Fehér zajt lehet meditációra használni?
Én szerintem egyén és fejlettségi szint függő.
Én kipróbáltam nekem sikerűlt meditálni mellette.
A meditáció lényege, hogy közben semmit sem tenni, semmire sem gondolni, csak egyszerűen "lenni". Legalább is ez a hatásos módja.
Sokan - a mai világban - nehezen tudják magukat függetleníteni a külső körülményektől, és ebben segíthet - a hangok szempontjából - egy közömbös inger (szerintem szép zene nem jó, mert bár sikeresnek látszik, hosszú távon a nem tudatosult, enyhe "élvezetkeltése" megterheli a dopamin képző rendszerünket az agyban, és a meditációnak az egyik lényege, hogy éppen ezt is kiküszöböljük). A fehér zaj ténylegesen nem hordoz információt (bár a legnagyobb információ tartalmú hangüzenet éppen annak hallatszana), és akit ez nem zavar, az használhatja. Ugyanakkor az agy képes ebből a zajból téves információt kinyerni (pl. van aki beszédet hall benne), s náluk ez nem ajánlott. A ZEN technikákban meg szokott jelenni pl. egy hosszan tartó, "zengő" (de nem ezért zen) hang, pl. egy harang lecsengése, tehát az is kipróbálható. De pl. a "mantrák" mormolása is egy módszer, amely, ha hosszasan megy, mindenféle értelmet elveszt, tehát megmarad a "nem történik semmi" állapot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!