve sosem írtad fel egy darab papírra, hogy piros a kerítés, mert emlékeid szerint mindig is kék volt, vagy ha fel is írtad, akkor a papírra írt szövegben is megváltozik a "piros" kékre.
Ha eddig stimm a dolog, és jól értem a dilemmádat, akkor az azt jelenti, hogy teljesen mindegy, hogy változik-e a múlt, mert mi itt a jelenben mindig a változás utáni állapotra emlékszünk úgy, mintha mindig is az lett volna a(z eredeti) múlt. Tehát semmiféle módon nem tudjuk megállapítani, hogy valóban változik-e a múlt vagy sem.
A tudomány pont az ilyen esetekre szokta alkalmazni az Occam borotvája elvet. Tehát lehetséges, hogy változik a múlt, de mivel ehhez a változáshoz a jelenbeni emlékeink folyamatosan igazodnak, és a megváltozó dolgok maguk után vonják mindazon dolgok változását is, amelyek a megváltozó dologtól függnek (annak következményei vagy folyományai), így felesleges is ezzel törődnünk, mert semmiféle befolyással nincsenek az aktuális jelenünkre. Mi ugyanis mindig azt a jelent éljük, amely a megváltozott múlt következménye. Így aztán a múlt változását ki is hagyhatjuk a képletből, mert nincs rá szükség, nem oszt és nem szoroz, vagyis vehetjük úgy, mintha nem változna a múlt.
Egyébként én nem hiszem, hogy a múlt változna, ami egyszer elmúlt, az már megmásíthatatlan, megváltoztathatatlan. De ez csak az én magánvéleményem (ami mellesleg a jelenlegi tudományos álláspontot is tükrözi ez esetben).
Természetesen nem változik a múlt. Volt egy film, magyar címe: Dark city idegenek az éjszakában. Hasonló dologról szólt, csak ott nem a múlt, hanem a múlt emlékei változtak. Tegyük fel magunknak a kérdést, ha a mi életünkben történne ugyanaz -mint a filmben- rájönnénk? Leszámítva pár nélkülözhető momentumot pl.-a filmben sose volt nappal.
Nincs logikai buktatója a történetnek. Persze ilyen nem létezik, csak úgy eszembe jutott. De ha létezne sem tudnánk meg...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!