Miért nem hiszi el senki, hogy a majáknak igazuk lehet?
Az asztali naptáram is csak december 31-ig van számozva, akkor utána vége a világnak?:)
Pontosan nem tudom h működik, de a maja naptár időegységeket használt, nem napokat. Múltkor elolvastam h működik, csak már nem emlékszem. Az a lényege, h amikor a végére ér a naptár, akkor nem lesz semmiféle világvége, hanem egy új időegység kezdődik. Ez olyan mint az év vége, mikor új év kezdődik. Nem lesz ebben semmi különös.
Na akkor kezdjük a legelején!
A maja naptár ciklusokból áll. Mint minden ciklusnak van egy eleje és egy vége. A maják által használt naptár másképp működik mint az általunk használt Gergely-naptár!
A maja időmérés alapfogalmai a 20-as szám, illetve annak hatványai körül mozognak, az egyetlen kivétel – a természet állapota miatt – a 18 hónap.
Eszerint a világ keletkezésének dátuma 0 baktun, 0 katun, 0, tun, 0 vinál, 1 kin, 0 iztun volt, és a ciklus vége pedig 12 baktun, 19 katun, 19 tun, 17 vinál, 19 kin, 0 iztun, azaz 2012. december 21. Egy nappal később viszont ismét 0.0.0.0.1. lesz, mivel a maják 13 baktun-ba számoltak. Ebből is kiderül, hogy nem lesz világvége, csak egy új ciklus kezdete!
Ebből írtam idén a gimi újság történelmi cikkei közé, szóval alaposan benne vagyok a témában!
Lehet, hogy most nagy hülyeséget mondok, de:
Világvége: 2012. 12. 21. - Keresztény naptár
A zsidók 5000 valamennyit írnak, az arabok pedig már a 6. évezredben járnak. Akkor hogy is van ez a világvége-dátum?
(Bocs, ha idiótaság, amit mondtam, de ez az, amit én nem értek)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!