Szerintetek előre meghatározott, eleve elrendeltetett a sorsunk?
Előre meg van írva minden és akármit is teszünk nem tudunk rajta változtatni? Vagy minden csak a véletleneken és a döntéseinken múlik?
Én valahogy úgy képzelem, hogy van egy erős csapásvonal, úgymond egy életút, amit be kell járnunk. De hogy hogyan járjuk be, hogyan jutunk el A-ból B-be az a döntéseinken múlik.
Kinek mi erről a véleménye?
Az Út és a sors nehezen definiálható fogalmak, az viszont biztos, hogy az emberek nagy része a gyengeségük miatt ezekkel takarózik, hogy kibújjon a döntéseik felelőssége alól.
Én pl. tudom, hogy van egy utam, amelyen végig kell mennem, de ezen az úton én terelgetem magamat, a saját erőmből és a saját felelősségemre, és nem holmi misztikus sors-erő.
A véletlen fogalma is szubjektíven értelmezhető egészen addig, amíg nem tisztázódik a Világegyetem determinisztikus vagy véletlenszerű jellege. Én úgy fogom fel, hogy az, amire nem tudok hatni, amit nem tudok befolyásolni, az véletlen, mert az én döntési határaimon kívül áll.
Szerintem is-is vagyis csak részben.
A múltad meghatározza a jelent és a jelen döntései meghatározza a jövő eseményeit.
Vagyis sok variáció van attól függ hogy mennyire fontos az a része akkor annyira fog később kihatni.
Ha meg is van írva előre, azt soha nem tudhatjuk meg. Ha megtudnánk a pontos jövőt, akkor az is meg volt írva, hogy meg kellett tudnunk, vagyis nem tudhatjuk, hogy a valódi jövőt látjuk, vagy csak valamit, ami a valódi jövő felé visz minket.
Nem tudom, előre el van-e rendeltetve minden, de ha igen, akkor is van szabad akaratunk. Ellentmondásnak tűnik, pedig nem az. Ha magunk irányítjuk az életünk, akkor az van a nagy könyvben, hogy akaratosak vagyunk. Ha elhagyjuk magunkat, mert úgyis meg van írva, akkor a sorsunk is az volt, hogy elbukjunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!