Ezótéria, bármi nemű transzcendens, konspirációs és még rengeteg fajta hívők! Ti elmentek a 27-én megrendezésre kerülő Tudományok Éjszakájára?
Itt mindenki foglalkozik valamilyen szinten tudománnyal,csak épp igen érdekes egyéni végkövetkeztetéseket vonnak le.Szóval ebből a valamilyen szinten érdeklődésnek nevezhető késztetésből kiindulva,arra lennék kíváncsi hogy elmentek-e a Tudományok Éjszakájára?
Itt mindenről meg lehet kérdezni a téma VALÓDI (nem csak papíron létező,való életben leinformálhatatlan,internetes anonimság mögé bújó) szakértőit,az éppen érdekelt tudományterületről.
Kíváncsi lennék,hogy ha mondjuk most beszélgetnék egy mondjuk David Icke hívővel,és ő mondjuk elmenne a T.É.-ra,akkor a második beszélgetésre mi alakulna ki benne?Maradna az eddigi álláspontján vagy változna a támában való álláspontja?
Mage!
Ha valóban fizikát tanultál, akkor a gondolkodásodnak valamennyire logikusnak kell lennie. Hogy tudod összeegyeztetni magadban a tudományt és az ezotériát? Hogy jön össze az, ahogy pl. a fizika az objektivitásra törekszik, és az, hogy az ezotériában szinte minden definiálatlan és szubjektív? A tudomány azt mutatja, ami van, az ezotéria azt mutatja, amit szeretnél. Nálam ez a kettő alapvetően kizárja egymást, ha akarnék, akkor sem tudnék hinni ilyesmiben. Te hogy vagy ezzel?
Az ezotéria nem azt mutatja, amit szeretnénk, hanem azt, amit lehetne. :)
A kérdésre válaszolva: Nem megyek el, mert más dolgom lesz épp, nem fér bele az időmbe. Ám nem is érzem szükségességét.
Elmondanám, hogy mind a hagyományos csillagászat, mind az asztrológia érdekel, az utóbbihoz állítólag jó érzékem is lenne. A tapasztalatom:
Ha egy astrológusnak megemlíted a csillagászatot, nem mászik tőle a falra. Vagy elbeszélgettek róla, vagy közli, hogy ő is szívesen nézegeti a csillagos eget, vagy ilyesmi.
Ha egy csillagásznak megemlíted az asztrológiát, nagyrészt elkezdi kérdés nélkül elmagyarázni, hogy az asztrológia mekkora baromi nagy hülyeség, és hozza a különböző érveit erre. Namost, én eléggé értek a témához, mert fogtam magam, és konkrétan utánajártam az ellenérveknek, s arra jöttem rá, hogy ezek NEM ellenérvek. Akik ezeket hangoztatják, annyit "tudnak" az asztrológiáról, hogy a régi csillagászok is írtak valami random horoszkópot a királyoknak, hogy azok finanszírozzák a tudományos kutatásaikat. Persze, ezen (meg az újságok horoszkóp-rovatán) kívül lövésük sincs, hogy mi is az az asztrológia. Pedig meglepődnének... :)
Jómagam úgy gondolom, hogy jelen helyzetben a tudomány és a tudományos gondolkodás az, amely állítja, hogy a Föld lapos. Az ezotéria meg felveti, hogy mi van, ha mégsem? A tudomány erre közli, hogy háhá, ugyanmár, ha gömbölyű lenne, az emberek leesnének az aljáról. Az ezotériának bár igaza van a föld kerekségét illetően, egészen addig nem fogja tudni bizonyítani, hogy igaza van, amíg nem dönt úgy egy hajós, hogy ő biza, hitelt ad ennek a dolognak, és a tenger felől találja meg Indiát. Persze, ez az ezotériában hívő kutató talál is valamit, s hirtelen mindenki elhiszi, hogy jé, tényleg gömbölyű a Föld! Aztán valaki rájön, hogy nem egészen, hisz ez csak egy másik kontinens. Akkor jön a Tudomány, és közli, hogy "Áhá! Megmondtam, hogy ez babonaság!", és egészen addig tombol ezen, míg egy másik hajós-kutató valóban be nem bizonyítja az elmélet helyességét.
A tudomány fejlődésében rengeteg hasonló dolog volt. A mai "nagy tudósok" elfelejtik, hogy a tudományos felfedezések ábrándokból, elképzelésekből, ötletekből keletkeztek, sőt, még az sem kizárt, hogy ezek a feltalálók valóban angyalokkal kommunikáltak, például. Sőt.
Bennem felmerült az a kérdés: miért tartjuk annyira tudományellenesnek az ezotériát, ha egy normális science fiction-t megnézve azt látjuk, hogy pl. a fejlett technológiákkal rendelkező idegeneknek (főleg a Szürkéknek) telepatikus és telekinetikus képességeik vannak? Ott vannak a tudományos dimenzióelméletek, miért is ne lehetne az, hogy a mi angyalaink és szellemeink egy többdimenziós világ részei, csak épp nem látszik belőlük egy szelet a mi három dimenziónkban? Szóval... egy kis nyitottsággal, a tudománynak és az ezotériának rengeteg közös pontja van, csak fel kell ismerni ezeket, és nem élből elvetni mindent. Ajánlom egyébként mindenkinek figyelmébe a Síkföldet. Még Mézga Aladár is találkozott ilyennel kalandozásai során :) Egy sima youtube-videó még be is mutatja ezt szépen ^^ Jahm, és tanulmányozzátok a kvantum-fizikát :) Érdekes, hogy a science-fiction rajongó, fizikusi diplomás ismerősömmel egész jól eldumáltunk arról, hogy attól még, hogy nem bizonyították egyelőre, még létezhet ez meg az, mert a kvantumfizika kísérletei nem csak nem zárják ki, hanem gyanússá teszik ennek-annak a létezését. :)
És ne feledjük: minden tudományos előrehaladás azzal kezdődött, hogy valakiben felmerült egy ÖTLET! Aztán ezt kísérletileg igazolta ^^ Vagy épp rájött valamire, ami mindent megmagyarázott. :)
12#
"Ha valóban fizikát tanultál, akkor a gondolkodásodnak valamennyire logikusnak kell lennie."
Valóban tanultam fizikát, jó hosszú időn keresztül. Ha gondolod leszőrtelenítsz: írj egy felsőbb matematikai feladatott a számomra (pl. integrállás, parciális deriválás stb.) és megoldom. (Csak légy szí ne a Green függvényeset meg hasonlót mert a rohadt hosszú :)
Látom mi lehet a probléma, megpróbálok erőmből telhetően válaszolni a kérdéseidre.
"Hogy jön össze az, ahogy pl. a fizika az objektivitásra törekszik, és az, hogy az ezotériában szinte minden definiálatlan és szubjektív?"
Ezt a problémát többféle képen is meglehet oldani. Bár számomra ez sosem jelnett gondot.
1. Más a nyelvezete a kettőnek, ahogy írtad te is. Az egyik az objektív világgal a másik pedig a szubjektív világgal törődik. Ugyan akkor - bár ez a szó szoros értelmében nem ezoterika, hanem vallás- vannak olyan elemek amelyeket a tudomány, JELENLEGI (azért hangsúlyozom, mert változhat a tudomány) alátámaszt
pl. a kvantummechanika és a buddhizmus (de ezt, hogy kifejtsem pontosan túl megy az erőmön és nem akarok hülyeségeket mondani, ha gondolod keres rá a neten)
Van erről egy érdekes vita amúgy fizikusok között, igaz itt is a vallásról van szó, bár a vallás nem áll olyan távol az ezoterikától: [link]
Érdekes beszélgetés...
2. Egész egyszerűen nem veszel tudomásról.
Mint ahogy én sem veszek tudomást (bár még nem tudok ténylegesen varázsolni,de már csak idő kérdése) James Randi féle egymillió dolláros kihívásról, és a többi szkeptikus társaságról, mert tudom, hogy akinek ilyen képességei, hogy tud, gondolatot olvasni vannak nem megy el oda villogni, még pénzért sem... (Hát kell az nekem, hogy utána szét vágják az agyamat valami laborba?!)
"A tudomány azt mutatja, ami van, az ezotéria azt mutatja, amit szeretnél."
Ez nem egészen igaz! A tudomány azt mutatja amit JELENLEG gondolunk a világról. És kitudja miket titkolnak el előttünk... Az utóbbit azért merem kijelenteni, mert sokkal nagyobb szemétségeket kinézek: pl. milyen érdekes, hogy soha nem hallott-látott betegségek feltűnnek a semmiből és mondják a TV-be, hogy menjél oltsad be magadat azzal a sok s@rral...
"Te hogy vagy ezzel?"
Még valami! A hagyományos tudomány (naturalista) szkeptikus metódus a következő szokott lenni. Az emberi érzék szervek csalókák lehetnek és nem megbízhatóak.
Ha egy adott jelenséget látunk amely eltérő lehet a naturalizmusta filozófiától (csak természetes világ létezik, mindennek természetes okai vannak: nincs paranormális, Isten, túlvilág stb.) akkor érdemes Occam borotváját használni.
Nézzük csak egy példát a tudományos történelem színpadáról: Nézzük a gömbvillámot, mindjárt érteni fogod, hogy hogyan jön ez most ide!
"Európában az ókori görögök tesznek róla először említést.[4]"
Tegyük fel, hogy nem ismered a gömbvillámot, csak olvastál róla egy ókori görög iratban és nincs a tudományos tények között a létezése. És tegyük fel, hogy szomszéd Mari néni a faluból, oda jön hozzád és el kezd arról beszélni, hogy ő gömbvillámot látott. Akkor az alábbiak közül melyik tűnne elfogadhatónak, ha:
1. Igaza van az ókori görög iratnak és valóban létezik a jelenség.
2. Hazudik Mari néni
3. Hallucinált Mari néni
4. Látott valamit pl. egy villámlást és összekeverte vele a jelenséget.
Légy őszinte magadhoz, ha használod Occam borotváját melyiket zárod ki? :)
Szerintem mindenki látott már az életében paranormálisat, csak nem vett róla tudomást vagy azt hitte hallucinál: ugye-ugye, milyen érdekes, hogy sokszor amikor valami közeli hozzá tartozód meghall abban a pillanatba a tőle kapott tárgy tönkre megy a tőle kapott tárgy. Pl. egy virág amit kaptál tőle leesik és széttörik vagy megálmodod, hogy az nap meghalt. Igaz ezek nem populáris jelenségek, olyan amit megtudunk MÉG vizsgálni, de majd idővel... Csak akkor már nem lesz paranormális...
Azt hiszem egy kicsit hosszúra sikeredett a kommentem, de ezt úgy éreztem meg kell osztanom, meg hát kérdeztél. És hát ha valaki tényleg a mágiával foglakozik megpróbál minél bölcsebben válaszolni, mert főleg erre tanít.
Szép napot! :)
#14 (itt 13-as), tetszett a kifejtésed. Aki TÉNYLEG komolyan foglalkozott fizikával, pláne kvantumfizikával, az azért eléggé hajlik arra, hogy az ezotéria nem hülyeségeket beszél. Persze, fenntartásokkal kell kezelni az ezotériát is, mivel a szakma sajnos, tényleg tele van sarlatánokkal (akik nem értenek hozzá, de csinálják), és olyanokkal, akik csak át akarnak verni, hogy kicsalják a pénzed. :( Két dolgot fűznék hozzád:
1. Kettős rés kísérlet. A neten sikerült ráakadnom a dologra, egy videóban, roppant érdekes, csak épp nem tudom, hogy van-e esetleg amolyan "csúsztatás" abban, ahogy ezt az egyszerű ember nyelvére lefordították? Ha viszont nincs, akkor valóban igazolná sok vallás és egyéb "ezoterikus hitrendszer" nézeteit.
2. Egy parapszichológus ismerősöm azt mondta nekem, hogy gyakorlatilag bárhol látni olyat, ami a mai világ álláspontja szerint nem létezik. Csak épp az agynak van egy védekező mechanizmusa, amely gyakorlatilag azt csinálja, hogy ha úgy érzi, a kapott információ károsítaná az agyat (pl. beleőrülne a látványba), akkor egyszerűen "nem fogja fel", tehát nem jut el a tudatáig, hogy épp mit látott. :) Ez nekem egyfajta biológiai magyarázatnak tűnik arra, amit ezo körökben harmadik szem néven emlegetnek.
Egyébként pedig ajánlom mindenki figyelmébe az Úttalan Út című játékfilmet. Fantasztikus szereposztás, vicces történet, de egyben elgondolkodtató is. Dióhéjban: Egy srác furcsa eseményeknek köszönhetően elindul egy olyan úton, ami nem létezik, hogy elvigyen valakinek egy csomagot amiben nem tudja, hogy mi van. Út közben furcsa városok mellett halad el, és furcsa gondolkodású emberekkel találkozik. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!